DIÖS
FÖRVALTNINGSRESULTATET BLEV 200 MLN KR 1 KV (226) (NY) (Direkt)

2024-04-26 07:09

(Tillägg: från stycke sju)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fastighetsbolaget Diös totala intäkter uppgick till 639 miljoner kronor i det första kvartalet 2024 - att jämföra med 617 miljoner kronor under motsvarande kvartal i fjol.

Av Diös totala intäkter uppgick hyresintäkterna till 593 miljoner kronor och serviceintäkter till 46 miljoner kronor.

Driftöverskottet blev 407 miljoner kronor mot 389 miljoner kronor i fjol och förvaltningsresultatet uppgick till 200 miljoner jämfört 226 miljoner kronor i jämförelsekvartalet.

Värdeförändringarna på fastigheter summerades till 6 miljoner kronor jämfört med -569 miljoner kronor föregående år. Värdeförändring på derivat uppgick till 259 miljoner kronor i kvartalet (-79)

Efter skatt blev resultatet 259 miljoner kronor (-333).

Diös hade en positiv nettouthyrning om 1 miljon kronor i kvartalet (3).

"På kort sikt fortsätter vi navigera i en stökig tid, samtidigt som vi rustar för nya affärsmöjligheter framåt. Jag är övertygad om att kommande räntesänkningar och en tryggare investerarmarknad kommer att gynna oss", skriver avgående vd Knut Rost i rapportens vd-ord.

Diös har under kvartalet refinansierat bankskuld om 4 miljarder på bra villkor, "dock med något högre marginaler än tidigare", och bolaget ser nu att kapitalmarknaden återigen fungerar väldigt bra, uppger Knut Rost.

"Likviditeten ökar och marginalerna är betydligt mycket lägre än för sex månader sedan. Likviden från våra avyttringar har nyttjats till att amortera skuld, vilket har stärkt vår balansräkning", heter det.

Fastighetsbolaget siktar fortsatt på en belåningsgrad runt 50 procent över tid, enligt vd:n.

"När styrräntan sänks, vilket jag tror kommer börja ske i maj, bidrar det till en direkt positiv effekt på vårt finansnetto", skriver Diös-chefen.

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -