På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Låga kostnader fixar vinstfesten

Aktiekommentar Efter en intensiv rapportvecka på Stockholmsbörsen står det klart att en majoritet av bolagen lyckats överträffa uppskruvade vinstförväntningar. Efterfrågan biter bra, men det är låga kostnader som ligger bakom vinstfesten.

Drygt 25 bolag på Stockholmsbörsen som Infront samlar in prognoser på inför kvartalsrapporterna har hunnit släppa sina siffror hittills. Och precis som den strida strömmen av omvända vinstvarningarna skvallrade om i förväg är det en positiv bild som dominerar. Närmare tre fjärdedelar av bolagen har i den här första fasen av rapportperioden slagit analytikernas vinstprognoser.

Vad det är som förklarar skrällarna är i många fall tydligt: kostnader som hållits på mattan. Visserligen har även försäljningsprognoserna överträffats, här handlar det om drygt 60 procent positiva utfall, men avvikelserna mot försäljningsprognoserna är generellt sett små. I snitt har försäljningen överraskat positivt med 4 procent medan vinsternas motsvarande avvikelse ligger på hela 25 procent.

Stora Ensos och Avanzas överraskande starka siffror drar upp genomsnittet rejält och skulle vi istället titta på medianvärdet så har försäljningen bara varit 1 procent bättre än väntat medan vinsterna fortfarande ligger högt över analytikernas prognoser på 13 procent.

Många börsbolag befinner sig i en märklig men oerhört gynnsam situation där efterfrågan tar fart samtidigt som kostnaderna inte ”tillåts” hänga med uppåt. Dels på grund av att pandemirestriktionerna gör det svårt att resa och att arrangera interna eller externa events, dels därför att sparivern och sparprogrammen som sjösattes i fjol fortsätter ge positiva effekter.

Som grädde på moset verkar det gå överraskande lätt att föra vidare kostnadsökningar från dyrare transporter och högre råvarupriser. När stora råvaruprisökningar sker snabbt tenderar kundernas acceptans att vara större och eftersom de flesta kundbolagen också är i en uppåtvind är de mer måna om att få sina beställningar levererade än om att prisförhandla.

Det är en situation som inte kommer vara för evigt, men allt talar för att samma dynamik gäller i andra kvartalet och en bit in i det tredje också, vilket är en bra grogrund för höjda vinstprognoser för helåret 2021.

Den befarade effekten från halvledar- och komponentbrist som oroade inför rapporterna har förvisso inte uteblivit, men någon förvärring syns inte heller så här långt.

Volvo som flaggade för stoppveckor redan en månad före rapporten vidhöll att det handlar om 2-4 veckor under andra kvartalet och pekade på att det är ett kontrollerat sätt att fylla upp systemet för att sedan kunna köra fullt igen och beta av den svällande orderboken. Ericsson och många andra rapportbolag vittnade också i veckan om att de har lyckats hantera bristen utan att det drabbat kunderna så här långt. Den samlade bilden är att komponentbristen kommer att ge vissa störningar här och där under innevarande kvartal men att de flesta bolag kommer att kunna lappa och laga för att undvika alltför stora effekter.

Bland de riktiga rapportrökarna så här långt finns Stora Enso där både förpackningsmaterial, skogsområdet och sågade trävaror bidrog till vinstöverraskningen. En stor engångspost för nedläggningen av två pappersbruk fanns dock inte med i prognoserna vilket gör att avvikelsen på vinsten före skatt ser enorm ut. Det justerade rörelseresultatet som blev 34 procent över prognos speglar utfallet bättre.

Avanza och medicinteknikföretaget Getinge, som båda är pandemigynnade, sticker också ut positivt medan de största plumparna hittills är hisstillverkaren Alimak och Telia.

Nästa vecka fortsätter rapportfloden med banktrion Swedbank, SEB och Nordea, flera av speloperatörerna och en allt större mängd småbolag på agendan. Med en aktiemarknad som blivit bortskämd med låga kostnadsnivåer i bolagen kommer det bli allt svårare att bli belönad på börsen även för positiva vinstavvikelser.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -