På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Grön energi lockade spararna i oktober

Fonder För första gången toppas Avanzaspararnas köplista av fonder som investerar i bolag verksamma inom förnyelsebar energi. Mest sålda är fastighetsfonderna.

Ökad smittspridning samt ett amerikanskt stödpaket som drar ut på tiden har fått världens börser att tappa fart. Stockholmsbörsen går mot första minusmånaden på ett halvår.

”Privatspararna är emellertid optimistiska och nettoköper fonder för sjunde månaden i rad. Fokus är framför allt fonder som investerar i bolag som gynnas av de omfattande gröna satsningar som utlovas världen över”, säger Johanna Kull, sparekonom Avanza. 

Johanna Kull

Få sektorer har en lika stark megatrend i ryggen. Fonderna tillhör årets vinnarfonder med en avkastning på mellan 20 till 50 procent. I år har sektorn lyfts ytterligare av EU:s stora stimulanspaket, med omfattande satsningar på grön infrastruktur, samt presidentkandidaten Joe Bidens utlovade klimatplan där han vill göra USA:s energisektor fri från utsläpp till 2035.

”Det är ovanligt att så pass nischade branschfonder toppar köplistan, men att spararna söker exponering mot grön energi är fullt rimligt”, säger Johanna Kull.

Mest köpta

Mest sålda

Gröna energifonder

Fastighetsfonder

Sverigefonder

Företagsobligationsfonder

Teknikfonder

Europafonder

Blandfonder

Rysslandsfonder

USA-fonder

Läkemedelsfonder

 

Sverigefonder är månadens näst mest köpta fonder. Varannan krona går till billiga indexfonder och varannan till aktivt förvaltade småbolagsfonder.

”Aktivt förvaltade Sverigefonder med fokus på stora bolag är däremot i princip iskalla. Detta på goda grunder då de historiskt haft mycket svårt att slå index”, säger Johanna Kull.

Fastighetsfonder är månadens mest sålda fonder. Johanna Kull påpekar att jojo-handel med rekordköp följt av rekordförsäljningar är vad som utmärkt spararnas förhållningssätt till fastighetsfonder i år och att det är en vansklig strategi eftersom risken för att tajma fel är påtaglig.

”Vill man ha extra exponering mot en sektor är det i regel bättre att vara långsiktig, men också se till att sektorfonden inte utgör en för stor andel av det totala sparandet.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -