På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Skatteåterbäringen för tre miljoner svenskar är här

Skatt Den här veckan får 2 867 120 personer som anmält bankkonto till Skatteverket sin skatteåterbäring, det skriver Skatteverket i ett pressmeddelande.

De ska dela på nära 26 miljarder kronor, vilket ger en genomsnittlig skatteåterbäring på ungefär 8 700 kronor.

121 165 personer har inte anmält vilket konto man vill att skattepengarna ska sättas in på.

Den som inte har gjort det kan göra det nu, antingen via bankgirot.se eller inloggad på skatteverket.se, för att sedan begära utbetalning. Lättast begärs utbetalning i e-tjänsten Skattekonto. Det tar cirka två bankdagar för kontot att registreras. Normalt tar det sedan tre bankdagar innan pengarna finns på kontot.

”Vill du inte anmäla något konto, kan du istället beställa en utbetalningsavi. Men om du vill ha pengarna utbetalda snabbt är den digitala vägen snabbast”, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Johan Schauman

Beskeden om slutlig skatt delades ut till de som har digital brevlåda redan i förrgår. De som får skattebeskedet via post kan få vänta ända till midsommar.

Ett antal personer som ska få tillbaka skattepengar kommer inte att få det i början av juni, trots att de har deklarerat senast den 4 maj. Det kan bero på att de har tagits ut för någon av Skatteverkets fördjupade kontroller och att deras deklarationer ännu inte är färdighanterade. Eventuella pengar kommer när den hanteringen är klar.

755 168 personer som får tillbaka på skatten får ändå inte någon utbetalning.

Det kan bero på att de exempelvis har en skuld hos Kronofogden eller att de ska få tillbaka mindre än 100 kronor, och så låga belopp betalas inte ut.

Den som har skatt att betala får normalt sitt skattebesked i augusti. Skatten ska då vara betald senast den 12 november.

 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -