Konjunktur och räntebesked i fokus

Makroveckan Fortsatt smittspridning och ökad oro för konjunkturutvecklingen satte lite sordin på börsstämningen mot slutet av förra veckan. Nu riktas fokus mot nya, globala och svenska, konjunktursignaler, räntebesked från Fed och hoppet om ett nytt amerikanskt krispaket.

Efter fredagens djupdykning blev det svagt nedåt på den svenska börsen under förra veckan och ungefär samma utveckling kunde noteras i USA.  Det är en kombination av fortsatt hög smittspridningen och oro för att konjunkturåterhämtningen ska bli trögare än väntat som högst troligt ligger bakom att investerare blivit något försiktigare. Ändå måste det hävdas att börsen fortsatt visar stor motståndskraft. 

Ökad oro syns också i att guldpriset fortsätter uppåt och nu handlas en bit över 1 900 dollar per uns på 1 932 dollar. Det är den högsta noteringen för guldet i modern tid. Ett starkt bidragande skäl till uppgången i guldpriset är givetvis också att den amerikanska dollarn fortsätter att tappa. En dollar kostar nu 8,78 kronor, efter att varit uppe i 10,40 kronor så sent som i mars. Så ur ett kronperspektiv är uppgången för guldet mindre imponerande. 

Ett skäl till dollarns kräftgång är givetvis att smittspridningen fortsätter att ligga på höga nivåer, samtidigt som den amerikanska centralbanken sprutar ut nytt kapital. Dessutom ser det nu ut som att den amerikanska återhämtningen kan bli svagare än den europeiska. 

Nytt penningpolitiskt besked kommer från Federal Reserve på onsdag och även om förväntningarna på nyheter är lågt ställda så kan förstås banken överraska. Viktigt är vad banken säger om den ekonomiska återhämtningen och räntesättningen framöver. 

Från amerikanskt håll får vi dessutom bland annat BNP-siffrorna för årets andra kvartal (torsdag), privat konsumtion (fredag) och veckosiffran över nyanmälda sökande av arbetsmarknadsunderstöd (torsdag). Den sistnämna siffran var det som egentligen satte fart på konjunkturoron efter att överraskande ha stigit för första gången sedan mars. 

Andra viktiga konjunktursignaler är konjunkturbarometrarna för Sverige och EMU-området. Här väntas visserligen rejäla uppgångar men nivåerna kanske ändå inte blir något att yvas över. De svenska omsättningssiffrorna för näringslivet, som publicerades i förra veckan, var därvidlag en rejäl besvikelse med en uppgång på måttliga 1 procent i juni. 

Viktigt för börshumöret blir också att den amerikanska kongressen kommer överens om ett nytt krispaket, helst innan utgången på den här veckan. Republikanerna väntas presentera ett förslag omfattande 1 000 miljarder dollar, motsvarande cirka 4,5 procent av BNP, men demokraterna väntas kräva att ett sådan program innehåller en förlängning av arbetsmarknadsunderstödet. Något som republikanerna hittills motsatt sig. Så lite stök får man nog räkna med innan ett nytt stödpaket finns på plats. 

 

Måndag

Intressant siffra över hushållsutlåningen i Sverige. Överraskande stark bostadsmarknad talar för att hushållsutlåningen hålls uppe trots att Corona-viruset ska ha gjort hushållen mer försiktiga med spenderandet i övrigt. Tyska IFO-indexet, som mäter humöret i näringslivet, en viktig värdemätare på det ekonomiska tillståndet hos Europas motor. En uppgång väntas, om än från en låg nivå.  

 

Tisdag

Detaljhandelssiffror från Norge och Sverige. Förhoppningsvis får vi se hyggliga tillväxttal där framför allt den norska siffran ska skjuta i höjden efter tidigare nedstängningar. Notera att hushållsförtroendet i USA väntas vika ner efter att smittspridningen nått rekordnivåer i folkrika stater som Kalifornien, Florida och Texas. Det kan spä på oron för att återhämtningen blir trögare än väntat. 

 

Onsdag

Konjunkturinstitutet publicerar en färsk barometer. Ett högst troligt scenario är att indikatorerna tar ett rejält skutt uppåt men att nivåerna ändå lämnar en hel del i övrigt att önska. Den amerikanska centralbanken lämnar räntebesked men inga nya stimulansåtgärder väntas presenteras. Fortsatta obligationsköp för 120 miljarder dollar i månaden ligger fat. Däremot kan det komma en del klargöranden kring hur centralbanksledningen ser på den långsiktiga räntesättningen. Det vill säga vad som krävs för att räntorna ska börja höjas. 

 

Torsdag

Konjunkturbarometern för EMU-området publiceras. Även här väntas en rejäl uppgång från låga nivåer. Mycket av marknadens fokus lär dock hamna på de amerikanska siffrorna som publiceras under eftermiddagen. Förra veckan uppgång i nyanmälda arbetslösa fick investerare att dra öronen åt sig och tveka kring styrkan i konjunkturuppgången. BNP-siffran för årets andra kvartal ser ut att bli en riktig rysare. Det ska dock poängtera att den amerikanska beräkningen av kvartalsutvecklingen skiljer sig från den i stora delar av övriga världen. I USA räknar man upp kvartalsutvecklingen till en årssiffra. 

 

Fredag

Kinesiska inköpschefsindex som alltid intressanta för börshumöret. BNP-siffran för EMU-området väntas visa på en historiskt stor nedgång men det ska inte behöva stöka till det på finansmarknaden, om det nu inte blir en stor negativ överraskning. Viktigare då att den amerikanska konsumtionen visar på en fortsatt, kraftig rekyl uppåt. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -