Därför överviktar jag Taiwan

Fondkommentar Placerar har träffat Jens Barnevik som förvaltar ett globalt småbolagsmandat på tillväxtmarknaderna hos Swedbank Robur för att höra om fondens första tre år.

Senast jag träffade och intervjuade Jens Barnevik var inför fondstarten av Swedbank Robur Small Cap Emerging markets A i februari 2019. Fonden har huvudfokus på små- och medelstorbolag kvalitetsbolag med största börsvärde på 5 miljarder dollar, som är noterade på tillväxtmarknader eller andra börser, förutsatt de har en stor del av verksamheten i tillväxtmarknader.

Fonden har nu tre års historik, jag vill veta mer om fondens utveckling och vart de bästa investeringarna finns.

Jens Barnevik

Har du många bolag kvar i portföljen som du startade med?

”Jag tog in många nya bolag det första året och det blev en del omstöpningar i portföljen, men under det sista året har omsättningshastigheten sjunkit betydligt. Det har tagit sin tid att sätta portföljen som den är idag.”

Vad är du mest nöjd med respektive missnöjd med under dina tre år som förvaltare?

”Om vi börjar på minussidan så har fonden inga investeringar i energi- och råvarusektorn, vilket gör att jag tappat en hel del mot index det senaste året. Men jag tror att över tid är det svårt att tjäna pengar i den typen av bolag när priserna fluktuerar mycket. På tillväxtmarknaderna finns det betydande politiska risker, där tillgångar som gruvor plötsligt kan förstatligats. Det hände precis för ett kanadensiskt gruvbolag som ägde en stor guldgruva i Kirgizistan som nu är förstatligad.”

”Jag är mest nöjd med flera av mina taiwanesiska innehav. Jag har lyckats hitta många helt fantastiska teknikbolag. Det finns många intressanta små- och medelstora taiwanesiska teknikbolag som vid en första anblick ser ganska tråkigt ut. Det är inte i några FAANG-liknande bolag.”

”Bolagen har inte de högsta tillväxttalen och de är starka inom nischer som inte är de hetaste och populäraste. Jag hamnar oftast i teknikbolag med en tillväxt på mellan 5 och 10 procent, samtidigt som värderingen är låg. Bolagen har stark balansräkning, hög utdelning, en stor andel repetitiva intäkter, de är marknadsledare och dominerar en begränsad marknad, jag kallar dem hidden champions.”

Har du några intressanta teman du investerar efter?

”Teknikbolag som möjliggör digitalisering är intressanta. Konsumtionsbolag och hälsovårdsbolag är två teman som stärks av en växande medelklass. Inom varje område finns det undersegment och nischer som fonden investerar i. Jag letar bolag med bra tillväxt och höga marginaler i nischer inom varje område.”

King Slide

”Som exempel har fonden flera investeringar kring dataservermarknaden. Det finns företag som HP och Dell som tillverkar hela servrar. Men många bolag vill designa sina egna servrar och det är ett eget ekosystem. En majoritet av det ekosystemet finns i Taiwan. Fonden har investerat i taiwanesiska King Slide som tillverkar utdragbara skenor som servrar står på. De är marknadsledare och har en rörelsemarginal runt 40 procent.”

”Jag tycker om att leta efter bolag som tillverkar produkter för tester. De påverkas inte så mycket av konjunkturen och olika cykler. Den typen testbolag finns både inom tekniksektorn och inom medicinteknik. Det kan bland annat vara engångsartiklar som används för operationer eller slangar till dialysmaskiner. Inom produktion av halvledare äger jag en del bolags som tillverkar maskiner för testutrustning. Koreanska Leeno Industrials tillverkar förbrukningsvaror för halvledartester. Under produktion testar man halvledarna för att säkerställa kvalitén. Leeno är ett typiskt bolag inom testmarknaden.”

Hur ser den geografiska exponeringen ut, vilka länder tror du mest respektive minst på?

”De teman jag bär med mig och investerar efter gör att fonden har en klar majoritet investeringar i Taiwan och Sydkorea. Det är de klart största marknaden för fonden, med en vikt över 45 respektive 22 procent. Det är en klar övervikt mot index där länderna väger 22 och 15 procent.”

”Den största undervikten har jag i Indien, där fonden inte har några innehav. Små- och medelstora indiska bolag är väldigt dyra och det tyckte jag redan för tre år sedan. Undervikten har kostat i form av utebliven avkastning för fonden, då indiska börsen gick starkt i fjol.”

”Fonden är även underviktad i Kina, totalt har fonden tre till fyra procent i kinesiska bolag. Jag undviker att investera i statligt ägda bolag och bolag som är politiskt utsatta. Listan över politiskt utsatta bolag har bara blivit längre och längre det senaste året i Kina. Jag äger ett bolag som är en konkurrent till Tetra Pack. Fonden äger också en begravningsbyrå med huvudkontor i Shanghai. Det finns många äldre människor i Kina så demografin talar för bolaget, samt att den kinesiska staten inte motarbetar den här typen av verksamhet. Den underliggande tillväxten är bra och tillsammans med en hel del förvärv som bolaget gör växer det runt 20 procent per år.”

Hur är sektorfördelningen i fonden?

”Fondens klart största sektor är teknik som väger 40 procent. Näst största sektor är hälsovårdssektorn som väger närmare 18 procent. Den utgörs till stor del av medicinteknikbolag. Jag letar mycket efter medicinteknikbolag inom områdena öron, ögon och tänder. Inom de områdena finns det en bra underliggande tillväxt. Det finns otroligt många sydkoreanska medicinteknikbolag inom tandsegmentet, flera är spin-offs från teknikjätten Samsung Electronics. De är bland annat världsledande inom 3D röntgen av tänder. Det finns två tandteknikbolag i fonden.”

”Tredje största sektorn i fonden är stabila konsumtionsvaror. Inom konsumtionssektorn har fonden bland annat tre blöjbolag, ett japanskt dotterbolag som är börsnoterat i Indonesien, ett vietnamesiskt bolag som är noterat i Taiwan och kinesiska Vinda som är ett dotterbolag till Essity. Detaljhandelsbolaget Puregold som är motsvarande ICA i Filipinerna finns i fonden, vietnamesiska glasstilverkaren Binggrae samt godis- och chokladtillverkaren Delfi från Indonesien.”

Du nämner att du äger noterade dotterbolag i fonden, hur tänker du kring den typen av investeringar?

”Det är en option på uppköp med en begränsad nedsida och risk i aktien då moderbolaget alltid kan köpa upp bolaget om det blir för billigt. Det finns en bra och väl utvecklad bolagsstyrning i bolagen. Styrelsen består till delar av representanter från ägarbolaget. Nackdelen för de noterade dotterbolagen är att de inte kan köpas upp av konkurrenter.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -