På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en aktie.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index öppnade veckan med en nedgång på 0.94 procent och stängde därmed på 979 punkter. Trendbilden är positiv på kursdiagrammet för medellång sikt. Brott genom stödet vid 1000 punkter är en tekniskt försvagande omständighet. Stöd närmast härunder vid 977 punkter i det korta kursdiagrammet och 915 punkter i det medellånga kursdiagrammet. Motstånd runt 1000-1003 punkter.

Investtechs korta Hausseindex står i 32 vilket indikerar en övervikt bland de kortsiktiga investerarna som är pessimister. Indexet går mellan 0 och 100, och är en optimismindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. På lång sikt står indexet i 44.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och sälj transaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 671 köp och 162 sälj. Detta motsvarar en köpandel på 81 procent, vilket ska jämföras med senaste året där köpandelen ligger på 76 procent. Det ska noteras att antalet insideraffärer senaste månaden är närmare 50 procent fler än antalet affärer per månad i genomsnitt. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

Rekommendation: Stockholmsbörsen är tekniskt neutral på medellång sikt (1-6 månader). Närheten till stöd- och motståndsnivåer gör dock att rekommendationen snabbt kan ändras. Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

 

Investtechs automatiska algoritmer har identifierat flera starka köpsignaler i Lyko Group som bedriver försäljning av bland annat hårvård och skönhetsprodukter. Aktiekursen har brutit upp ur en närmast horisontell trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt.

När kursen bryter upp genom taket i en horisontell trendkanal är det ett tecken på ökad efterfrågan bland investerare. Det finns ett överskott av köpare, vilket ger goda statistiska utsikter för vidare uppgång enligt Investtechs forskningsresultat.

Kursen har marginellt brutit upp genom motståndet vid cirka 357 kronor. Etablerat brott kommer att indikera vidare uppgång och vid reakioner tillbaka återfinns även ett starkt stöd runt 320 kronor. Ett RSI-värde över 70 visar att momentum i aktien är starkt positivt på kort sikt, vilket också är en köpsignal.

Lyko Group A är svagt positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Den tekniska bilden till Note som utvecklar och tillverkar elektronikbaserade produkter ser positiv ut. Investtechs algoritmer har identifierat flera starka köpsignaler i aktien. Bland annat utvecklas kursen i en stigande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Stigande trender är en teknisk köpsignal enligt Investtechs forskningsresultat på trender, som ger statistiskt goda utsikter för vidare uppgång.

I oktober i år bröt kursen upp genom motståndet vid cirka 138 kronor som därmed har ombildats till en ny stödnivå. Kursen återfinns en bra bit ovanför närmaste stödnivå och det saknas motstånd. Det är också en stark köpsignal enligt Investtechs forskningsstatistik på stöd och motstånd. En positiv volymbalans bekräftar den positiva trendbilden och indikerar att köparna är aggressiva medan säljarna är passiva.

Note är svagt positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Kursen till mobiloperatören Millicom International har brutit ner genom golvet i en fallande trendkanal som Investtechs trendalgoritm har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Det indikerar en ökande pessimism bland investerare och att det finns ett överskott av säljare, vilket indikerar ytterligare nedgång enligt Investtechs trendforskning. Trendbrottet signalerar också en starkare nedgångstakt mot tidigare.

Det saknas stödnivåer i kursdiagrammet så nedsidan är stor och vid reaktioner upp har aktien motstånd vid cirka 300 kronor. Det kortsiktiga momentumet i aktien är starkt negativt, med RSI under 30. Även det indikerar ökande pessimism bland investerare.

Millicom International Cellular SDB är totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys och av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler på marknaden. Företaget erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för alla aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar företagets datorer trendkanaler, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer i kursdiagrammen för alla aktier på Stockholmsbörsen, och dessa ritas in i gursdiagrammen. Investtech har forskat på vad som har skett efter signaler från dessa tekniska indikatorer och har omfattande statistik för signaler från exempelvis trender och volymutveckling.

Trendbrott - i trendriktningen

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckling tilltar. Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du värdera att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtech har också undersökt vad som hänt efter att trenden brutits genom att analysera kursutvecklingen efter att aktier på de nordiska börserna brutit trendkanaler på medellångsiktig kursgraf. Resultaten visar bland annat att aktier som brutit upp en stigande trendkanal i genomsnitt har fortsatt uppåt, och det i en högre takt än tidigare. Motsvarande har aktier som brutit ned från fallande trendkanaler presterat klart sämre än aktier inne i fallande trendkanaler.

Diagrammet visar att aktier med som brutit upp från stigande trendkanaler (blått diagram) tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier som brutit ned från fallande trendkanaler (rött diagram) tenderat att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Diagrammet visar en relativ utveckling i förhållande till jämförelseindex under samma period. Läs mer om trendbrott här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -