På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

När kommer nästa vinstvarning?

Aktiekommentar Kvartalet börjar lida mot sitt slut och de senaste dagarna har allt fler positiva vinstguidningar från börsbolagen dykt upp. Det är troligen bara början och de signaler som har kommit bådar gott även för andra börsbolag.

När den verklighet som träder fram i räkenskaperna hamnar alltför långt ifrån marknadens förväntningar krävs det en informationsinsats från ett noterat bolag för att ge alla aktörer på aktiemarknaden samma förutsättningar. Oftast har det varit vid stora negativa avvikelser som börsbolagen tvingats gå ut med en vinstvarning men de senaste kvartalen har dominerats av omvända vinstvarningar, det vill säga att vinsterna blir högre än de förväntningar som marknaden har.

En hel del talar för att vi även det här kvartalet kommer få fler omvända än vanliga vinstvarningar. Flera nordiska bolag har de senaste dagarna lämnat positiva vinstguidningar. Några exempel:

·    Ventilationsbolaget Systemair, som har brutet räkenskapsår, flaggade inför sin rapport som kom förra veckan om att förväntningarna var för lågt ställda både på omsättningen och resultatet. Rörelsevinsten på 173 miljoner kronor var mer än 30 procent högre än analytikernas snitt och flera gånger högre än motsvarande kvartal i fjol.

·    Kontraktstillverkaren Hanza Holding, med bolag som ABB, Epiroc, Getinge och Saab på kundlistan, lämnade i måndags beskedet att vinst och marginal överstiger analytikernas prognoser för andra kvartalet. God utveckling i koncernens operativa segment och stabil marknadsutveckling lyder motiveringen.

·    I tisdags var det finska Keskos tur att glädja sina aktieägare. Detaljhandelsbolaget som bland annat äger byggvarukedjan K-Rauta höjde sin vinstprognos för helåret 2021 och man pekar särskilt på en positiv utveckling i bygg- och teknikhandeln.

·    Sent i fredags justerade finska Uponor upp sin helårsprognos efter en stark utveckling på nyckelmarknaderna Europa och Nordamerika. Bolagets viktigaste produkter används för VVS- och infrastrukturprojekt.

Till de nordiska bolagens positiva besked kan läggas att tyska ståltillverkaren Salzgitter i veckan höjt sin vinstprognos för 2021. Bolaget hänvisar till en bra start på året, prisökningar samt en stigande trend på den europeiska stålmarknaden.

Att förutsättningarna har varit goda för många bolag med förbättrad efterfrågan och alltjämt återhållsamma kostnader är ingen överraskning. Men kursreaktionerna i Systemair och Hanza, med uppgångar på 18 respektive 19 procent på beskeden, visar ändå att förväntningarna fortsatt kan vara för låga i fler börsbolag.

Ska man spekulera i vilka andra som ligger bra till för positiva överraskningar så är bolag inom bygg- och renoveringssektorn huvudmisstänkta utifrån de bevis vi presenterat ovan. Lindab, som redan aviserat stora prishöjningar mot kunderna, är en kandidat. Byggvaruhandlaren Byggmax är en annan och dörr- och fönstertillverkaren Inwido en tredje.

Även köks- och badrumsbolag som Nobia, FM Matsson och Svedbergs samt taktätningsbolaget Nordic Waterproofing bör ha fin medvind i den här marknaden.

Kesko noterade för övrigt också en stark utveckling i sitt bilhandelssegment vilket pekar i riktning mot att även Bilia kan ha haft fortsatt bråda dagar under andra kvartalet. Bilia var ett av bolagen som lämnade en omvänd vinstvarning inför sitt första kvartal.

Det som framför allt talar emot alltför sprudlande besked inför och under den kommande rapportperioden är insatspriserna. Högre priser på stål, olja och viktiga komponenter kommer med viss eftersläpning att slå mot marginalerna så det blir viktigt att försöka se igenom vad som är tillfälligt höga marginaler och vad som är uthålligt bra lönsamhet.

Även i USA har vinstguidningarna duggat tätt men på den amerikanska marknaden är det kutym att lämna detaljerade prognoser för både kommande kvartals och helårets vinst per aktie. Prognosjusteringarna säger därför inte alltid lika mycket som här i Norden, där det ska till markanta avvikelser för att bolagen ska välja att förekomma sin rapport med ett pressmeddelande.

Med det sagt så är undertonen klart positiv även i USA. Enligt databasföretaget Factsets statistik så har 102 bolag i det breda indexet S&P 500 släppt en guidning inför Q2-rapporten och 65 av dem är positiva. Det motsvarar 64 procent att jämföra med ett femårssnitt på 35 procent positiva guidningar.

De sektorer som sticker ut med höga andelar positiva i förhållande till negativa guidningar är Råvaror, IT och industribolag medan Konsumentvaror och Förnödenheter haft en sämre upptakt till rapportperioden så här långt.

Totalt räknar analytikerna med att bolagen i S&P 500 kommer att öka vinsterna med hela 62 procent under kvartalet, från en dyster pandeminivå i fjol. Det skulle vara den högsta vinsttillväxten sedan fjärde kvartalet 2009 om prognoserna infrias.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -