På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Ryska pärlor noterade i Amerika

Aktier Historiskt har det gått att hitta lågt värderade ryska värdebolag inom råvaru - och energisektorn. Idag ser den ryska aktiemarknaden annorlunda ut med en hel del teknikbolag, som har en rabatt i värderingen jämfört med branschkollegor i till exempel USA. Förklaringen är främst den politiska risken i Ryssland.

Den ryska internetmarknaden är underutvecklad och har inte alls samma penetration som i stora delar av Europa. Detta väntas ändras under de kommande åren. Marknaden kan därför vara intressant att hålla koll på. Som investerare kan man få exponering mot Ryssland genom att köpa ryska aktier som är noterade i USA. Bolag som kan vara intressanta för att få exponering mot Ryssland är bolagen Yandex, Ozon, Qiwi och HeadHunter. 

Yandex är ett ryskt bolag som grundades 1997 och vars huvudkontor ligger i huvudstaden Moskva. Enkelt beskrivet kan man säga att bolaget är som ryska Google, men om man gräver djupare är bolaget mycket mer än bara en sökmotor. Företaget är även verksamma inom områden som till exempel taxi, hemleverans av mat och E-handel. Yandex största intäktsström är dock fortfarande från sökmotorn där får Yandex intäkter från annonsering och betalda sökningar. Bolaget har en rörelsemarginal på ungefär 12 procent och går med vinst på sista raden. Dessutom har Yandex en nettokassa. I senaste rapporten visade Yandex en omsättningstillväxt på över 50 procent. Taxi-segmentet växte med ungefär 90 procent. Aktien är ner runt 1 procent i år. 

Ozon är ett ryskt bolag som tillhandahåller två internetplattformar. Den ena plattformen är Ozon.Ru där bolaget säljer konsumentprodukter via sin internetsajt och mobilapplikation. Den andra plattformen är Ozon.travel, där säljs flyg och tågbiljetter. Bolaget har även som Amazon ett premiumkundsegment. Till dessa premiumkunder kan bolaget leverera konsumentprodukter inom Moskva inom loppet av en timma.

Av Ozons nettoomsättning kommer endast runt 10 procent från Ryssland men marknaden väntas växa snabbt kommande år vilket gör att Ozon ligger i en intressant position. Ozon är bland de större spelarna och har en marknadsandel på runt 7 procent, marknaden är väldigt fragmenterad. Företaget gör just nu stora investeringar för att kunna växa snabbare än vad marknaden gör. Bolaget går inte med vinst men väntas nå svarta siffror på rörelsenivå 2023. Aktien har gått upp ungefär 40 procent under 2021. 

Bolaget Qiwi är som ett ryskt Paypal och är ledande inom betalningstjänster, elektroniska plånböcker och elektronisk handel. Företaget är även exponerade mot bettingsektorn, främst inom sport. Bettingdelen utgör ungefär en tredjedel av nettoomsättningen. Värderingen är låg och bolaget handlas på innevarande år till ett p/e tal på 6 och ev/ebitda på 3. Paypal handlas till en ordentlig premie mot Qiwi. P/e talet på innevarande år för Paypal är 88 och ev/ebitda 42. Det finns dock en anledning till att multiplarna är låga i Qiwi. Dels för att Qiwi har en bettingdel och att bolaget är verksamma i Ryssland. Men den största anledningen är att ryska staten vill kontrollera flöderna i bettingdelen. Parlamentet har föreslagit att hela bettingsektorn ska drivas av endast en aktör. Aktien är upp runt 3 procent i år men under 1 år är aktien ner hela 41 procent. 

HeadHunter Group tillhandahåller en rysk rekryteringsplattform. På plattformen kan arbetsgivare och jobbsökande mötas och få kontakt. Varje månad är det runt 25 miljoner unika användare inne på plattformen för att leta efter ett arbete. I Ryssland har bolaget en marknadsandel på ungefär 60 procent vilket gör dem till marknadsledande. Den största konkurrenten till HeadHunter är Avito som har ungefär 25 procent marknadsandel. Medan konkurrenternas månatliga användare i princip stått stilla har Headhunter och Avito varit de som lyckats ta marknadsandelar. HeadHunters affärsmodell är skalbar och analytiker förväntar sig en marginalexpansion. Bolagets rörelsemarginal prognostiseras öka från dagens 35 procent till cirka 50 procent 2023. Marknaden har höga inträdesbarriärer på grund av framför allt starka nätverkseffekter. Aktien har gått upp 28 procent under 2021. 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -