På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsen idag: Neutral öppning väntas

Morgonrapport Börserna i USA stängde genomgående högre igår medan Asien hade en varierad utveckling under morgonen. Ledande terminer indikerar en neutral öppning för Stockholmsbörsen.

De amerikanska börserna stängde tisdagens handelsdag genomgående högre. Investerare fann nytt mod inför 2021 med förväntningar om ett vaccin och en ekonomisk återhämtning till följd. Bidens klartecken för att inleda maktövertagandet gav också stöd till uppgången. Dow jones steg 1,5 procent och stängde för första gången någonsin över 30 000-nivån. S&P 500 och Nasdaq kompositindex var upp 1,6 respektive 1,5 procent för dagen.

Tillgångsslagen på råvarumarknaden stängde på tydliga plustecken, med undantag för guldet. Oljepriset skuttade upp till den högsta nivån sedan mars i spåren av hoppingivande vaccinnyheter. Vid stängningen klockan 20:35 noterades WTI-olja upp 1,8 dollar till 44,8 dollar per fat. Brentolja handlades vid samma tidpunkt upp 1,7 dollar till 47,8 dollar per fat.

För basmetallerna var gårdagens utveckling lika munter. Koppar steg till en topp senast sedd 2014 efter sin dagsuppgång på 1,4 procent igår. Zink avancerade 0,7 procent, aluminium 0,9 procent och nickel 1,2 procent. Den nyfunna optimismen kring ett vaccin sänkte guldet 32,3 dollar till 1 805,2 dollar per uns. 

På den amerikanska bolagsfronten såg oljekonglomeraten Exxon Mobil och Chevron en uppgång på 6,8 respektive 6,3 procent i kölvattnet av ett fortsatt stigande oljepris. Elbilstillverkaren Tesla steg 6,4 procent och nådde därmed ett börsvärde över 500 miljarder dollar för första gången. Även flygsektorn som har haft det tufft under pandemin gynnades igår av flödet av positiva nyheter. American United och United Airlines stängde 9,3 respektive 9,8 procent högre.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan handlades upp 2 punkter till 0,88 procent.

Börserna i Asien hade en varierad utveckling under onsdagsmorgonen. I Kina lyckades energisektorns krafttag inte hålla utvecklingen på plus efter besked om att staten utreder fordonssektorn. Japan följde däremot den amerikanska utvecklingen och steg på förhoppningar om ett vaccin. Klockan 7:30 noterades Nikkei upp 0,5 procent, Hang Seng upp 0,4 procent och Shanghai kompositindex ned 0,8 procent.

Det är händelsefattigt på hemmaplan med en rapporttom Stockholmsbörs. Vi noterar däremot att Index Pharma visar upp sina siffror på First North (kl. 8:00), likt Bayn Group (kl. 13:00) och Alm Equity (tid ej angiven). HSBHS har varit ute och höjt bland annat riktkursen för Atlas Copco till 410 kronor (385) och upprepat behåll samt rekommendationen för Volvo till köp (behåll) och riktkursen till 235 (180). 

Dagen på den internationella arenan går av stapeln klockan 8:00 med Finansinspektionens stabilitetsrapport, den andra och sista för året. Vi vänder sedan blicken till USA i eftermiddag, som klockan 14:30 rapporterar om nyanmälda arbetslösa för veckan, handelsbalansen och BNP. Samma land går raskt vidare med Michiganindexet, kärninflationen (PCE) och försäljningen av nya hem klockan 16:00. Dagen avslutas med DOE:s veckoliga räkning av de amerikanska oljelagrena (kl. 16:30).

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -