”Fonden är ganska fastighetstung"

Fonder ”Det är såklart att man får lite ont i magen då fonden gått så starkt i år och att flera sektorer gått så himla bra. Det är mycket som fallit på plats i år men vi ser även mycket intressanta saker framåt." Det säger Petter Löfqvist som förvaltar Humle Småbolagsfond.

Placera har pratat med småbolagsoptimisten Petter Löfqvist för att följa upp vårens samtal kring de stora bolagsförändringarna i Humle Småbolagsfond och framtiden för fondens innehav.

När vi pratade senast i april var du mitt uppe i ompositioneringen av fonden. Hur har det gått sedan dess?

”Det har varit en fortsatt ompositionering för att få ner risken och få en bättre balans med fokus på hållbara små- och medelstora bolag. Fram till i somras sålde jag totalt ut tolv, tretton bolag i fonden. Samtidigt som jag började ompositioneringen i våras inkluderade vi vår nya hållbarhetspolicy, vilket gjorde att vi sålde ut bettingbolag som Kambi. Vi har även sålt ut en del storbolag som var för stora för fonden som Electrolux och Securitas. Även några riktigt små bolag med en turn-around-story eller rena förhoppningsbolag har fått lämna fonden.”

Petter Löfqvist

”Fonden är ganska fastighetstung, så jag har lagt ner en hel del tid här och ändrat inom fastighetssektorn där jag sålt av några stora fastighetsbolag som Castellum och Fabege. Samtidigt har jag sålt ut en del kontorsfastigheter och ökat mer mot bostäder och samhällsfastigheter samt fokuserat på fastighetsbolag med bra kassaflödestillväxt. Nya innehav som jag valt att investera i är NP3 och SBB, och jag har ökat i Sagax som tidigare fanns i fonden.”

”Jag har även jobbat mycket med risken i fonden, det har jag gjort genom att minska storleken på de största innehaven. Tidigare bestod fonden av några få innehav som hade en stor vikt och tog mycket aktiv risk. Min filosofi är att alla bolag ska bidra till överavkastning i fonden. De största innehaven i fonden väger nu runt 4 till 5 procent. Vikten bestäms av övertygelsegraden och likviditeten i aktien. De minsta innehaven väger mellan en och två procent, totalt har jag 40 innehav i fonden. Jag börjar bli färdig med omställningen i fonden, nu är det bara runt två till tre procent i fonden som ska säljas av när likviditeten i aktierna blir bättre. Det har gjort att omsättningshastigheten i fonden sjunkit betydligt efter sommaren.”

Vad har du kastat ut för bolag och vilka nya bolag har du tagit in förutom dem de nyss nämnt?

”Som jag sa tidigare så är det mer fokus på fastighetsbolag med kassaflödestillväxt som NP3. Jag har ökat vikten i så kallade compounders som Lagercrantz, Addtech och Addlife. En del industrirelaterade bolag och rena industrikvalitetsbolag som Troax och Lindab finns nu i portföljen. Kvalitetsbolaget Bufab fanns tidigare i fonden. Jag har även köpt in Swedencare och det danska medicinteknikbolaget Chemometec även om de är dyra.”

Börsåret 2021 har bjudit på en ovanligt hög aktivitet på börsintroduktioner. Hur tänker du kring börsintroduktioner och hur investerar du?

”Jag har tittat på många nya börsbolag, men jag har inte köpt in mig i några börsintroduktioner i år. Däremot har jag har köpt in mig några relativt nynoterade bolag. Det digitala marknadsundersökningsbolaget Cint kom till börsen in i våras men det blev initialt ingen lyckad börsintroduktion. Här har vi nu köpt in oss i bolaget. Bolaget gjorde ett stort amerikanskt förvärv och samtidigt genomförde det med en riktad nyemission som vi deltog i. Vi hoppas det blir en ny Sinch-story.”

”Ett annat nytt intressant bolag som vi köpt in till fonden via en riktade nyemission är serieförvärvaren, bygg- och anläggningsbolaget Vestum. Fördelen med att köpa in sig i nya innehav genom en riktad nyemission är flera. Det ger en viss rabatt jämfört med den noterade kursen, men den stora fördelen är att jag får in tillräckligt stora block av aktien vid en affär.”

Humle Småbolagsfond hör till en av årets bästa fonder med en avkastning på 55 procent. Vilka aktier har bidragit bäst till årets avkastning?

”Det är en blandning av aktier som bidragit tillårets starka avkastning. Bäst bidrag kommer från fiberkommunikationsbolaget Hexatronix som stigit med över 500 procent i år. Medicinteknikbolaget och serieförvärvaren Addlife kom vi in i bra och den hör till årets bidragsgivare. Även fastighetsbolagen NP3, Sagax och SBB har gett bra bidrag till fondens avkastning. Bufab och finska QT Group är innehav som tidigare fanns i fonden hör också tillårets bästa bidragsgivare.”

Vilka aktier har bidragit med negativ avkastning i fonden?

”På skämslistan har vi 24Seven Office, ett mjukvarubolag inom affärssystem, årets nedgång är 70 procent. Hela innehavet i 24 Seven office är nu sålt. Bonesupport är ett förhoppningsbolag som jag fått ärva i fonden. Bolaget föll 50 procent på en dag då bolaget släppte nyheten om svaga resultat i ett av bolagets läkemedelsstudier. I och med det svaga resultatet var caset för aktien borta och vi sålde ut hela innehavet.”

Vad tror du om fondens bolag inför nästa år efter årets starka uppgång?

”Jag vill inte uttala mig om börsen men fondens bolag mår mycket bra. De har en stark efterfrågan. Mycket av dagens problematik för bolagen handlar om komponentbrist och det är inte någon efterfrågebrist. Det är komponenter som ligger på fel sida jorden, då det är logistikproblem och det finns produktionstak som är nådda inom exempelvis halvledarindustrin. Men det är problem som över tid löser sig genom ökade investeringar i produktion och logistik. Jag har precis varit i Italien och träffat produktionsbolag som säger att det ser bättre ut nu med mindre brist. Komponentbristen leder sannolikt till högre priser så det är extra viktigt att äga bolag som kan genomföra prishöjningar. Lindab har exempelvis höjt i sin prislista två gånger under året och fått igenom prishöjningarna utan några problem.”

”Vinstmässigt ser det bra ut för fondens bolag och jag oroar mig inte för det, utan vinsterna bör fortsätta stiga om inget oförutsett händer. Jag kan dock fundera lite kring fondens ganska stora fastighetsexponering, vad som händer om räntorna stiger. Men jag tror på fastighetsbolagen som har bra tillväxt i kassaflödet. Fondens compunders och serieförvärvare har gått bra i år med expanderande värdering. Det ger mig lite ont i magen men sannolikt kommer bolagen att växa in i värderingen. Modellen att köpa bolag för att generera nya kassaflöden inom industribolagen som för Lagercrantz och Addlife har fungerat i 20 år och jag tror att kommer att fortsätta att göra. Det är viktigt att förvärven sker av industriella skäl och inte finansiella skäl.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Gå till Placera.se för att läsa fler artiklar

Här hittar du alla våra aktieanalyser

Här finns alla våra fondanalyser

Här hittar du allt om privatekonomi

Här finns våra makrokommentarer

Här kan du lyssna våra poddar

Här kan du se alla våra tv-inslag

Här hittar du det månatliga strategidokumentet

Här kan du se redaktionens aktieinnnehav

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -