På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Det vanligaste misstaget - sälja vinnare

Teknisk analys Det allra vanligaste misstaget som småspararna gör är att sälja vinnaraktier för tidigt. Det skriver Investtechs forskningschef Geri Linlökken och visar på fem aktier med tydliga köpsignaler.

När Investtech håller ett kurs, seminarium eller är i dialog med småsparare på andra sätt, hör vi ofta investerare säga att de gärna säljer aktier när de har stigit med fem eller tio procent. Många tänker att aktien har haft en stor uppgång och vill därmed säkerställa en vinst. Vinsten investeras ofta i aktier som har fallit kraftigt, där många anser att uppsidan är större.

Från den föregående artikeln, som du kan läsa här, konstaterade vi enligt Investtechs forskningsresultat att det statistiskt har varit en dålig strategi att köpa de så kallade förloraraktierna.

Nu ska vi visa att det också kan vara fel att sälja de så kallade vinnaraktierna för tidigt. Jag vågar säga att det är det vanligaste misstaget som småsparare gör. Investtech-forskning visar övertygande siffror att aktier som redan har stigit och visar vissa typer av köpsignaler fortsätter att stiga. Inte bara stiger de utan de stiger mer än andra aktier.

Historiskt sett har det varit mycket lönsamt att sitta länge med vinnaraktierna. Den positiva utvecklingen för företagen och investerarnas optimistiska stämning varar ofta mycket längre än vad många tror, ​​och kurserna fortsätter att stiga under lång tid.

Forskningsresultat

* Alla forskningsresultat baseras på data från nordiska aktier. Sverige från 2003, Norge från 1996, Danmark från 2005 och Finland från 2007. För alla länder såg vi på data fram till 31.12.2018. Årliga avkastningssiffror beräknas baserat på prisutveckling under de första tre månaderna efter signalerna.

Vi ser närmare på fem aktier man bör köpa, baserat på Investtech-forskning.

Stigande trend

En stigande trend indikerar att företaget utvecklas positivt och att investerarnas köpintresse växer. Då bör aktiekursen stiga ytterligare. Statistik* för 45 958 fall där aktier på de nordiska aktiemarknaderna låg i stigande trendkanaler på medellång sikt visar att dessa i genomsnitt gick 7,5 procentenheter bättre än jämförelseindexen på årsbasis.

SCA B befinner sig i en stigande trendkanal på medellång sikt. En ytterligare uppgång indikeras.

Investtechs rekommendation: Köp.

Stigande trend

 

Överköpt på RSI, starkt positivt momentum

Aktier som har stigit mycket på kort tid betraktas som 'överköpta'. Förhållandet mäts genom att titta på aktiens Relative Strength Index (RSI), och anses vara en säljsignal i klassisk teknisk analys litteratur. Investtechs forskning visar emellertid att högt RSI-värde indikerar att aktien har en starkt positiv momentum och att köpintresset fortsätter att öka. Således blir det fel att sälja sådana aktier. Investtech-forskningsresultat* baserat på 36043 fall där RSI låg över 70 visade till en genomsnittlig årlig ökningstakt under den efterföljande perioden med 9,0 procentenheter mer än andra aktier.

Angler Gaming har en RSI på över 70, visar ett starkt positivt momentum, och enligt Investtechs forskningsresultat bör aktien köpas.

Investtechs rekommendation: Köp.

Överköpt på RSI, starkt positivt momentum

 

Köpsignal från rektangelformation (REC)

En köpsignal från rektangelformation inträffar när investerare pressar upp priset genom tidigare toppar för att komma in i aktien. Investtech-forskningsresultat* baserat på 4314 signaler visade en genomsnittlig årlig ökningstakt under den efterföljande perioden med 9,8 procentenheter mer än andra aktier.

Addlife B har fått en köpsignal från en rektangelformation (REC) som indikerar en ytterligare stark utveckling.

Investtechs rekommendation: Köp.

Köpsignal från rektangelformation (REC)

 

Brott genom det sista motståndet som ombildas till nytt stöd

Brott genom det sista motståndet i ett kursdiagram inträffar när många investerare köper, trots att aktien aldrig, eller under en mycket lång tid, har handlats till högre priser. Samtidigt är det få som vill sälja och kursen pressas därmed upp genom motståndet. Aktier som brutit upp genom det sista motståndet och ligger långt över den senaste motståndet, visade en genomsnittlig årlig ökningstakt under den efterföljande perioden med 12,0 procentenheter mer än andra aktier.

Stillfront Group har brutit motståndet vid 490 kronor. Det utlöste en köpsignal, kursen ligger långt över denna nivå, och Investtech rekommenderar att köpa aktien.

Investtechs rekommendation: Köp.

Brott genom det sista motståndet som ombildas till nytt stöd

 

Insiderköp

När en person i företagets styrelse eller ledning köper aktier sänder det signaler om att de tror att aktiekursen kommer att stiga. Det kan hända att insidern anser att marknaden har straffat aktien för mycket för eventuella negativa nyheter eller inte har prisat in kursen tillräckligt bra för positiva nyheter. Det kan också vara mer generellt att utsikterna för företaget ser bra ut och att insiders uppfattar risken för ett köp som låg. Aktier med insiderköp har statistiskt* ökat 7,1 procentenheter mer än jämförelseindexen på årsbasis.

Dometic Group föll kraftigt när corona oron rasade som värst i februari och mars. Två styrelseledamöter köpte aktier så sent som i slutet av april och början av maj. Det ger aktien en maximal insiderscore vilket är positivt och stärker utsikterna för aktien.

Investtechs rekommendation: Svagt köp.

Insiderköp

Geir Linlökken – Forskningschef Investtech

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -