På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsen svagt uppåt, Nokia vinnare

Börs Stockholmsbörsen inledde fredagens handel med att pendla mellan plus och minus för att sedan handlas i ett positivt territorium. På rapportfronten presenterade en rad bolag siffror för det andra kvartalet.

Vid 9.30-tiden var OMXS30-index upp 0,3 procent till 1.725. Aktier för 1,5 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. I Frankfurt steg DAX 0,1 procent och i Paris avancerade CAC 40-indexet 0,5 procent.

Inom storbolagsindexet stärktes Ericsson 2 procent. Tidigare på morgonen har sektorkollegan Nokia kommit med en andrakvartalsrapport där resultatet per aktie var något bättre än väntat. Nokia höjde bland annat sin prognos för sitt eget resultat men också för nätverksmarknaden 2020.

Nokia-aktien avancerade 10 procent.

Tele2 steg 0,4 procent medan Kinnevik var upp 1,3 procent.

På förlorarsidan sågs mer konjunkturkänsliga bolag. Autoliv halkade ned 2 procent medan Atlas Copco retirerade 1,4 procent. Volvo och SKF tappade 1 respektive 0,8 procent.

Bland dagens rapporterande bolag presenterade K-fastigheter, där fastighetsinvesteraren och finansmannen Erik Selin är storägare, siffror för det andra kvartalet under morgonen. Driftöverskottet blev 35,8 miljoner kronor (27,6) och förvaltningsresultatet kom in cirka 16 procent högre än under motsvarande period i fjol. Aktien var upp marginellt.

Det tyska lastbilsbolaget Traton, som är noterat på Stockholmsbörsen och där Scania ingår, ser de första signalerna på återhämtning under det tredje kvartalet. Bolagets rörelseresultat kom in på -382 miljoner euro, att jämföra med 585 miljoner euro under motsvarande period i fjol. Aktien var ned 1,6 procent.

Byggentreprenadföretag Byggpartner redovisar ett resultat efter skatt på 14,3 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (12,7). Rörelseresultatet var även det högre än under motsvarande period i fjol. Aktien klev upp 7,6 procent.

Oljebolaget Enquest meddelar att det förvärvar en ägarandel om nästan 41 procent av oljefältet Bressay av norska Equinor. I och med affären kommer Enquests 2C-reserver öka med 65 procent. Enquest-aktien steg 1,7 procent.

Turbulensen i vårdutvecklingsbolaget Brighter fortsätter. Håkan Nyberg, tidigare vd på bland annat Nordnet och tilltänkt som ny ordförande i Brighter, hoppar av kandidaturen bara ett par dagar efter han nominerats.

"Valberedningen arbetar nu för att kunna presentera en ny kandidat till ordförandeposten inför extrastämman", skriver bolaget i ett pressmeddelande. Stämman väntas hållas klockan 10.00 på fredagen.

Brighter-aktien dök 6,9 procent.

Gaming Innovation Group, GIG, steg 6,5 procent efter att ha tecknat ett långsiktigt avtal med Mill of Magic som är ett dotterbolag till Casumo.

DNB Markets har höjt riktkursen för Leo Vegas till 60 kronor från 55 kronor där köprekommendation upprepas. Aktien steg 5,6 procent till 41:78 kronor.

Graf över OMXS30 indexet fredagen den 31 juli:

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -