MAKRO
NÅGRA HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (Direkt)

2024-04-26 14:17

MÅNDAG DEN 29 APRIL

===================

- SCB: BNP-indikator 1 kv kl 8.00

Under fjärde kvartalet i fjol krympte Sveriges BNP med 0,1%. I januari visade BNP-indikatorn en uppgång med 0,9% och i februari med 0,1%.

Enligt Infronts enkät bland analytiker väntas BNP-indikatorn visa en uppgång med 0,2% under första kvartalet.

- EMU: barometerindikator april kl 11.00

I mars steg barometern till tremånadershögsta och väntade 96,3, från 95,5 månaden före. Bland de större ekonomierna noterades störst uppgångar i Frankrike, Italien och Tyskland, medan sentimentet däremot sjönk i Nederländerna och Spanien.

Ekonomer räknar med en måttlig förbättring, och att indexet visar en liknande trend som i PMI-utfallen för april.

- Tyskland: KPI (prel) april kl 14.00

I mars fortsatte inflationstakten i Tyskland nedåt till 2,2%, från 2,5% i februari. Marsutfallet var det lägsta sedan i maj 2021 och matpriserna sjönk för första gången sedan i februari 2015.

I april väntas KPI-inflationen ha ökat till 2,3% och HIKP-inflationen till 2,4%.

Deutsche Bank skriver i ett kundbrev att de räknar med att såväl KPI- som HIKP-inflationen stiger till 2,4% i april, främst drivet av högre energipriser. Kärn-KPI väntas ha ökat med cirka 0,5% m/m.

TISDAG DEN 30 APRIL

===================

- Kina: PMI april kl 3.30

Industri-PMI steg i mars över det viktiga 50-strecket som signalerar tillväxt, till 50,8, från 49,1 i februari. Det var första gången på sex månader som industri-PMI låg över 50.

Tjänste-PMI steg också, till 53,0, från 51,4 månaden före, vilket var 15:e månaden i rad som detta index steg.

- EMU: KPI (prel) april kl 11.00

Snabbestimatet över euroländernas inflation väntas visa att konsumentpriserna ökade med 2,3% i april y/y.

I mars uppmättes inflationstakten till 2,4%, vilket matchade november månads 28-månaderslägsta och närmade sig ECB:s inflationsmål på 2%. Tjänsteinflationen låg dock kvar på 4%, medan kärninflationen dämpades till 2,9%.

Trots de framsteg som görs kommer dock ECB troligen att ägna särskild uppmärksamhet åt utfallet för tjänsteinflationen, som har legat kvar på 4% i flera månader, skriver Oxford Economics i ett kundbrev.

"Vi tror att tjänsteinflationen bör dämpas något, men med påskperioden som vanligtvis orsakar högre volatilitet i priserna för paketresor, kommer aprilsiffran att vara föremål för ännu mer osäkerhet än normalt", skriver de.

- EMU: BNP (est) 1 kv kl 11.00

Eurozonens ekonomi stagnerade under fjolårets sista kvartal, jämfört med föregående kvartal, då fortsatt hög inflation, rekordhöga lånekostnader och svag extern efterfrågan fortsatte att sätta press på tillväxten.

Oxford Economics tror att EMU-BNP ökade med 0,2% under första kvartalet 2024, jämfört med föregående kvartal, och därmed vara ur den milda recessionen under andra halvåret 2023.

"Vi förväntar oss dock stora skillnader mellan de stora ekonomierna, med tillväxt som sträcker sig från starka 0,7% q/q i Spanien, till svag tillväxt i Italien och Tyskland, och stagnation i Frankrike", skriver de i ett kundbrev.

- USA: hushållens konfidensindikator april kl 16.00

Stämningsläget bland de amerikanska hushållen försämrades oväntat i mars, och sjönk till 104,7, från 106,7 i februari. Bedömningen av det aktuella läget steg, medan förväntningsindex

Väntat var i stället en uppgång till 107,0.

Dana M Peterson, chefekonom på Conference Board, sade i marsrapporten att förtroendet har rört sig sidledes de senaste sex månaderna utan någon verklig trend uppåt eller nedåt vare sig bland inkomst- eller åldersgrupper.

ONSDAG DEN 1 MAJ

================

- USA: ISM industri-PMI april kl 16.00

Tog sig i april över 50-strecket och steg mer än väntat till 50,3, från 47,8 i mars. Uppgången var den första över 50-nivån efter 16 månader i följd under tillväxtgränsen. Det syntes positiva efterfrågetecken, bland annat steg indexen över nya order och nya exportorder. Däremot fortsatt sysselsättningsindex nedåt, medan priserna fortsatte svagt upp.

Nu väntas en nedgång till 50,0.

- USA: JOLTS lediga platser mars kl 16.00

I februari ökade antalet lediga jobb i USA till 8,756 miljoner, upp från 8,748 miljoner månaden före, något mer än väntat.

Antalet nyanställningar ökade från föregående månad men det gjorde även antalet avslutade anställningar.

Generellt sett så indikerar en högre omsättning på jobb en mer hälsosam och dynamisk arbetsmarknad.

- FED: räntebesked kl 20.00

Federal Reserve kommer med all sannolikhet att lämna styrränteintervallet oförändrat, på 5,25-5,50%, efter FOMC-mötet den 30 april-1 maj, i så fall för sjätte mötet i rad. Frågan handlar kanske mer om vad Fed vill/vågar signalera i fråga om utsikterna för potentiella räntesänkningar senare i år.

TORSDAG DEN 2 MAJ

=================

- Silf/Swedbank: industri-PMI april kl 8.30

I mars steg industri-PMI till 50,0, den högsta nivån sedan i juli 2022.

"Glädjande är att orderingången fortsätter att förbättras samtidigt som produktionsplanerna blivit mer expansiva. Det stärker bilden av en ljusare svensk industrikonjunktur, även om det går fortsatt trögt i flera av Sveriges viktigaste exportmarknader med Tyskland i spetsen", sade Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i en kommentar till mars-utfallet.

Index för produktion svarade för det största positiva bidraget till uppgången i PMI-total.

FREDAG DEN 3 MAJ

================

- Norges Bank: räntebesked kl 10.00

Samtliga bedömare i TDN Direkts enkät spår oförändrad ränta vid detta möte.

Enligt Capital Economics gör den fortsatte nedgången i kärninflationen det svårt för Norges Bank att hålla fast vi sin nuvarande guidning om att de kommer att låta styrräntorna ligga stilla till fjärde kvartalet.

"Vi misstänker att banken kommer att ändra sin framåtblickande guidning nästa vecka för att uppmärksamma sannolikheten för en tidigare sänkning", skriver de i ett kundbrev.

SEB noterar å sin sida att den ekonomiska tillväxten i Norge är dämpad men stabil och i linje med förväntningarna. Inflationen avtar snabbare än väntat medan lönetillväxten ser ut att bli högre än beräknat 2024 samtidigt som den svaga norska kronan bidrar till förväntningarna om att Norges Bank ska vara försiktiga i sin signalering om räntesänkningar.

"Vi förväntar oss att Norges Bank lämnar styrräntan oförändrad och förutspår att den första räntesänkningen kommer i september, följt av ytterligare en i december", skriver SEB i ett kundbrev.

- USA: sysselsättning april kl 14.30

Antalet sysselsatta väntas ha ökat med 210.000 i april, efter en uppgång med 303.000 i mars. Arbetslöshetsnivån väntas ligga kvar på 3,8 procent och lönerna öka 0,3 procent under månaden, samma takt som i februari.

Commerzbank konstaterar att den amerikanska arbetsmarknaden har visat sig vara mycket robust och att sysselsättningen fortsätter att växa starkt.

"Det finns säkert en del blipp, som att en relativt stor andel av de nya jobben finns inom den statliga sektorn. Men totalt sett har arbetsmarknaden hållit sig förvånansvärt bra med tanke på den ganska restriktiva penningpolitiken. Detta kommer sannolikt inte att ha förändrats mycket i april", skriver banken som pekar på att efterfrågan trots allt har ökat kraftigt den senaste tiden, vilket framgår av den kraftiga ökningen i detaljhandeln försäljning i mars.

- USA: ISM tjänste-PMI april kl 16.00

Sjönk oväntat till 51,4 i mars, från 52,6 månaden före och kom in under marknadens förväntningar på 52,7. Utfallet pekade mot den svagaste tillväxten i tjänstesektorn på tre månader, bland annat ökade index över nya order mindre än väntat, lagren föll åter och leveranserna gick snabbare. Dessutom fortsatte sysselsättningen att minska.

De tillfrågade indikerade att även om viss stabilisering av priserna syntes så var inflationen fortsatt en orosfaktor.

Nu väntas en uppgång till 52,3.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -