Rapportfloden: Blandade resultat

Q1 Alfa Laval, Besqag, IAR, Atlas Copco, CAG Group, Brinova, Fenix, Eniro, Sensys Gatso, Ortivus, Binero, Firefly, Electrolux Pro, Cortus, Nordic Waterproofing, Lime, Wallenstam, Alligator, Zetadisplay, Boliden, Inwido, Collector, Resurs, Wihlborgs, Evolution, Enea, Billerud, Swedbank, ABB, Arjo, Pandox och BHG har publicerat sina kvartalsrapporter.

Verkstadskoncernen Alfa Laval redovisar ett justerat ebita-resultat om 1.530 miljoner kronor för det första kvartalet 2021. Ett genomsnitt av tolv analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, var ett justerat ebita-resultat på 1.519 miljoner kronor.

Den justerade ebita-marginalen blev 17,1 procent, jämfört med ett prognossnitt på 16,4 procent. Försäljningen uppgick till 8.969 miljoner kronor, jämfört med ett analytikersnitt på 9.241 miljoner kronor. Orderingången var 10.204 miljoner kronor, att jämföra med ett snitt på 9.274 miljoner kronor.

Alfa Laval förväntar sig att efterfrågan under det andra kvartalet 2021 kommer att bli "ungefär samma" som i det första kvartalet 2021.

I förra delårsrapporten spådde Alfa Laval att efterfrågan i det första kvartalet skulle bli ungefär i linje med det fjärde kvartalet.

Alfa Lavals orderingång uppgick till 10.204 miljoner kronor i det första kvartalet, en organisk minskning med 5 procent från motsvarande kvartal året innan. Utfallet var bättre än analytikernas genomsnittliga förväntan om 9.274 miljoner kronor, enligt en estimatsammanställning gjord av Infront.

Alfa Lavals serviceaffär visade klara tecken på att återvända till en mer normal nivå efter ett tufft fjolår. Det skriver Alfa Lavals vd Tom Erixon i rapporten för det första kvartalet.

"Den sekventiella tillväxten var betydlig och stabil inom alla tre divisionerna och alla olika serviceerbjudanden. Jämfört med föregående år växer service inom alla områden, förutom vissa delar av marinaffären samt inom utvinning och produktion av olja och gas", skriver han vidare.

Av bolagets totala omsättning kom 29,4 procent från servicesegmentet, upp från 28,6 procent motsvarande period 2020.

Programvarubolaget IAR Systems redovisar ett resultat efter skatt på 12,8 miljoner kronor för det första kvartalet 2021 (11,1). Resultatet per aktie uppgick till 0:94 kronor (0:81).

Rörelseresultatet blev 17,0 miljoner kronor (14,4) och rörelsemarginalen uppgick till 19,1 procent (15,6). Nettoomsättningen sjönk till 88,9 miljoner kronor (92,3).

Bostadsbyggaren Besqab redovisar ett rörelseresultat på 29,6 miljoner kronor för det första kvartalet 2021, enligt segmentsredovisningen (23,2) Intäkterna för perioden enligt segmentsredovisningen uppgick till 505 miljoner kronor (209).

Antalet produktionsstartade bostäder var 117 under det första kvartalet (0) och antalet sålda bostäder uppgick till 88 (100). Segmentsredovisning anses enligt bolaget ge den mest rättvisande bilden av verksamheten.

Verkstadsbolaget Atlas Copco redovisar ett justerat rörelseresultat om 5.649 miljoner kronor för det första kvartalet 2021.

I snitt hade analytikerna förväntat sig 5.382 miljoner kronor, enligt en sammanställning som Infront gjort av 20 analytikerprognoser inför rapporten.

Försäljningen uppgick till 26.021 miljoner kronor. Här låg analytikersnittet på 25.689 miljoner kronor. Orderingången var 30.468 miljoner kronor, jämfört med väntade 28.251 miljoner kronor.

Atlas Copco förväntar sig att den kortsiktiga efterfrågan på gruppens produkter och service kommer att ligga kvar på nuvarande höga nivå. Prognosen i början av det gångna kvartalet var att kundefterfrågan på kort sikt skulle ligga kvar på dåvarande nivå.

Koncernens orderingång på 30.468 miljoner kronor i första kvartalet 2021 var högre än analytikernas snittestimat på 28.251 miljoner kronor enligt en sammanställning gjord av Infront.

Orderingången ökade organiskt med 18 procent, vilket kan jämföras med analytikerprognossnittet på +7 procent.

I bokslutsrapporten i januari överraskade den organiska orderingångsutvecklingen avseende fjärde kvartalet på uppsidan.

Atlas Copcos orderingång växte organiskt med 18 procent under det första kvartalet. Kundernas aktivitetsnivå såväl som deras vilja att investera i ny utrustning, som syntes redan under det föregående kvartalet, fortsatte, uppger verkstadsbolaget.

"Ordervolymerna var bättre än förväntat och överträffade den redan tidigare höga nivån i första kvartalet 2020", skriver Atlas Copco.

Företagets vd Mats Rahmström lyfter särskilt fram efterfrågan från halvledarindustrin.

"En stor del berodde på den ökade efterfrågan på vakuumutrustning till halvledarindustrin, även om samtliga affärsområden uppnådde en god tillväxt för både utrustning och service", skriver han i en kommentar som publicerats i anslutning till rapporten.

I själva rapporten skriver bolaget att den starka ordertillväxten var främst på grund av den ökade efterfrågan på vakuumutrustning till halvledarindustrin, men med tillägget att ordertillväxt även fanns vad gäller vakuumutrustning till andra industrier, "såväl som för industri- och portabla kompressorer, kraftutrustning samt industriverktyg och monteringslösningar".

Bolaget skriver vidare att ordertillväxten var "stark" i det flesta geografiska regioner, och då särskilt i Asien.

Koncernens orderingång på 30.468 miljoner kronor i kvartalet var 8 procent högre än analytikernas snittestimat enligt en sammanställning gjord av Infront.

Electra, som driver butikskedjor för hemelektronik och telekomprodukter, ökade sin omsättning med drygt 12 procent under det första kvartalet. Mätt på rullande tolv månader passerade koncernen 2 miljarder kronor i omsättning.

"Den ökande affärsvolymens förtjänst kompletteras med att intressebolaget Euronics Danmark lämnar positivt resultatbidrag från den löpande verksamheten. Sammantaget visar vi ett resultat på 3,9 miljoner kronor (1,5) efter finansnetto, en bra och tillfredställande start på året", skriver vd Anneli Sjöstedt i rapporten för det första kvartalet.

Handelsverksamheten inom hemelektronik går fortsatt bra, uppger Electra.

"Den goda efterfrågan vi såg för verksamhetsåret 2020 håller i sig och våra kedjebutiker och övriga samarbetspartners uppvisar försäljningsnivåer som är väl så goda som förra årets inledande kvartal", skriver Anneli Sjöstedt.

För intressebolaget Euronics Danmark var det konsoliderade resultatet första kvartalet 1,0 miljoner kronor (-0,7).

Verksamheten kring möbler inom kedjekonceptet Em Home innebär däremot fortsatta utmaningar.

"Vidtagna åtgärder går enligt plan och ser ut att ge avsedd effekt men verksamhetsområdet har fortfarande en negativ resultatpåverkan på koncernen uppgående till 1,2 (2,5) miljoner kronor", skriver Anneli Sjöstedt.

First North-listade IT-konsultbolaget CAG Groups justerade ebita-resultat uppgick till 13,0 miljoner kronor i det första kvartalet 2021 (11,1).Den justerade ebita-marginalen steg till 8,0 procent (7,8). 

Intäkterna under kvartalet uppgick till 162 miljoner kronor (142). Det motsvarar en tillväxt om 14,0 procent, varav förvärvad tillväxt var 11,7 procent och organisk tillväxt 2,3 procent. Kassaflödet från den löpande verksamheten var 12,3 miljoner kronor (13,8).

Bolagets vd Åsa Landén Ericsson skriver i rapporten att 2021 "startat bra". 

"Extra glädjande är att vi åter presterar en organisk tillväxt om 2,3 procent. Vi har jobbat hårt för att uppnå förnyad organisk tillväxt och kommer fortsätta att så göra", skriver hon i rapporten.

Fastighetsbolaget Brinovas hyresintäkter uppgick till 96,9 miljoner kronor under det första kvartalet 2021 (74,8). Förvaltningsresultatet blev 32,9 miljoner (27,3). Driftöverskottet var 56,8 miljoner kronor mot föregående års 46,2 miljoner kronor.

Kvartalets orealiserade värdeförändringar på fastigheter uppgick till 36,1 miljoner kronor (12,2) och för derivat uppgick de orealiserade värdeförändringarna till 21,4 miljoner (-22,2). Efter skatt summerade resultatet till 75,7 miljoner kronor (15).

Friluftsföretaget Fenix Outdoor redovisar ett resultat efter skatt på 9,6 miljoner euro för det första kvartalet 2021 (4,4). Rörelseintäkterna uppgick till 128 miljoner euro (129). Ebitda-resultatet uppgick till 26,1 miljoner euro (17,7) och rörelseresultatet blev 14,5 miljoner euro (6,8).

"Vi hade en tuff start på året och står fortsatt inför en hel del utmaningar. Generellt blev situationen motsatt från första kvartalet förra året", skriver bolagets arbetande styrelseordförande Martin Nordin i delårsrapporten.

Enligt rapporten var januari och februari, med anledning av stora butiksstängningar i Europa, i allmänhet tuffa även om det fanns ljuspunkter, som butiksverksamheterna i Sverige och Finland, men också inom grossistverksamheten i USA.

"Mars visade däremot, på ett positivt sätt, en återhämtning. Detta via detaljhandelsöppning i Danmark och en optimism på många andra marknader innebärande en avsevärd förbättring i de flesta av Europas länder. Asien som helhet utvecklades också bra, särskilt på de marknader där vi bedriver egen verksamhet; Sydkorea och Taiwan samt Kina", skriver Martin Nordin.

Vad gäller det andra kvartalet är det ett större antal orders än normalt inom segmenten Brands och Global Sales. Många detaljhandelskunder har skjutit upp sina leveranser av sina vårorders till andra kvartalet.

"Det betyder att när och speciellt när den europeiska detaljhandelsmarknaden öppnas är vi mycket välpositionerade för att leverera. Vi hoppas på en snabb återhämtning och därmed en väsentlig förbättring under det andra kvartalet. Vi måste dock komma ihåg att det finns en reell risk att många retailkunder kan möta ekonomiska utmaningar efter pandemin, vilket kan begränsa deras återhämtningsförmåga", skriver ordföranden och tillägger:

"För Frilufts ser situationen mer normal ut om inga ytterligare begränsningar begränsar verksamheten. Vi anser att det finns en viss risk, särskilt i Sverige. Situationen i Tyskland är sådan att vi bedömer att ingen verklig öppning av butikerna blir av före den 1 juni och att vi fram tills dess kommer att möta volatila handelsförhållanden".

Sök- och annonsbolaget Eniro redovisar ett ebitda-resultat på 24 miljoner kronor för det första kvartalet 2021 (19).

Rörelseresultatet blev -6 miljoner kronor (-615) medan resultatet efter skatt landade på -15 miljoner kronor (-652). Jämförelseperioden innefattade en nedskrivning om 615 miljoner kronor.

Omsättningen minskade med 12 procent till 201 miljoner kronor (229).

"Minskningen beror i huvudsak på lägre nyförsäljning som en effekt av covid-19 pandemin och en fortsatt minskad kundbas", skriver bolaget i rapporten.

Sensys Gatso, som utvecklar system för trafiksäkerhet och trafikinformatik, redovisar ett rörelseresultat på -14,1 miljoner kronor (-13,7) för det första kvartalet 2021.

Nettoomsättningen uppgick till 78,1 miljoner kronor (95,6). Orderingången låg stabil på 61,8 miljoner kronor (61,6).

"Orderingången för kvartalet är främst kopplad till repetitiva och mindre order från vår befintliga installerade bas samt inköpsorder på 14 miljoner kronor enligt tilldelningsbeslutet från vår kund i Belgien på 60 miljoner. Med hela tilldelningen medräknad skulle orderingången uppgå till 108 miljoner kronor", skriver vd Ivo Mönnink i rapporten.

Bilåterförsäljaren Bilia redovisar ett operativt rörelseresultat på 528 miljoner kronor för det första kvartalet 2021 (279) och utfallet var i linje med det preliminära resultat om cirka 525 miljoner kronor som bolaget kommunicerade den 14 april. Nettoomsättningen uppgick till 9.344 miljoner kronor (7.450), en ökning med 25 procent. Resultatet efter skatt blev 377 miljoner kronor (167).

Medicinteknikbolaget Ortivus redovisar ett resultat efter skatt på 1,7 miljoner kronor för det första kvartalet 2021 (1,1). Resultatet per aktie uppgick till 0:04 kronor (0:02).

Nettoomsättningen uppgick till 23,5 miljoner kronor (20,2). Rörelseresultatet blev 1,7 miljoner kronor (1,1).

Reidar Gårdebäck skriver i vd-ordet av rapporten att bolaget arbetar med att ta fram nästa generations produktlinje av mätenheter för ambulanssjukvården och primärvården. Den första produkten i den nya produktlinjen under namnet Mobimed är planerad att lanseras under hösten 2021.

Binero, som erbjuder molnbaserade tjänster och digital infrastruktur för små och medelstora företag, redovisar en nettoomsättning på 11,5 miljoner kronor för det första kvartalet 2021 (11,3). Rörelseresultatet blev -6,1 miljoner kronor (-5,5).

Årliga återkommande intäkter per den 31 mars uppgick till 38,9 miljoner kronor (37,4), en ökning med 4 procent.

"Vår affärsplan för 2021 sätter fokus på att skala upp försäljningen av vår molntjänst och öka intäkterna för att nå en volym där vår affärsmodell börjar skala. Jag ser fram emot resan att leverera på våra finansiella mål som är att växa med i genomsnitt 30 procent per år", skriver vd Charlotte Darth i kvartalsrapporten.

Firefly, som är verksamt inom brandskyddslösningar, redovisar en omsättning på 63,0 miljoner kronor i det första kvartalet (59,7). Rörelseresultatet blev 3,8 miljoner (3,8).

Bolagets orderingång steg med 14 procent under kvartalet till 80,3 miljoner och orderstocken ökade med 39 procent till 65,7 miljoner.

"Under årets första kvartal uppvisade Firefly en stark tillväxt i orderingången trots att Covid-19 pandemin fortsatt påverkar delar av verksamheten negativt. Lönsamheten var tillfredställande, framför allt mot bakgrund av att vi inte hunnit leverera och fakturera alla de order som inkommit samt att bolaget planenligt investerar i att bygga ut organisationen för en fortsatt framtida tillväxt", skriver vd Lennart Jansson.

Enligt Firefly har försäljningsarbetet utvecklats väl inom ramen för de begränsningar som pandemin medför och antalet offertförfrågningar ökar kontinuerligt.

"När förfrågningar sedan ska omvandlas till order är det dock tydligt att inköpsbeslut tar längre tid än normalt och att större projekt skjuts upp då de oftast försvåras av olika typer av restriktioner", skriver vd:n.

Försäljningen av mindre och medelstora projekt har dock inte påverkats på samma sätt då dessa oftast kan levereras direkt till kunden och installation och driftsättning är enklare, uppger bolaget.

Electrolux Professional redovisar ett ebita-resultat på 103 miljoner kronor för det första kvartalet 2021. Ebita-marginalen var 6,2 procent. Analytikerna i Infronts sammanställning av åtta estimat hade räknat med 75 miljoner respektive 4,7 procent.

Nettoresultatet blev 55 miljoner kronor mot väntade 40,2 miljoner kronor. Nettoomsättningen uppgick till 1.661 miljoner kronor, vilket gav en tillväxt på var -20,6 procent. Här hade analytikerna tippat 1.602 miljoner kronor och -23,4 procent.

Avmattningen under det fjärde kvartalet fortsatte in i det första för Electrolux Professional, men samtidigt syns tecken på en återhämtning. Det skriver vd Alberto Zanata i rapporten för det första kvartalet.

"Ett tecken på återhämtning är att de traditionella hotell och restaurangmässorna Gulfood i Dubai och Hotelex i Shanghai återigen genomfördes fysiskt. Jag tror att detta är starka exempel på den comeback inom hotell- och restaurangbranschen som kommer så snart restriktioner har tagits bort och förtroendet för människor att kunna umgås igen återvänder", skriver Alberto Zanata.

I det första kvartalet minskade försäljningen organiskt med 15,3 procent och nettoomsättningen landade på 1.661 miljoner kronor. Det var över de 1.602 miljoner kronor som analytikernas i Infronts sammanställning hade räknat med. Under mars ökade försäljningen jämfört med föregående år och Alberto Zanata konstaterar att det är första gången på tolv månader som det inträffar.

På resultatsidan överraskade bolaget desto mer med ett ebita-resultat på 103 miljoner kronor och en marginal på 6,2 procent jämfört med väntade 75 miljoner kronor och 4,7 procent.

"Kortsiktiga besparingar, organisk försäljningstillväxt i mars, en relativt god utveckling inom Tvätt tillsammans med den omstruktureringsplan som tillkännagavs i september 2020, bidrog till att mildra effekten av försäljningsnedgången", summerar vd:n.

Cleantech-bolaget Cortus Energy redovisar ett nettoresultat för det första kvartalet 2021 på -23,8 miljoner kronor (-22,2). Nettoomsättningen sjönk till 0,1 miljoner kronor (1,0). Rörelseresultatet förbättrades marginellt till -21,2 miljoner kronor (-21,4).

En lyckad introduktion av Milstolpe 3 i Höganäs är viktigt för fortsatta förhandlingar med olika intressenter, framhåller Cortus Energys vd Håkan Sigfridsson.

Arbetet med att modifiera pyrolysgassystemet för att eliminera partikeluppbyggnad i rörsystemet är nu färdigställt och förberedelserna för Milstolpe 3 (MS3) är nu i sitt slutskede, uppger han.

"Vi räknar med att påbörja nya projekt under 2021 och har inlett samtal för start av förprojektering av nya anläggningar i Europa", säger Cortus Energy-chefen.

"Samarbetet fortsätter med ett Irlandsbaserat konsortium att förbereda för start av 2st projekt om sammanlagt 100 megawatt med placering i Frankrike och Irland för produktion av SNG och CHP. Nya kontakter är tagna med det franska bolaget Engie som ger goda förhoppningar att komma vidare i affärsdiskussioner om nya anläggningar i Frankrike", fortsätter han.

Taktätningsbolaget Nordic Waterproofing redovisar ett resultat efter skatt på 11,2 miljoner kronor för det första kvartalet 2021 (-8,8). Resultatet per aktie uppgick till 0:47 kronor (-0:37). Rörelseresultatet blev 21,9 miljoner kronor (2,5).

Nettoomsättningen uppgick till 704 miljoner kronor (670). Försäljningstillväxten var 5 procent och den organiska tillväxten uppgick till 2 procent.

IT-bolaget Lime hade en nettoomsättning på 94,4 miljoner kronor (85,0) under det första kvartalet 2021, vilket innebär en tillväxt om 11 procent (22). Organisk nettoomsättningstillväxt uppgick till 11 procent (15). EBITA uppgick till 26,3 miljoner kronor (23,5) vilket innebär en ebita-marginal om 28 procent (28)

Rörelseresultat, ebit, uppgick till 21,9 miljoner kronor (19,1). Kassaflöde från den löpande verksamheten var 24,9 miljoner kronor (25,3). Resultat efter skatt uppgick till 16,8 miljoner kronor (14,2) motsvarande ett resultat per aktie om 1:26 kronor (1:07).

Fastighetsbolaget Wallenstams hyresintäkter för fastigheter uppgick till 561 miljoner kronor i det första kvartalet 2021. Analytikerna i Infronts sammanställning av sju estimat hade väntat 577 miljoner kronor.

Driftöverskottet blev 414 miljoner kronor mot förväntade 422 miljoner kronor, medan förvaltningsresultatet landade på 291 jämfört med förhandstipset på 298 miljoner kronor.

Värdeförändring förvaltningsfastigheter var 311 miljoner kronor jämfört med 254 motsvarande period föregående år. På derivat var värdeförändringarna 268 (-176).

Det digitala tjänste- och mjukvarubolaget Zetadisplays nettoomsättning minskade till 87,8 miljoner kronor (102) under första kvartalet 2021. SaaS-intäkterna uppgick till 40,1 miljoner kronor (39,5).

Ebitda uppgick till 11,4 miljoner kronor (-6,2). Justerat för kostnader relaterat till förvärv uppgick ebitda för det första kvartalet till 13,3 miljoner kronor. Så kallad ARR var 174 miljoner kronor jämfört med 160 föregående kvartal

Rörelseresultatet uppgick till 3,1 miljoner kronor (-15,5). Resultat per aktie blev till 0:08 kronor (-0:56).

Forskningsbolaget Alligator Bioscience redovisar ett resultat efter skatt på -32,7 miljoner kronor för det första kvartalet 2021 (-42,9). Resultatet per aktie uppgick till -0:38 kronor (-0:60). Rörelseresultatet blev -32,5 miljoner kronor (-44,9). Nettoomsättningen uppgick till 0,6 miljoner kronor (0).

"Den pågående covid-19-pandemin påverkade Alligators verksamhet under 2020 med temporära uppehåll i patientrekryteringen till bolagets kliniska fas 1-studier. Även den andra vågen har begränsat vår kliniska verksamhet under en period. Vi ser trots det att vi har goda möjligheter att hålla våra planerade tidslinjer både vad avser studieutläsning och start av kliniska fas 2-studier", skriver Malin Carlsson, tillförordnad vd för Alligator i vd-ordet av rapporten.

Gruv- och smältverksbolaget Bolidens resultat före skatt blev 2.719 miljoner kronor för det första kvartalet 2021. Analytiker hade i genomsnitt räknat med ett resultat före skatt på 2.632 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning av 17 analytikers prognoser inför rapporten.

Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager hamnade på 2.449 miljoner kronor. Förväntningarna låg här på 2.595 miljoner. Omvärderingen av processlager uppgick till +330 miljoner kronor. Analytikerna hade förväntat sig en effekt på +135 miljoner kronor.

Försäljningen uppgick till 17.083 miljoner kronor för perioden. Här låg snittprognosen på 15.889 miljoner kronor.

Boliden meddelade den 6 april att produktionsstörningar och förhöjd covid-19-smitta i Aitikgruvan och Taragruvan skulle påverka rörelseresultatet för affärsområdet Gruvor negativt med omkring 300 miljoner kronor under det första kvartalet. Vissa estimat som ingår i Infronts sammanställning har eventuellt inte tagit hänsyn till beskedet från Boliden.

Vid Bolidens gruva Aitik uppgick den anrikade volymen till 8,5 miljoner ton i det första kvartalet 2021, vilket var lägre jämfört med det fjärde kvartalet i fjol på 10,5 miljoner ton.

Hydraulikproblem i en av de två primärkvarnarna i anrikningsverket föranledde ett oplanerat produktionsstopp. Stoppet varade cirka 3 veckor i första kvartalet och en knapp vecka in i april. Dessutom bidrog hög sjukfrånvaro relaterat till covid-19 pandemin negativt, vilket bolaget meddelat om innan rapportsläppet. Det sammanlagda produktionsbortfallet i första kvartalet bedöms ha uppgått till drygt 2 miljoner ton anrikad malm.

Kopparhalten uppgick till 0,22 procent (0,23).

Produktionen av guld i koncentrat föll då den något högre guldhalten 0,12 gram/ton (0,10) inte fullt ut kunde kompensera för lägre anrikad volym, skriver Boliden i rapporten.

För 2021 bedöms kopparhalten uppgå till 0,21 procent och guldhalten till 0,11 g/ton, vilket är i linje med vad som tidigare har kommunicerats.

Bolidens fria kassaflöde stärktes till 2.165 miljoner kronor för det första kvartalet i år och bidragande faktor var framför allt utveckling för kopparpriset. Det skriver vd Mikael Staffas i ett separat pressmeddelande i samband med Bolidens delårsrapport.

Jämfört med motsvarande kvartal i fjol sågs ett fritt kassaflöde om -845 miljoner kronor.

För affärsområdet Gruvor uppgick rörelseresultatet till 1.631 miljoner kronor, vilket var något lägre än väntat, men klart högre jämfört med utfallet motsvarande period 2020 på 318 miljoner kronor. Högre metallpriser och villkor under kvartalet förklarar förbättringen, framhåller Mikael Staffas.

Garpenbergs anrikade volym nådde ny rekordnivå. Den anrikade volymen i Bolidenområdet, Kevitsa och Tara var något lägre än föregående kvartal.

För affärsområdet Smältverk sågs ett något lägre rörelseresultat, exklusive omvärdering av processlager, om 949 miljoner kronor (1.117). Utfallet var även strax under förväntningarna.

Minskningen berodde på högre metallpriser som inte fullt ut kompenserade för svagare dollar samt lägre smältlöner, skriver vd.

"Rönnskärs koppar- och ädelmetallproduktion var något lägre än både föregående kvartal och ifjol medan produktionen av koppar och guld i Harjavalta noterade nya rekord. Produktionen i Kokkola, Odda och Bergsöe var stabil", skriver Mikael Staffas.

Fönstertillverkaren Inwido redovisar ett operationellt ebita-resultat på 121 miljoner kronor för det första kvartalet 2021, motsvarande en marginal om 7,3 procent. Analytikerna i Infronts sammanställning av fyra analytikers estimat hade väntat 79,1 miljoner kronor och en operationell ebita-marginal på 5,2 procent.

Nettoomsättningen uppgick till 1.644 miljoner kronor mot förväntade 1.523 miljoner kronor. Inwidos nettoomsättning ökade organiskt med 18 procent under det första kvartalet och orderingången steg med 15 procent.

Bolaget går in i det andra kvartalet med en "rekordstor" orderstock på 1.471 miljoner kronor, en ökning med 43 procent, konstaterar vd Henrik Hjalmarsson i rapporten.

"Vi har inlett året med vårt bästa första kvartal hittills vad gäller försäljning, resultat och orderingång. Under perioden lyckades vi omsätta vår orderstock från årets start till en mycket god försäljningstillväxt", skriver han.

Inwido hänvisar kvartalets utveckling bland annat till en positiv konsumentmarknad och fortsatt hög tillväxt inom e-handeln.

Henrik Hjalmarsson noterar samtidigt att det första kvartalet är Inwidos säsongsmässigt minsta, såväl omsättnings- som resultatmässigt.

Nischbanken Resurs redovisar ett rörelseresultat om 301 miljoner kronor för det första kvartalet 2021. Analytiker hade i genomsnitt räknat med 315 miljoner kronor enligt analytikerprognoser som Infront sammanställt inför rapporten. De totala intäkterna uppgick till 850 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet på 865 miljoner kronor.

Utlåningen till allmänheten sjönk med -5 procent jämfört med ett år tidigare (analytikersnitt -3,6). Vid utgången av det första kvartalet uppgick låneboken till 31,6 miljarder kronor, mot förväntningar om 31,0 miljarder kronor.

Kärnprimärkapitalrelationen var 14,8 procent vid utgången av kvartalet, mot analytikersnitt på 15,3 procent. Ett av bolagets finansiella mål är att hålla relationen över 12,5 procent. Kreditförlusterna uppgick till -195 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet på -197 miljoner kronor.

Nischbanken Collectors resultat före kreditförluster det första kvartalet 2021 uppgick till 398 miljoner kronor (253). Justerat resultat före kreditförluster blev 378 miljoner kronor (268).

Rörelseresultatet uppgick till 173 miljoner kronor (44) och på justerad nivå var rörelseresultatet 152 miljoner kronor (109). Kreditförlustnivån uppgick till 2,8 procent (2,8). Rörelseintäkterna i kvartalet var 601 miljoner kronor (475).

Låneportföljen uppgick till 33,3 miljarder kronor, vilket var en ökning med 14 procent från första kvartalet 2020 och en sekventiell ökning om 5 procent.

"Tillväxten har därmed varit fortsatt god men vi har haft ett antal större amorteringar i början av det andra kvartalet. Tillväxten är främst driven av företags- och fastighetskrediter där vi har en unik positionering och ser en bra underliggande marknad", skriver vd Martin Nossman i rapporten.

Han uppger vidare att Collector planerar att lansera en ny segmentsuppdelning under 2021, i syfte att öka transparensen, den finansiella förståelsen för våra olika verksamhetsområden och bättre spegla den interna uppföljningen.

"Under året planerar vi även att publicera nya finansiella mål för att ge en tydligare bild av våra förväntningar på den finansiella utvecklingen framåt", skriver Martin Nossman.

Fastighetsbolaget Wihlborgs redovisar hyresintäkter på 738 miljoner kronor för det första kvartalet 2021. Analytikerna i Infronts sammanställning av sju estimat hade räknat med 753 miljoner kronor.

Driftsöverskottet uppgick till 509 miljoner kronor. Här hade analytikerna väntat sig 528 miljoner kronor. Förvaltningsresultatet blev 416 miljoner kronor mot förhandstipset 433 miljoner kronor.

Värdeförändringar för fastigheter summerade till 74 miljoner kronor jämfört med 59 miljoner kronor föregående år. På derivat var värdeförändringen 97 miljoner kronor mot förra årets -92 miljoner kronor.

Livekasinoleverantören Evolution redovisar ett ebitda-resultat på 160 miljoner euro för det första kvartalet 2021. Väntat var 145 miljoner enligt Infronts sammanställning av sju analytikers estimat.

Ebitda-marginalen var 67,9 procent. Här hade analytikerna räknat med en marginal på 64,7 procent. Nettoomsättningen uppgick till 236 miljoner euro mot väntade 224 miljoner.

Evolution står under andra kvartalet inför "något tuffare" jämförelsetal. Det skriver bolagets vd Martin Carlesund i rapporten för det första kvartalet. Han hänvisar särskilt att den förvärvade NetEnt verksamheten, "som fick en skjuts uppåt av pandemieffekterna under andra kvartalet 2020".

I det första kvartalet växte bolagets intäkter med totalt cirka 105 procent. Live casino-verksamheten växte med 60 procent under kvartalet.

"Detta är den högsta tillväxttakt vi någonsin redovisat under ett kvartal", skriver Martin Carlesund i vd-ordet. Han konstaterar att samtliga regioner haft god tillväxt under kvartalet, "med en mycket hög tillväxttakt i Asien och Nordamerika".

Evolution befinner sig bara i början av bolagets utveckling. De nästa 15 åren kommer att bli än mer "revolutionerande" än de föregående. Det skriver bolagets vd Martin Carlesund i rapporten för det första kvartalet efter första ha konstaterat att det är 15 år sedan bolaget satte upp sin första studio.

"Det finns en hel del att vara stolt över, men det mest spännande är att vi bara befinner oss i början. Med de nya möjligheter som öppnar sig på nya marknader med vårt nyladdade produktutbud, vår starka varumärkesportfölj och vårt ständigt växande team med kreativa, talangfulla och hårt arbetande personer, kommer nästa 15-årsperiod helt säkert att bli ännu mer revolutionerande och spännande än det vi hittills sett", skriver han i rapportens vd-ord.

I rapporten skriver han vidare att flera av bolagets studior fortfarande har "något begränsad kapacitet" på grund av pandemin och tillhörande åtgärder. Bolaget jobbar samtidigt med att bygga ut kapaciteten vid befintliga studior och investera i nya.

"Framöver har vi för avsikt att behålla investeringarna i driftskapacitet på en liknande nivå, men i kompromissen mellan marginaler och intäkter kommer vi alltid att välja marknadsandelarna", skriver Evolutions vd Martin Carlesund i rapporten för det första kvartalet.

Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs justerade ebitda-resultat uppgick till 1.003 miljoner kronor och den justerade rörelsemarginalen blev 15 procent för det första kvartalet 2021.

Infronts sammanställning av åtta analytikers prognoser för det justerade ebitda-resultat låg i genomsnitt på 964 miljoner kronor och med en rörelsemarginal om 15,3 procent.

Rörelseresultatet uppgick till 528 miljoner kronor. Infronts sammanställning för rörelseresultatet låg i genomsnitt på 485 miljoner kronor.

Nettoresultatet blev 377 miljoner kronor, väntat var 383 miljoner. Försäljningen uppgick till 6.520 miljoner kronor för perioden. Snittestimatet låg på 6.307 miljoner kronor.

Billerud Korsnäs förväntar sig att samtliga segment förbättras under 2021 förutom vätskekartong som förväntas vara fortsatt stabilt. Positiva prisutvecklingar förväntas inom flera segment.

Kostnads- och effektivitetsåtgärderna kommer att fortsätta och den positiva effekten av bolagets kostnads- och effektivitetsprogram uppskattas till 250 miljoner kronor under 2021 och 65 miljoner kronor under 2022.

Under den andra och tredje veckan i april genomfördes det årliga underhållsstoppet i Gruvön framgångsrikt, skriver bolaget, med omfattande försiktighetsåtgärder på grund av coronapandemin, såsom tester utförda av sjukvårdspersonal och karantänperioder för utländska entreprenörer. Ytterligare kostnader för underhållsstoppet i Gruvön kommer att uppgå till cirka 20 miljoner kronor i det andra kvartalet.

Den 21 april inträffade en incident vid bruket i Gävle. Produktionen kommer att påverkas under cirka två till tre veckor och en volymförlust om cirka 18.000 ton uppskattas. Den negativa finansiella nettoeffekten av incidenten uppskattas för tillfället bli mellan 40 och 75 miljoner kronor på helåret 2021. Bolaget beskriver summan som "inte väsentlig".

I slutet av mars beslutade Billerud Korsnäs att skjuta upp det årliga underhållsstoppet i Skärblacka till det fjärde kvartalet på grund av coronapandemin.

Under det första kvartalet genomfördes inga planerade underhållsstopp.

Swedbanks rörelseresultat blev 6.182 miljoner kronor för det första kvartalet 2021. Analytiker hade i genomsnitt räknat med 5.571 miljoner kronor enligt ett genomsnitt av 22 analytikerprognoser som Infront sammanställt inför rapporten.

Räntenettot blev 6.541 miljoner kronor, mot analytikersnittet på 6.597 miljoner kronor. Provisionsnettot blev 3.360 miljoner. Där låg snittprognosen på 3.316 miljoner.

Swedbanks räntenetto för 2021 års första kvartal uppgick till 6.541 miljoner kronor, att jämföra med det fjärde kvartalets 6.567 miljoner. Utfallet var 1 procent lägre än Infronts konsensusestimat som låg på 6.597 miljoner kronor.

Ränteintäkterna har bland annat minskat då inlåningsvolymerna har ökat i snabb takt medan utlåningsvolymerna varit stabila, att första kvartalet hade två dagar färre än fjärde kvartalet, samt att valutakursförändringar bidragit negativt", skriver Swedbank i delårsrapporten.

Avgiften för insättningsgarantin minskade med 178 miljoner kronor, vilket påverkade räntenettot positivt.

Provisionsnettot, 3.360 miljoner kronor var också det relativt oförändrat under första kvartalet jämfört med det fjärde, och var 1 procent bättre än Infronts konsensus.

"Intäkter från kapitalförvaltningen ökade till följd av en gynnsam utveckling av aktiemarknaderna och högre volym förvaltat kapital, trots att det fjärde kvartalet var positivt påverkat av resultatbaserade avgifter", skriver Swedbank.

Intäkter från kort och betalningar ökade då fjärde kvartalet var negativt påverkat av en engångsersättning om 130 miljoner kronor till sparbankerna.

"Intäkterna i första kvartalet var dock säsongsmässigt låga och påverkades dessutom negativt av ytterligare pandemirestriktioner. Intäkter från obligationsemissioner bidrog positivt i kvartalet, men motverkades av lägre ersättningar från aktieemissioner och åtaganden som likviditetsgarant för obligationer", skriver Swedbank.

Nettoresultat av finansiella poster uppgick till 585 miljoner kronor, vilket kan jämföras med fjärde kvartalets 910 miljoner kronor och Infronts konsensus som låg på 589 miljoner kronor.

"I första hand minskade intäkter från valuta- och räntehandel till följd av värderingseffekter. Kundaktiviteten inom Stora företag & Institutioner har varit fortsatt god", skriver Swedbank.

Swedbank har på den svenska bolånemarknaden inte till fullo mött sina kunders behov av korta ledtider och har därför inte kunnat försvara sin marknadsposition. Det skriver Swedbanks vd Jens Henriksson i delårsrapporten för det första kvartalet 2021.

"Det här måste vi förbättra och vi intensifierar våra ansträngningar för att vända utvecklingen", uppger han.

Konkurrensen på den svenska bolånemarknaden är fortsatt intensiv med korta ledtider, enligt Jens Henriksson. Aktiviteten är högst i storstäderna, där Swedbank traditionellt sett inte har lika stark marknadsposition som i övriga landet, noterar han.

Sammantaget framhåller Jens Henriksson dock att Swedbank redovisar ökad vinst i en tid med stora utmaningar. Resultatet steg med 10 procent jämfört med föregående kvartal.

"Detta förklaras i första hand av lägre kostnader och lägre kreditförluster. Kostnaderna för helåret 2021 utvecklas enligt plan och vårt kostnadstak på 20,5 miljarder och tillkommande 500 miljoner kronor för utredningar kopplade till våra historiska tillkortakommanden, ligger fast", skriver Swedbank-chefen i delårsrapporten.

Kreditförlusterna minskade avsevärt och tillgångskvaliteten i Swedbank är god, säger han vidare.

"Kvartalet visade ett stabilt räntenetto. Bolånen fortsatte att öka, medan utlåningen till företag var fortsatt dämpad", uppger Jens Henriksson.

Ett förbättrat resultat inom kapitalförvaltningen påverkade provisionsnettot positivt, medan intäkterna från kort och betalningar påverkades negativt av pandemirestriktioner och säsongseffekter, konstaterar han.

Swedbank fortsätter att investera i bankens IT-plattformar för att säkerställa tillgängligheten under dygnets alla timmar, och reducera förekomsten av störningar, heter det vidare.

Programvarubolaget Enea redovisar ett resultat efter skatt på 43,5 miljoner kronor för det första kvartalet 2021 (17,0). Resultatet per aktie uppgick till 2:02 kronor (0:80).

Nettoomsättningen uppgick till 214 miljoner kronor (222), motsvarande en minskning med 3 procent. Omsättningen ökade däremot med 4 procent i fasta växelkurser.

Rörelseresultatet blev 44,7 miljoner kronor (22,6) och rörelsemarginalen uppgick till 20,9 procent (10,2).

Enea upprepar sitt mål för 2021 om att skapa omsättningstillväxt jämfört med föregående år och en rörelsemarginal på över 20 procent, skriver bolagets vd Jan Häglund i rapporten.

Han påpekar dock att osäkerheten på kort och medellång sikt fortsätter att vara stor på grund av coronapandemin.

"Dess följdverkningar kommer sannolikt att innebära fortsatta förseningar i kundprojekt och andra negativa effekter på våra affärer, vilket riskerar att påverka resultaten i kommande kvartal", skriver Jan Häglund.

Hotellfastighetsbolaget Pandox driftnetto uppgick till 382 miljoner kronor i det första kvartalet 2021. Analytiker hade i snitt räknat med 398 miljoner kronor, enligt Infronts prognossammanställning av fyra analytikers estimat.

Från fastighetsförvaltning var driftnettot 462 miljoner kronor, jämfört med förväntningar på 465 miljoner kronor. Driftnettot från operatörsverksamheten var -80 miljoner kronor, mot väntade -67,3 miljoner kronor.

Kvartalets ebitda-resultat uppgick till 350 miljoner kronor. Väntat var 368 miljoner.

På grund av hotellmarknadens svaga start på året väntas rörliga intäkter i hyresavtal med minimihyror endast materialiseras i begränsad utsträckning under 2021. Det skriver hotellfastighetsbolaget Pandox vd Anders Nissen i rapporten för det första kvartalet.

Beskedet under pandemin har varit att kontrakterade minimihyror och fasta hyror kommer att utgöra majoriteten av intäkterna. I rapporten skriver Pandox-chefen att det kommer fortsätta vara fallet så länge restriktionerna ligger kvar på samma nivåer som tidigare.

"När efterfrågan ökar kommer intäktsökningen, som en konsekvens av drifts- och avtalsmix, inledningsvis att vara tydligast i Operatörsverksamhet som helhet och i Fastighetsförvaltning i Norden", skriver Anders Nissen.

Kraft- och automationsbolaget ABB redovisar en något bättre operativ marginal för det första kvartalet än det förhandsbesked bolaget gav häromveckan – 13,8 procent mot indikerade cirka 13,5 procent.

Det operativa ebita-resultatet blev därmed 959 miljoner dollar (636). Indirekt indikerade ABB i samband med den omvända vinstvarningen att detta resultat skulle ligga kring 932 miljoner dollar.

Orderingången uppgick i det första kvartalet till 7.756 miljoner dollar i det första kvartalet (7.346) och intäkterna var 6.901 miljoner dollar (6.216). Orderingången och intäkterna var i linje med förhandsbeskedet den 15 april.

ABB spår att bolagets orderingång och intäkter kommer att öka med mer än 10 procent under det andra kvartalet. Ökningen för orderingången väntas vara högre än intäkterna.

"Baserat på nuvarande marknadssituation, förutser ABB att tillväxttalen för det andra kvartalet 2021 kommer att spegla den låga nivån på affärsaktiviteter under andra kvartalet 2020", skriver bolaget.

I det första kvartalet växter orderingången totalt med 6 procent och intäkterna ökade med 11 procent.

ABB spår vidare att den operativa ebita-marginalen i det andra kvartalet kommer att förbättras "avsevärt" jämfört med föregående år och stiga till cirka 14 procent. Den operativa marginalen uppgick till 10,6 procent i det andra kvartalet 2020.

ABB upprepar bedömningarna för helåret 2021 om en tillväxt för jämförbara intäkter på cirka 5 procent eller högre, samt att ABB en stabil förbättringstakt från 2020 för den operativa ebita-marginalen.

ABB förutser längre leveranstider mot kund på grund av komponentbristen i världen. Det skriver bolagets vd Björn Rosengren i rapporten för det andra kvartalet.

"Även om vi inte såg någon betydande påverkan på resultatet under perioden, är det progressivt allt knappare utbudet av vissa komponenter, t.ex. halvledare och plast, ett orosmoment. Vi förutser längre leveranstider till kund i vissa delar av vår verksamhet under kommande kvartal", skriver ABB:s vd i rapporten.

Detaljhandelsbolaget New Wave redovisar resultat och omsättning som låg i linje med de preliminära siffror som bolaget tidigare angivit. Rörelseresultatet för det första kvartalet 2021 uppgick till 100 miljoner kronor (-24,1) och nettoomsättningen blev 1.262 miljoner kronor (1.441).

Det var helt i linje med det tidigare beskedet från bolaget om ett preliminärt rörelseresultat på just 100 miljoner kronor och en omsättning på 1.262 miljoner. Kvartalets bruttomarginal uppgick till 48,0 procent (43,8).

Resultatet efter skatt blev 67,7 miljoner kronor (-36,9), jämfört med det preliminära nettoresultatet på 68 miljoner kronor.

Medicinteknikbolaget Arjo redovisar ett ebitda-resultat före engångsposter på 495 miljoner kronor för det första kvartalet 2021, framgår det av delårsrapporten. Marginalen uppgick till 22,8 procent.

Analytikernas förväntningar låg på ett underliggande ebitda-resultat på 460 miljoner kronor med en marginal på 21,2 procent, enligt Infronts konsensus.

Nettoomsättningen blev 2.168 miljoner kronor, mot väntade 2.170 miljoner.

E-handlaren BHG Group redovisar ett justerat rörelseresultat på 184 miljoner kronor för det första kvartalet 2021. Analytikerna hade i snitt väntat sig 167 miljoner, enligt Infront.

Den justerade rörelsemarginalen uppgick till 7,2 procent, mot väntade 6,9 procent.

Rörelseresultatet blev 169 miljoner kronor. Här var 156 miljoner väntat.

Nettoomsättningen uppgick till 2.568 miljoner kronor, mot väntade 2.408 miljoner. Den organiska tillväxten uppgick till 36,5 procent.

E-handlaren BHG Group ser så här långt in i det andra kvartalet " en fortsatt god efterfrågan".

"Vi befinner oss i skrivande stund en bit in i andra kvartalet och har börjat möta den period föregående år då efterfrågeutvecklingen tydligt accelererade i pandemins kölvatten. Efter ett helt år med tillväxt klart högre än trend är det svårt att sia om hur länge den höga efterfrågenivån består", skriver bolaget i sin delårsrapport.

BHG:s nettoomsättningen steg med 57,7 procent i det första kvartalet och den organiska tillväxten uppgick till 36,5 procent.

"Tillväxten var stark i båda segmenten och drevs i DIY-segmentet inte minst av en fortsatt mycket god utveckling för våra egna varumärken. Samtidigt bidrog Nordic Nest högst väsentligt till den fina utvecklingen i Heminredningssegmentet", skriver bolaget.

Nettoomsättningen inom DIY-segmentet ökade med 47,6 procent och den organiska tillväxten uppgick till 44,8 procent. Nettoomsättningen för Heminredningssegmentet steg med 70,6 procent i kvartalet. Den organiska tillväxten uppgick till 25,4 procent. Proforma organisk tillväxt, et vill säga inklusive Nordic Nest, uppgick till 41,5 procent.

Koncernens webbutiker hade 101 miljoner besök under kvartalet (57,9).

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -