På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Ränteoro tynger Tokyo och Hongkong

Asien Uppgången på Asienbörserna tappade fart under tisdagens eftermiddagshandel då flera av regionens ledande index vände till minus. Oron för ett högre ränteläge globalt bidrog till sentimentet.

Indexen fick inget stöd av USA-börserna som höll stängt på måndagen under firandet av Martin Luther King Day.

De amerikanska räntorna steg och dollarn stärktes mot andra valutor på tilltagande uppmaningar om att Federal Reserve ska agera snabbare för att få ner pristrycket.

Tidigt på tisdagsmorgonen är den amerikanska tvåårsräntan upp 9 punkter till 1,05 procent, första gången över 1 procent sedan i februari 2020, och tioårsräntan är upp 5 punkter till 1,84 procent, från svensk stängning i går.

Japans centralbank lämnade sin penningpolitiska hållning oförändrad, vilket var i linje med marknadens förväntningar. Samtidigt höjde den sina inflationsförväntningar på kort sikt.

Kinas president Xi Jinping flaggade under måndagen för att en snabb ränteuppgång kan få den globala ekonomins återhämtning från pandemin ur spår.

Tokyobörsens Nikkei 225-index gick ned 0,3 procent. Stål- och bilsektorn fanns bland förlorarna. Suzuki Motor backade 2,9 procent och Nippon Steel föll 7,1 procent, efter en nedgradering av Jefferies.

Toyota Motor stängde på en i stort sett oförändrad nivå. Biljätten planerar att producera 700.000 fordon i februari globalt, vilket är lägre än bolagets tidigare planer på 900.000 enheter men högre än de 660.000 enheter det producerade för ett år sedan, rapporterar den japanska tidningen Nikkei utan att ange källan.

I Hongkong sjönk Hang Seng-index 0,5 procent medan Fastlandskinas Shanghai-börs däremot steg med 0,5 procent.

Sydkoreanska Kospi index backade med 0,9 procent.

Marknadstemperatur kl 07:20

==============================================================

                    kl 07:20   Sedan 31/12

Nikkei 225              -0,3% - -1,9%

Hongkong Hang Seng -0,5% - +2,8%

Kinas Shanghai Comp +0,5% - -2,2%

Australia S&P/ASX200 -0,1% - -0,5%

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -