På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Revansch för småbolagsfonder i juli

Fondkommentar Den senaste månaden har bjudit på ett rejält börshögtryck. Stockholmsbörsen hade sin bästa julibörsmånad sedan 2009 och steg med hela 7,5 procent. Placera har listat Sverigefondsvinnarna som stigit tvåsiffrigt.

Stockholmsbörsen hör till en av årets absolut bästa börser med en uppgång på över 30 procent inklusive årets utdelningar. Tidigare i år har storbolagen rusat betydlig mer än små- och medelstora bolag. Det gjorde att majoriteten av Sverigefondsvinnarna hade ett storbolagsfokus.

Men den senaste månadens överraskande börsuppgång på Stockholmsbörsen har gjort små- och medelstora bolag till vinnare. Det visar indexutvecklingen under månaden.

SIX30RX, SIXRX och CSRXSE

Carnegie Småbolagsindex som hörde till fjolårets vinnare, har haft det kämpigare under årets inledning men tog igen förlorad avkastning och steg närmare 8 procent i juli. Det placerade indexet snäppet bättre än SIX Return Index, ett index som är bredare index och omfattar alla noterade bolag på Stockholmsbörsen.

OMXS30 index som omfattar de 30 största och mest likvida bolagen orkade inte med att stiga lika mycket och månadens avkastning stannar på 4,7 procent.

Placera har listat julimånads fondvinanre utifrån Avanzas fondutbud av dagshandlade fonder inom de båda fondkategorierna, ”Sverige, små-/medelstora bolag” och ”Sverige”. Det är fondkategorier som innehåller båda aktivt förvaltade fonder såväl som indexfonder och omfattar totalt 99 fonder.

  1 mån i år
Humle Småbolagsfond 14,9% 36,3%
Danske Invest Sverige Småbolag SA SEK 13,3% 40,2%
Spiltan Aktiefond Småland 12,9% 36,8%
Spiltan Småbolagsfond 12,5% 30,4%
SEB Sverigefond Småbolag 12,4% 30,6%
Carnegie Småbolagsfond A 12,4% 25,5%
SEB Sverigefond Småbolag C/R 12,2% 30,0%
Nordea Småbolagsfond Sverige 11,0% 25,2%
Spiltan Aktiefond Stabil 10,8% 32,0%
Öhman Småbolagsfond A 10,6% 26,2%
Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige A 10,4% 25,4%
Cliens Småbolag A 10,4% 31,7%
Öhman Sweden Micro Cap A 10,4% 28,4%
ODIN Small Cap C SEK 10,2% 33,8%
Simplicity Småbolag Sverige A 10,1% 23,0%
Öhman Sverige Fokus A 10,1% 32,3%
Källa: Morningstar & Avanza den 30 juli 2021    

 

månadens vinnarlista är det en klar dominans av aktivt förvaltade Sverigefonder med fokus på små- och medelstora bolag. Listan innehåller totalt 16 fonder som har avkastat minst 10 procent under juli. Den tvåsiffriga tröskeln gör att inga indexfonder har tagit sig in på listan och bara två Sverigefond med storbolagsfokus som letar sig in.

Överst hittar vi Humle Småbolagsfond som sedan februari i år förvaltas av den erfarne Petter Löfqvist. Förvaltaren letar bolag med en hållbar och kvalitativ tillväxt. Det handlar om bolag med kvalitet i bolagsstyrning och finansiell kvalitet. Investeringarna är långsiktiga på tre till fem år framåt.

Största sektor är industribolag på 27 procent tätt följt av tekniksektorn på 26,5 procent. Tekniksektorn har en tydlig övervikt mot kategorisnittet. Fonden saknar helt investeringar i fyra huvudsektorer, viket innebär att fonden vågar avvika mycket från index.

Största innehav i fonden är fastighetsbolagen Sagax och Samhällsbyggnadsbolaget i Norden. Båda innehaven steg runt 20 procent i juli.

Tvåa på listan hittar vi den aktivt förvaltade fonden Danske Invest Sverige Småbolag SA SEK. Fonden förvaltas av Joel Backesten och Max Frydén.

Totalt har fonden nu 45 investeringar med investeringsfokus på små- och medelstora tillväxtbolag. Fonden inkluderar en tydlig hållbarhetsanalys som tar hänsyn till hur väl de bolag vi investerar i bedriver en hållbar verksamhet.

Största sektor är industribolag på en tredjedel följt av teknikbolag på 17 procent. Fastighetsbolag är fondens tredje största sektor på drygt 15 procent. Fonden saknar helt investeringar i tre huvudsektorer.

Största innehav i fonden är fastighetsbolaget Sagax på drygt 5 procent, följt av teknik och förvärvsbolaget Sdiptech på 4,2 procent. Flera av fonden tio största innehav har uppgångar på mellan 15 och 25 procent.

Vi hittar Instalco och Lagercrantz bland de tio största innehaven som stigit mest. Båda har uppgångar runt 30 procent i juli. Fondens största bolag Sagax har stigit 20 procent i juli och är viktiga bidragsgivare till året starka avkastning för fonden.

Trea på listan är Spiltan Aktiefond Småland. Fonden förvaltas av Pär Andersson sedan starten 2008 och klassificeras av Morningstar som en Sverigefond, små-/medelstora bolag.

Det är en aktivt förvaltad fond med fokus på bolag i Småland. Målet är att fonden ska utgöras av cirka 60 procent aktier med anknytning till Småland som att huvudkontoret eller viktig produktion finns i regionen.

Det har varit en klart vinnande strategi i år och inte minst under juli. Fonden har en koncentrerad portfölj på 32 bolag. Smålandsfonden innehåller allt från värmeväxlarbolaget Nibe med huvudkontor och produktion i Markaryd som är fondens fjärde största innehav, till Lammhult Design Group med bas i just Lammhult.

Vinnaraktierna i juli är många i fonden. Teknikkoncernen Xano Industri med huvudkontor i Jönköping sticket helt klart ut med en uppgång på 46 procent i juli. Bolaget levererade en överraskande stark rapport för det andra kvartalet. Det är fondens sjunde största innehav med en vikt på 4,5 procents.

topplistan hittar vi två fonder till från fondbolaget Spiltan. Spiltan Småbolagsfond som även förvaltas av Per Andersson kniper en femteplats och Spiltan Aktiefond Stabil tar en niondeplats.

Spiltan Aktiefond Stabil sticker ut genom att det är den bäst presterande Sverigefonden som inte är klassificerad i fondkategorin Sverige, små-och medelstora bolag. Fonden finns även med i Placeras köpvärda fonder.

Fonden förvaltas av Erik Brändström och återigen Pär Andersson. De har förvaltat fonden tillsammans sedan 2008. Men fonden startades redan 2002 och Erik Brändström har varit fonden trogen sedan dess.

Spiltan Aktiefond Stabil är enligt förvaltarna en stabil och defensiv aktiefond. Investeringsprocessen är egenutvecklad och strukturerad där man först exkluderar bort ej hållbara och allt för riskfyllda verksamheter. Efter det genomför man en djupanalys där bolaget ska uppfylla Spiltans åtta investeringskriterier.

Största sektor är industribolag med en tredjedel, vilket ligger i nivå mot kategorisnittet. Näst största sektor är finansbolag på 24 procent, vilket är en övervikt mot kategorisnittet. Värt att notera är att investmentbolag är klassade som finansbolag. Tredje största sektor är stabila konsumentvaror som är en stor övervikt. Fonden saknar helt investeringar i energisektorn, kommunikationsservice och allmännyttiga bolag.

För närvarande är fondens största innehav är investmentbolaget Investor. Småländska Nibe är näst stört följt av investmentbolaget Lundbergs. Indutrade här till en av månadens bästa bidragsgivare med en avkastning på närmare 30 procent. Det är fondens femte största innehav på 4,5 procent.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -