Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser har hittat köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en kycklingaktie.

Under måndagen steg marknaden svagt med 0.48 procent och Stockholmsbörsens breda index (OMXSPI) stängde på 974 punkter. Indexet har därmed stigit 12 av de senaste 15 dagarna.

Senaste tidens positiva utveckling har gjort att trendbilden återigen på kort- såväl som på medellång som lång sikt är positiv. På medellång sikt har kursen dock brutit ned genom golvet i en stigande trendkanal, vilket i första skedet indikerar en svagare stigningstakt, eller inledningen av en mer horisontell utveckling. Samtidigt återfinns kursen mellan stödet vid cirka 910 punkter och motståndet vid cirka 1000 punkter och etablerat brott på en av dessa nivåer kommer att signalera om framtida riktning.

Investtechs korta Hausseindex har avancerat ordentligt under oktober, och står nu i 51 vilket indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister bland de kortsiktiga investerare. Indexet går mellan 0 och 100, och är en optimismindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde på 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister, och ett värde över 55 övervikt av optimister. På lång sikt står indexet i 44.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och sälj transaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 375 köp och 84 sälj. Detta motsvarar en köpandel på 82 procent, vilket ska jämföras med senaste året där köpandelen ligger på 74 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

Sammantaget är OMXSPI-indexet tekniskt neutral på medellång sikt. Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerad på marknaden.

Den tekniska bilden till investmentbolaget Latour ser positiv ut inför delårsrapporten som förväntas presenteras i nästa vecka. Investtechs algoritmer har identifierat flera starka köpsignaler i aktien.

För ett par månader sedan toppade kursen på en ny all-time-high nivå som isolerat sett anses vara en köpsignal. Kursen utvecklas i stigande trendkanaler på kursdiagrammen för såväl kort- medellång och lång sikt. Stigande trender signalerar en ökande optimism bland investerare och är en klassisk och signifikant teknisk köpsignal enligt Investtechs forskningsstatistik.

Stöd återfinns vid 263 kronor och motstånd vid cirka 354 kronor. En starkt positiv volymbalans innebär att det har varit större handel i aktien på dagar med uppgång än med dagar med nedgång. Det är också en signal som indikerar en positiv marknadspsykologi, vilket bekräftar den positiva trendbilden.

Det kortsiktiga momentumet i aktien är starkt positivt, med RSI över 70. Det indikerar ökande optimism hos investerarna och ytterligare kursuppgång, enligt investtechs forskningsresultat på momentum och RSI.

Latour är också positiv på Investtechs insideranalys och är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader). OBS: Latour förväntas presentera delårsrapport den 9 november. Marknadens reaktioner på delårsrapporten kan snabbt ändra den tekniska bilden.

Investtechs rekommendation: Köp.  

Rent tekniskt ser investmentbolaget Svolder ut som ett intressant case. Ser vi till trendbilden så utvecklas kursen innanför en stigande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Det är ett resultat av att investerare har valt att betala högre kurser för att köpa in sig i bolaget. Stigande trender signalerar ökande optimism bland investerare och indikerar ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskningsresultat.

Avsaknaden av motstånd i kursdiagrammet stärker den tekniska bilden och vid reaktioner tillbaka har kursen stöd vid cirka 272 kronor. Aktien har även ett starkt positivt momentum där ytterligare uppgång indikeras.

Svolder B är svagt positiv på Investtechs insideranalys och är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

Den tekniska bilden till livsmedelsbolaget Scandi Standard ser negativ ut inför delårsrapporten som förväntas presenteras i nästa vecka. På kursdigrammet för medellång sikt ser vi flera säljsignaler som har identifierats under de senaste månaderna. Bland annat en säljsignal från en rektangelformation (REC).

Kursen har i det senaste brutit ned från en fallande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Det är ett resultat av att investerare har sålt sig ut på allt lägre kurser för att komma ur bolaget, vilket öppnar för en starkare nedgångstakt. Isolerat sett är brott ur fallande trendkanaler en säljsignal enligt Investtechs forskningsresultat, där ytterligare nedgång indikeras. Aktien har även en negativ volymbalans som bekräftar den fallande trendbilden.

Det saknas stöd i kursdiagrammet och ytterligare nedgång indikeras. Vid reaktioner upp har aktien motstånd vid cirka 58.70 kronor och aktien har ett starkt negativt momentum.

Scandi Standard är svagt positiv på Investtechs insideranalys men är totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader). OBS: Scandi Standard förväntas presentera delårsrapport den 12 november. Marknadens reaktioner på delårsrapporten kan snabbt ändra den tekniska bilden.

Investtechs rekommendation: Sälj.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -