På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Spararna ratade guldfonder i september

Fonder Spararna är fortsatt optimistiska och nettoköper fonder för sjätte månaden i rad. Mest populära är Sverigefonderna, det visar statistik från Avanza.

Trots vinsthemtagningar i teknikaktier och oro för en andra coronavåg, har världens börser fortsatt att stiga senaste månaden. Stockholmsbörsen har presterat bra och tillhör de bäst utvecklade börserna senaste månaden.

Sverigefonderna är också månadens klart mest köpta fonder för andra månaden i rad och fyra av tio fondkronor går till just Sverigefonder.

”Här väljer spararna primärt billiga indexfonder eller aktivt förvaltade Sverigefonder som fokuserar på små- och medelstora bolag”, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Johanna Kull

Tre av månadens sex mest köpta fonder är teknikfonder. Det är också fondkategorin som är näst mest köpt i september.

”Stora globala investerare har under månaden minskat sin exponering mot teknik något och det har skett en försiktig sektorrotation till mer cykliska industribolag. Det är ingen trend som märks av bland privatspararna.”, säger Johanna Kull.

Mest köpta

Mest sålda

Sverigefonder

Ädelmetallsfonder

Teknikfonder

Europafonder

Globalfonder

Läkemedelsfonder

Fastighetsfonder

Rysslandsfonder

Blandfonder

Östeuropafonder

 

Fonder som investerar i guld och silver är månadens klart mest sålda fonder. Dessa fonder fick många nya sparare under sommaren när guldpriset nådde en ny rekordnivå.

”I takt med att guldpriset sedan dess backat något, har emellertid spararnas intresse för fonderna svalnat markant”, säger Johanna Kull.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -