På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier. Men det varnas samtidigt för en aktie.

Stockholmsbörsen (OMXSPI) utvecklades negativt under måndagen, en nedgång på 1.78 procent där indexet stängde på 875 punkter. Rent tekniskt återfinns kursen i en fallande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Detta signalerar ökande pessimism bland investerare och indikerar ytterligare nedgång. På uppsidan finns motstånd vid 906-910 punkter, medan 870 punkter är första stöd vid fortsatt nedgång på kort sikt. Därunder stöd vid 807 punkter.

Investtechs korta Hausseindex står i 56 efter att ha klättrat ordentligt från bottennoteringen i början av mars. Indexet går mellan 0 och 100 och är en optimismindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan cirka 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. På lång sikt står indexet i 27. I dagsläget har vi sålunda en övervikt av optimister bland de kortsiktiga investerarna.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och sälj transaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 392 köp och 74 sälj. Detta motsvarar en köpandel på 84 procent. Köpandelen på årsbasis är 79 procent. Den stora andelen insiderköp signalerar att direktörer, styrelsemedlemmar och andra insynspersoner har stor tilltro till kursuppgång i de egna bolagen. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

Rekommendation: Stockholmsbörsen är tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader). Närheten till stöd och motstånd gör att rekommendationen snabbt kan komma ändras. Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

Kommunikationsbolaget Transtema Group som levererar nätverks- och kommunikationslösningar ser tekniskt intressant ut. Investtechs algoritmer har identifierat en stigande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt.

Stigande trendkanaler ger goda statistiska utsikter för vidare uppgång enligt Investtechs forskningsresultat och är ett resultat av att investerare har valt att betala högre kurser för att köpa in sig i bolaget.

Kursen återfinns mellan ett stöd vid cirka 29.00 kronor och motstånd vid cirka 57.00 kronor.

Transtema Group är positiv på Investtechs Insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.  

Aktiekursen till bioteknikbolaget BioGaia B har brutit upp ur den stigande trendkanalen som Investtechs trendalgoritm har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Aktien ser tekniskt positiv ut och brott upp genom trendtaket öppnar upp för en starkare stigningstakt, vilket ger goda utsikter för vidare uppgång enligt Investtechs forskningsresultat.

Den 30 mars i år identiferades även en köpsignal från en rektangelformation (REC) som signalerar en vidare uppgång. Det saknas motstånd i kursdiagrammet och vid reaktioner tillbaka har kursen stöd vid cirka 530 kronor. Momentumet i aktien är starkt positivt på kort sikt och ytterligare uppgång indikeras.

BioGaia B är neutral på Investtechs Insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

Aktiekursen till Kambi Group som är verksamma inom betting och kasino återfinns i en närmast horisontell trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Detta indikerar att investerare är osäkra och väntar på signaler om kommande riktning och ett brott upp kommer vara en köpsignal, medan ett brott ned kommer vara en säljsignal.

I februari i år identifierades en säljsignal från en rektangelformation (REC) som signalerar en vidare nedgång. Det saknas stöd i kursdiagrammet och vid reaktioner upp har aktien motstånd vid cirka 220 kronor.

Kambi Group är neutral på Investtechs Insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt negativ på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar Investtechs algoritmer de mest optimala trendkanalerna, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer som ritas in i kursdiagrammen på kort- medellång- och långsiktig investeringshorisont. Med stora dataset som växer dag för dag har Investtech forskat på utvecklingen av köp- och säljsignaler från dessa tekniska indikatorer och har därmed omfattande statistik för t.ex. trender.

Stigande och fallande trendkanaler – centrala tekniska indikatorer

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckling tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du överväga att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtechs forskning visar att aktier i stigande trendkanaler på Stockholmsbörsen tenderat följas av meravkastning mot börssnittet, medan aktier i fallande trendkanaler tenderat underprestera. Forskningen visar också att trendsignalernas signifikans beror av vilket tidsperspektiv som betraktas. Trendkanaler på kort och medellång sikt, som baseras på kursdata på 5 månader respektive 1,5 års sikt har gett signifikanta signaler.

Diagrammet visar att aktier i stigande trendkanaler (blått diagram) på Investtechs medellångsiktiga kursgraf tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier i fallande trendkanaler (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Diagrammet visar en relativ utveckling i förhållande till jämförelseindex under samma period. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -