Ny småbolagsfond med bred jaktlicens

Fonder Den svenska fondjätten Swedbank Robur lanserar ny fond och satsar på en bred tillväxtmarknadsfond med fokus på småbolag. Den erfarne småbolagsförvaltaren Jens Barnevik är ansvarig förvaltare.

Placera träffade förvaltaren Jens Barnevik dagarna före lansering av Swedbank Robur Small Cap Emerging Markets. Han har ett gediget förflutet med 20 års erfarenhet som småbolagsförvaltare. Bland annat från AMF Fonder, Fjärde AP-fonden och Didner & Gerge Fonder.

Jens Barnevik

Den nystartade fonden kommer att ha huvudfokus på små- och medelstorbolag som är noterade på tillväxtmarknader eller andra börser, förutsatt de har en stor del av verksamheten i tillväxtmarknader.

Fonden kommer sannolikt att klassificeras av Morningstar i kategorin Tillväxtmarknader, små-/ medelstora bolag. En fondkategori som inte är överbefolkad med fonder utan innehåller bara åtta fonder idag.

Som extra krydda har fonden möjligheter att placera upp till 20 procent i gränsmarknadsekonomier. Det är länder som är under utveckling och som är för unga för att ses som tillväxtmarknader. Fonden tittar på investeringar i Vietnam, Rumänien, Georgien och Sri lanka. Gränsmarknadsländer som har bra, välskötta och billiga bolag.

”Jag jobbar nerifrån och upp när jag letar investeringar, men kommer att ta hänsyn till makrofaktorer som påverkar prissättningen på kort sikt. Jag har en jaktlicens att hitta investeringar på många marknader. Fokus är att jaga bolag med ett börsvärde på maximalt 5 miljarder dollar. Antal bolag i fonden kommer att variera mellan 60 - 100, beroende på likviditet, idégenerering och fondens storlek. Jag kommer inte att ta några stora bet i några bolag utan funderar mycket kring en förhållandevis jämn viktfördelning mellan innehaven”, säger Jens Barnevik.

Jens Barnevik berättar att det finns flera fördelar med att investera i småbolag. Det finns oftast ett tydligt entreprenörskap och det är inte ovanligt att grundare och ägarfamiljen fortfarande är aktivt. Små bolag har tydligare fokus och en mer renodlad verksamhet. Och det är lättare att växa från en liten bas. Små bolag har färre analytiker som följer bolaget. Historiskt har det varit ganska många uppköp eller strategiska affärer för just små- och medelstora bolag, vilket gett en bra avkastning.

”Jag är en långsiktig investerare och målet är att när jag hittar en investering ska den vara för evigt. Jag letar gärna bolag med bra historik och en beprövad affärsmodell. Det blir ofta bolag med stark balansräkning som genererar vinst över tid och delar ut pengar. Jag ser det som ett plus om grundare och ägarfamiljen fortfarande är kvar i bolaget.”

”Jag gillar investmentbolag och kommer sannolikt att investera i flera sådana. De har stora rabatter på underliggande tillgångar, vilket inte är motiverat. Att ge kapital till ett investmentbolag där grundarfamiljen är huvudägare och duktiga på att hantera lokala förhållanden och har bra bolag i portföljen är jag trygg med. Jag tycker till exempel att Georgia Capital som är ett georgiskt Londonnoterat investmentbolag med fokus på bland annat hälsovård, fastigheter och drycker, är intressant.

Vilka sektorer förutom investmentbolag kommer du att investera i?

”Konsumentbolag i snabbväxande länder på tillväxtmarknader med starka lokala varumärken är något jag kommer att investera i. Här finns det flera intressanta och snabbväxandebolag, bland annat taiwanesiska Gourmet Master som är en lokal konkurrent till Starbucks i Kina. Jag gillar också finansbolag och det finns det många lokala intressanta banker, kapitalförvaltare, konsumentkreditbolag och inte minst noterade börser. Det finns även intressanta bostadsutvecklare i länder med omogna bostadsmarknader som i Filippinerna.”

Vad är det som är lockande med att investera på tillväxtmarknaderna?

”Tillväxtmarknaderna erbjuder en snabbt växande medelklass. I de utvecklade länder är halva befolkningen över 50 år, på tillväxtmarknaderna är bara 35 procent över 50 år. I Filippinerna är 50 procent yngre än 23 år. Många människor i dessa regioner är oerhört ambitiösa, kreativa och drivna. De strävar uppåt vad gäller levnadsstandard, något som blir extra viktigt för de mindre bolagens tillväxt i dessa länder. ”

Fonden är dagligt handlad och går att handla genom Avanza och Swedbank. Den årliga förvaltningsavgiften är 1,42 procent per år och minsta insättning är 100 kr.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -