På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Lägg kraft på att köpa den här aktien

Aktieanalys 2040 kommer det att behövas grovt räknat 50 procent mer elenergi på jorden. Siemens Energy är världsledande på tekniker bakom både grön och konventionell el.

Siemens Energy är världens ledande företag inom energiteknik. En sjättedel av den el som produceras på jorden är baserad på tekniker från Siemens Energy.

Bolaget har över 90 000 anställda i mer än 90 länder. Så sent som i september förra året knoppade Siemens av energidelen som blev Siemens Energy.

Nu har Siemens Energy sedan ett par veckor tillbaka hunnit komma med i det tyska storbolagsindexet DAX.

Siemens Energy stod för ungefär en tredjedel av Siemenskoncernens omsättning.

Det som gör Siemens Energy intressant nu är den pågående globala transitionen inom energisektorn bort från energi som producerats med fossila bränslen mot koldioxidneutrala energikällor.

Siemens Energy befinner sig i hjärtat av den här omställningen. Siemens Energy har den teknologiska bredden både inom traditionell kraftgenerering, vätgasproduktion, industriella tillämpningar och inom förnyelsebar energi.

Med sin produktportfölj, lösningar och tjänster täcker Siemens Energy nästan hela energivärdekedjan - från kraftproduktion och överföring till lagring.

Portföljen inkluderar konventionell och förnybar energiteknik som gas- och ångturbiner, hybridkraftverk som drivs med vätgas och kraftgeneratorer och transformatorer.

När det gäller vätgas som väntas bli en stor framtida energikälla har Siemens Energy förutom att de är störst också överlägsen kunskap. De har redan idag stora industriella samarbeten inom vätgasproduktion med BASF, Bayer och Shell.

De har dessutom påbörjat bygget av en stor testanläggning för produktion av vindkraftbaserad syntetisk bensin i Chile tillsammans med sportbilstillverkaren Porsche.

Bränslet ska tillverkas av vätgas och infångad koldioxid. Målet är att producera 130 000 liter inom två år för att sedan stegra till 55 miljoner liter om fyra år och 550 miljoner liter om sex år.

Bolaget lägger stor kraft på omställningen till gröna energikällor. Till exempel meddelade Siemens Energy redan förra året att de inte kommer att sälja turbiner till nya kolkraftverk längre.

Siemens Energy äger en majoritetsandel (67 procent) i den världsledande vindkraftproducenten Siemens Gamesa Renewable Energy som är noterad på Madridbörsen.

Siemens Gamesa har hittills byggt vindkraftparker i 75 länder. Den totala kapaciteten uppgår till 107 GW.

Moderbolaget Siemens är fortfarande klart största ägare i Siemens Energy med 45 procent av aktierna.

Den 22 mars blev Siemens Energy en del av Tysklands största aktieindex DAX. Hittills i år har Siemens Energyaktien stigit 1 procent.

Av de 16 analytiker som följer Siemens Energy sätter 15 köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen ligger på 37 euro per aktie. Det innebär en uppsida på drygt 20 procent från nuvarande nivå.

I år spås omsättningen öka med 6 procent till 29,2 miljarder euro.

EV/EBITDA väntas nästa år hamna strax över 7 som exempel värderas bolagen på S&P 500 oftast i intervallet mellan 11 och 14.

Det som talar för Siemens Energy är det ökade behovet av kraft och att det här behovet måste stillas med gröna eller grönare energikällor.

En stor del av energiomställningen globalt kommer i de första stegen att gå från kol till gas. Även här kommer Siemens Energy att gynnas.  

Siemens Energy finns i hela värdekedjan. Bolaget är unikt positionerat och borde vara basen i varje portfölj som vill öka exponeringen mot förnyelsebar energi och den omfattande transition vi har framför oss.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Fakta: Siemens och Werner von Siemens

Siemens grundades ursprungligen i oktober 1847 i Berlin av uppfinnaren och industrialisten Werner Siemens som senare mot sin vilja adlades av kejsaren till Werner von Siemens.

Werner Siemens kom från mycket fattiga förhållanden funderade tidigt i karriären på hur han kunde göra livet bättre för sina arbetare.

”Om jag inte belönar mina medarbetare, så skulle pengarna kännas som glödande järn i händerna”, skrev han.

Werner Siemens

Werner Siemens omsorg om sina arbetare medförde att han var den första som införde ett bonussystem och vinstandelssystem för bolagets anställda. Det fanns på plats redan i mitten av 1860-talet.

Några år senare införde han också ett eget pensionssystem (vid den här tiden fanns ingen allmän pension). Han sänkte också arbetsveckan till 54 timmar från 72 timmar som var den vanliga arbetstiden på 1870-talet.

Werner Siemens anses som grundare av den moderna elektrotekniken. Han upptäckte bland annat den dynamoelektriska principen.

För sina insatser adlades han av den tyske kejsaren Friedrich III år 1888 mot sin vilja. Eftersom han vägrade gå på ceremonin skickades adelsbrevet med hans nya namn hem till honom.

Under de senaste åren har Siemens genomfört en omfattande styckning av verksamheten. Hälsovårdsdelen Siemens Healthineers har satts på börsen. Halvledarjätten Infineon är också ursprungligen ett Siemensbolag.

Andra avknoppningar är Siemens Nixdorf, Siemens Networks och Fujitsu Siemens.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Siemens Energy AG Köp 30,30 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -