På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser har hittat köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en forskningsaktie.

Det blev en svag nedgång på Stockholmsbörsen (OMXSPI) under måndagen, en nedgång på 0.80 procent där indexet stängde på 786 punkter, och backade därmed något från fredagens nya all-time-high på 792 punkter. Kursen för indexet återfinns i den stigande trend som Investtechs algoritmer har identifierat i kursdiagrammet för medellång sikt. Motstånd saknas medan stöd närmast finns vid 764 punkter i den korta grafen. Vid reaktioner tillbaka har indexet stöd vid cirka 730 punkter på kursdiagrammet för medellång sikt.

Investtechs Hausseindex visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som fått köpsignal som sista signal, och är en indikator på optimismen/pessimismen på marknaden. Indexet står idag i 72 på kort sikt och 69 på lång sikt, vilket indikerar en övervikt av optimister bland såväl de kortsiktiga som långsiktiga investerarna.

Investtechs insiderbarometer visar att det senaste veckan registrerats 56 köp och 29 sälj bland börsens insiders. Motsvarande siffror för senaste månaden är 347 köp och 201 sälj. Detta motsvarar en köpandel på 66 respektive 63 procent, vilket ska jämföras med senaste året där köpandelen ligger på 75 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel överpresterar mot marknaden.

Sammantaget blir rekommendationen för OMXSPI-indexet Köp på medellång sikt (1-6 månader).

 

Aktiekursen till industribolaget SKF:s B-aktie har brutit upp ur en stigande trendkanal som Investtechs trendalgoritm har identifierat. Det indikerar att köpintresset bland investerare ökar. Brott upp genom taket på en stigande trend signalerar en starkare stigningstakt än tidigare, vilket ger goda utsikter för vidare uppgång enligt Investtechs forskningsresultat. Aktier med den här typen av tekniska köpsignaler har i genomsnitt presterat bättre än marknaden de kommande månaderna, och den årliga meravkastningen har varit 12.0 procentenheter (%e) bättre än referensindexet i studien.

Det saknas motstånd i kursdiagrammet för både kort, medellång och lång sikt där ytterligare uppgång indikeras. Vid reaktioner tillbaka har aktien stöd runt 195 kronor.

Aktien är positiv på Investtechs insideranalys och är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Rent tekniskt ser aktiekursen till det industriella holdingbolaget Bergman & Beving intressant ut. Investerare har betalt allt högre kurser för att köpa in sig i aktien som ligger i en stigande trendkanal som Investtechs trendalgoritm har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Det är en positiv teknisk köpsignal som signalerar ökande optimism bland investerare och enligt Investtechs forskningsresultat på aktier med stigande trender så indikerar det ytterligare kursuppgång.

Det saknas motstånd i kursdiagrammet där ytterligare uppgång indikeras. Vid reaktioner tillbaka har aktien stöd runt 86.00 kronor. Det kortsiktiga momentumet i aktien är starkt positivt, med RSI-värde över 70. Det indikerar ökande optimism hos investerarna och ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskningsresultat på högt RSI.

Bergman & Beving B är maximalt positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Aktiekursen till forsknings- och utvecklingsbolag Saniona ligger i en fallande trendkanal som Investtechs trendalgoritm har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Investerare har över en längre period sålt sig ur aktien till lägre och lägre kurser då köpintresset bland investerare varit avtagande. Enligt Investtechs forskningsresultat på negativa trender så indikeras en fortsatt negativ kursutveckling.

Den 19 oktober 2020 identifierade Investtechs kursformationsalgoritm en säljsignal från en huvudskuldra-formation (HS) vid brottet ned genom stödet runt 24.80 kronor. Det är en teknisk sälsignal som isolerat signalerar en vidare nedgång till nivåer runt 14.70 kronor eller lägre (spetsen på den stora röda pilen).

Kursen har dock en stödnivå runt 16.40 kronor och vid en rekyl upp återfinns ett motstånd runt 23.40 kronor.

Aktien är positiv på insynshandel men totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Stigande och fallande trendkanaler – centrala tekniska indikatorer

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckling tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du överväga att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtechs forskning visar att aktier i stigande trendkanaler på Stockholmsbörsen tenderat följas av meravkastning mot börssnittet, medan aktier i fallande trendkanaler tenderat underprestera. Forskningen visar också att trendsignalernas signifikans beror av vilket tidsperspektiv som betraktas. Trendkanaler på kort och medellång sikt, som baseras på kursdata på 5 månader respektive 1,5 års sikt har gett signifikanta signaler.

Diagrammet visar att aktier i stigande trendkanaler (blått diagram) på Investtechs medellångsiktiga kursgraf tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier i fallande trendkanaler (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -