På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Fondspararna tror fortsatt på aktier

Fonder 2,8 miljarder nya sparkronor flödade in i fonder i november. Aktie- och blandfonder hade nettoinflöden, medan räntefonderna hade större uttag än insättningar. Det visar siffror från Fondbolagens förening.

Svenskarna samlade fondförmögenhet steg med 194 miljarder kronor. Därmed slås ett nytt rekord med ett totalt fondsparande på 6 706 miljarder kronor.

Aktiefonder och blandfonder hade nettoinsättningar på 5,2 miljarder respektive 2,3 miljarder kronor. Däremot gjordes det under månaden nettouttag från korta räntefonder på 5 miljarder kronor och från långa räntefonder på 1,3 miljarder kronor. Av inflödet till aktiefonder stod indexfonder för nära tre fjärdedelar.

Källa: Fondbolagens förening

Nu när vi snart slår ihop böckerna för 2021 kan Fondbolagens förening konstatera att nettosparandet i fonder hittills i år uppgår till nära 124 miljarder kronor varav 74 av dem investerats i aktiefonder.

Källa: Fondbolagens förening

Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening, konstaterar att intresset för branschfonder tyckas ha återuppstått då kategorin hamnar på en tredjeplats i november när det gäller inflöden.

”Spararna fortsätter att favorisera globalfonder och Sverigefonder, men är fortsatt tveksamma till tillväxtmarknadsfonder. Även Rysslandsfonder, som var en av favoritkategorierna förra månaden, noterar nu nettouttag.”

Johanna Englundh

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -