18 köpvärda aktier i december

Köpvärda aktier Trots en skakig novembermånad lever hoppet om ett nytt tomterally. Här är aktierna som vi på Placeras redaktion tycker är mest intressanta när vi går in på årets upplopp.

Börsåterhämtningen i oktober fortsatte in i november, som slutade på plus trots den nyvaknade virusoron de senaste dagarna. Stockholmsbörsen breda index slutade månaden 1,7 procent upp medan storbolagsindexet OMXS30 stängde 2,2 procent ned, präglat av den kraftiga nedgången för Evolution Gaming som är ny för i år i sällskapet.

Ännu är mycket oklart kring den nya virusvarianten omikron och kring befintliga vaccins effektivitet på densamma. Och även om mutationen inte visar sig vara värre än de befintliga varianterna så är den ändå en påminnelse om att faran inte är över och att risknivån är förhöjd i främst reserelaterade aktier.

Att en del investerare lockas att ta hem vinster när osäkerheten ökar mot slutet av året är inte heller särskilt förvånande. Börsen är trots allt upp med 28 procent hittills i år, exklusive utdelningar.

Nu stundar en månad som oftast är gynnsam för aktiesparare. I Stockholm har index stigit 15 av de 20 senaste åren och snittavkastningen under månaden ligger kring 1 procent. Ett par riktigt sura avslutningsmånader finns dock i protokollet, där nedgången på 6 procent 2018 sticker ut tillsammans med det 12-procentiga raset i slutet av IT- och telekomfrossan 2002.

Både 2018 och 2002 var skakiga börsår där klimatet var tufft redan innan slutmånaden och båda helåren slutade på minus. Mönstret under 2021 ser annorlunda ut och påminner mer om år som 2009, 2013 eller 2019 där tonen hade varit positiv större delen av året och där index redan hade stigit med över 20 procent inför december, som i dessa fall blev ytterligare en bra månad.

När nyårsklockan ringer igen vet vi om den positiva decemberstatistiken har hållit i sig och till dess lever hoppet om ytterligare ett tomterally.

Majoriteten av de aktier vi lyfte fram som intressanta för en månad sedan har trots ett svajigt slut på november stigit under månaden. Rörelserna har samtidigt varit ovanligt stora i många aktier. Amerikanska chipjätten Nvidia, Randviken Fastigheter, Byggmax och Ferronordic har alla bjudit på kraftiga uppgångar – samtidigt har Skistar fallit tillbaka och Oatly har haft det fortsatt tungt på USA-börsen.

Så gick det för aktierna på november-listan

Inför december sker en hel del byten på listan. En av rockaderna är att Mondelez, vars aktie påminner om en obligation i sitt beteende, byts ut mot Siemens Energy där uppsidan inför 2022 är intressantare.

Byggmax får också lämna listan efter många starka insatser, till förmån för branschkonkurrenten BHG som nu har kommit ned ordentligt på börsen. En annan trotjänare som gnetat på uppåt och som får lämna plats är fönstertillverkaren Inwido. Även lyxkonglomeratet LVMH som har haft en stark uppgång sedan dippen i augusti tar vi förväl av. Aktien handlas nära rekordnivåer och har precis lämnat årets andra utdelning på 3 euro.

Oatly å sin sida gjorde marknaden besviken genom att omsättningsvarna i senaste rapporten och produktionen ökar inte i den väntade takten trots en stark efterfrågan. Det har fått aktien att falla ner i katakomberna och även om potentialen på sikt är bra så väljer vi att plocka bort aktien efter turbulensen.

Istället plockar vi in världens största datasäkerhetsbolag Palo Alto. Nya på listan är även Electrolux där vi ser potential i oförtjänt låg värdering, stärkt lönsamhet och massiva aktieåterköp, samt Blackrock där stordriftsfördelar och en stark position lockar. En fransk energiinjektion i form av EDF ger vi också plats för.

Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.

Placeraredaktionens mest köpvärda aktier i december

Enea

Nischmjukvarubolaget Enea har tre starka strukturella trender - 5G, Internet of Things och cybersäkerhet - i ryggen. Trots det har de inte lyckats väl med den organiska tillväxten och har bland annat stött på patrull då telekombolagen är åtminstone ett år sena med utvecklingen av 5G på grund av corona. Enea har en historia av att lyckas med sina förvärv och har med framgång tagit sig från ett beroende av Ericsson och Nokia.

Ferronordic

Ferronordic är en återförsäljare av anläggningsmaskiner främst på den ryska marknaden, men även med stark framfart i Tyskland. Aktien bjuder på exponering mot en eftersatt rysk infrastruktur samtidigt som tillväxten i Tyskland talar för mer stabilitet framöver, dessutom till en låg värdering. Trots att aktien stigit över 100 procent på ett år handlas aktien till under P/E 10 på nästa års vinstprognoser.

Skistar

En stark utomhustrend, medelklassens välfyllda semesterkassor och ett uppdämt resebehov i kombination med Skistars närmast monopollika ställning i svenska fjällen gör att jag har överseende med den höga värderingen och lyfter fram Skistar. Att aktien dessutom innebär en aktieägarrabatt är dessutom en bonus för undertecknad småbarnsmor som ser framför sig hur tusenlapparna flyger i väg på liftkort och skidskolor de kommande två decennierna.

Xylem

Det finns ett stort behov av att utöka och effektivisera vattenförsörjningen i världen. Xylem är ett amerikanskt bolag som är ledande inom vatteninfrastruktur, ett område med enorma investeringsbehov i såväl väst som i utvecklingsmarknader. Hög värdering visserligen, men stigande omsättning och högre marginaler gör att den ändå får vara med.

 

Dometic

En stark friluftstrend och en ambitiös tillväxtagenda lockar i Dometic. Bolaget har successivt breddat sig från de tidigare dominerande säljkanalerna husbilar och båtar och det färska köpet av Igloo är ytterligare ett steg i den riktningen. Höll fast vid sina mål på kapitalmarknadsdagen som man höll i veckan.  

Läs Placeras analys av aktien här.

Electrolux

Vitvarujätten tillhör bolagen som är ordentligt känsliga för högre stål- och plastpriser vilket har varit en jobbig motvind i år, men mycket talar för att det är värsta är över. Utsikter för lägre råvarupriser i kombination med internt sänkta kostnader, fortsatt hög efterfrågan och en ovanligt låg värdering kan få fart på aktien. En stark balansräkning kommer att användas till generösa utdelningar och aktieåterköp de närmaste åren vilket backar upp aktiekursen.

Ratos

Vi fortsätter att tro på den nya inriktning som Ratos slagit in på, trots en inte helt optimal portföljsammansättning och rapporter som inte övertygat. Ett skäl till vår optimism är den förvärvsaktivitet som är att vänta och ett konkret bevis kom under månaden när Ratos gjorde ett plattformsförvärv i form av norska Presis Infra. Vi räknar med fler företagsköp och håller fast vid att aktien har mer kräm i sig.

Läs Placeras kommentar till senaste förvärvet här.

Sandvik

Avknoppningen av specialstålet SMT närmar sig och det är en förändring som vi tror kommer att tas emot bra på börsen. Kvarvarande Sandviks nyckeltal blir bättre, ESG-profilen starkare och värderingsgapet mot Epiroc och Atlas Copco bör krympa på köpet. Därtill bådar förvärvsaktiviteten på det digitala området gott i den omställning som vd:n Stefan Widing driver. Niomånadersrapporten var solid med positiva omdömen kring starten på fjärde kvartalet.

Läs Placeras analys av aktien här.

 

BHG

Byggmax har gått riktigt bra men nu finns en risk att aktien börjar handlas inom ett spann igen, som när kursen länge pendlade mellan 70-80 kronor. Jag väljer att byta till BHG (Bygghemma Group) med förhoppningen att de åtgärdar sina problem med lönsamhet och service. Det kan visserligen ta ett tag men det är alltid svårt att pricka in en vändning.

EDF

Det här är både en kortpassning och ett långskott samtidigt. Höga elpriser lär gynna den här energiaktien på kort sikt och direktavkastningen är inte så pjåkig även om vi bortser från detta. Sen finns det en chans att kärnkraften omvärderas när elpriset rusar och vi står inför en stor omställning av hela Europas energiförsörjning. Det senare kan förstås dröja men min egen analys är att det på sikt är oundvikligt.

Läs Placeras analys av aktien här.

Randviken Fastigheter

Visserligen räntekänsligt men en företagsledning med bra historik, inte ansträngt värderat och om det skulle bli än mer turbulent på börsen så står ändå husen kvar och genererar ett hyggligt kassaflöde. Dessutom hoppas jag på att de kan uppfylla, i alla fall en del, av sina löften kring effektivare förvaltning och expansion i framtiden.

 

Microsoft

Microsoft är en given vinnare i den fortsatta digitaliseringen av världen och borde finnas med i varje depå som ett basinnehav. Rapporten för tredje kvartalet var stark.

Siemens Energy

Siemens Energy har haft ett trist 2021. Aktien är nästan ner 20 procent sedan årsskiftet. Bakom nedgången ligger främst bolagets majoritetsägande i den spanska vindkraftbyggaren Siemens Gamesa som haft stora problem med lönsamheten. Samtidigt har gröna aktier generellt haft det tufft.

Siemens Energys kärnverksamhet som är turbintillverkning går alldeles utmärkt dessutom börjar en vändning skönjas i Siemens Gamesa. Det talar för att vi kan se en vändning under 2022. Det i kombination med att gröna energiaktier borde återfå momentum gör att jag tar in aktien nu.
Läs Placeras analys av Siemens Energy här.

Servicenow

Amerikanska saas-bolaget Servicenow är leverantör av molnbaserade tjänster för att automatisera företags IT-verksamhet. I förlängningen sänker det driftskostnaderna och ökar effektiviteten. Bolaget växer mycket kraftigt och ihålligt.

Läs Placeras analys av aktien här.

Palo Alto

Datasäkerhetsbranschen är splittrad men Palo Alto erbjuder helhetslösningar och spås en mycket fin tillväxt under de kommande åren. 2024 spås omsättningen ha fördubblats jämfört med årsomsättningen 2021.

 

Nvidia

Placera är fortsatt positiva till halvledarindustrin och tidigare i höstas växlade vi över från utrustningstillverkaren ASML till amerikanska Nvidia. Bolaget är marknadsledare inom design av grafikbehandlingsenheter som dominerar inom visuell datorteknik. Bolaget har de senaste åren breddat verksamheten och växer snabbt inom artificiell intelligens och självkörande fordon.

Läs Placeras analys av aktien här.

Yandex

Yandex, även kallat Rysslands Google, överraskade marknaden med en stark rapport. Bolaget växer inom alla områden och viktigast var affärsområdet Yandex Market som visade positivt resultat för första gången tillsammans men en ökad marknadsandel. Yandex har investerat betydande belopp för att bredda verksamheten och Yandex-ecosystem med Yandex Market de senaste åren. Nu fick investerarna ett kvitto att bolagets strategi betalat sig. Bolagsledningen höjde även intäktsprognosen för det fjärdekvartalet. Placera tror att aktien har mer att ge under vintern.

Blackrock

Världens största kapitalförvaltare Blackrock är klar marknadsledare med en affärsmodell som har tydliga skalfördelar. Ökade förvaltningsvolymer kräver små kostnadsökningar, vilket ger bra förutsättningar för ökad lönsamhet. Blackrocks rörelsemarginal är högre än både Apples och Googles, men värderingen för nästa års vinst ligger kring ett p/e-tal på 22, vilket är aptitligt för en marknadsledare som växer med attraktiva utsikter.

Läs Placeras analys av aktien här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Enea Köp 254,50 -
Ferronordic Köp 318,00 -
SkiStar B Köp 164,80 -
Xylem Köp 121,12 -
Dometic Group Köp 121,50 -
Electrolux B Köp 203,80 -
Ratos B Köp 53,15 -
Sandvik Köp 226,60 -
BHG Group Köp 100,80 -
Köp 12,53 -
Köp 70,20 -
Microsoft Köp 330,59 -
Siemens Energy AG Köp 23,76 -
ServiceNow Köp 647,49 -
Palo Alto Networks Köp 546,94 -
NVIDIA Köp 326,76 -
Yandex N.V. A Köp 71,94 -
BlackRock Köp 905,21 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -