På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Småspararnas misstag - köpa förlorare

Teknisk analys Det näst vanligaste misstaget som småspararna gör är att köpa aktier som har haft stora kursfall. Det skriver Investtechs forskningschef Geri Linlökken och varnar för fyra aktier.

När börsnoterade bolag upplever problem och priset på aktien kollapsar ser många småsparare stora möjligheter att köpa in sig med rabatt. Detta samtidigt som erfarna förvaltare och större investerare ofta säljer sig ur denna typ av aktier. Att köpa aktier som fallit mycket som till exempel Millicom, är ett av de vanligaste misstag som småsparare gör. Se våra forskningsresultat längst ned i artikeln och varför vi rekommenderar att även sälja Oncology Venture, Telia och Biotage.

Investtechs forskningsresultat visar att aktier som har fallit och utlöst säljsignaler fortsätter att göra det svagare på börsen. Sedan 2005 har vår Håll-dig-undan-portfölj på Oslobörsen visat en årligt genomsnittlig nedgång på -23,2 procent, medan Oslobörsen i genomsnitt har varit upp med +7,6 procent årligt under samma period.

I mars föll nästan alla aktier på Stockholmsbörsen. Vissa aktier ligger fortfarande i fallande trender, medan andra har brutit upp och flera ligger i stigande trender. Enligt våra forskningsresultat är det mycket avgörande vilka aktier man nu bör äga. Vi ser närmare på fyra aktier som man baserat på Investtechs forskningsresultat inte borde köpa nu.

Fallande trend

En fallande trend indikerar att bolaget har en negativ utveckling och att köpintresset bland investerare minskar. Då bör aktiekursen falla ytterligare. Statistik* för 26 943 tillfällen där aktier på de nordiska aktiemarknaderna gick in i en fallande trendkanal på medellång sikt visar att dessa i genomsnitt utvecklat sig -5,1 procentenheter svagare än jämförelseindex på årsbasis.

Oncology Venture befinner sig i en fallande trendkanal på medellång sikt. Ytterligare kursfall indikeras.

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Säljsignal från rektangelformation

En säljsignal från en negativ rektangelformation (REC) uppstår när investerare pressar ned priset genom tidigare bottennivåer för att komma ur aktierna. Investtech-forskning* baserat på 3109 signaler visar att aktier med negativa REC-formationer har underpresterat med -4,9 procentenheter årligen.

Telia har gett en säljsignal från en stor rektangelformation och indikerar ytterligare en svag utveckling.

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Brott genom den sista stödnivån

Brott genom den sista stödnivån i ett kursdiagram inträffar när många investerare säljer, trots att aktien aldrig, eller under mycket lång tid, har handlats till lägre priser. Samtidigt är det få köpare och kursen bryter därmed ned genom stödnivån. Aktier som utlöste säljsignaler genom brott ned genom sista stödnivån och legat långt under den sista stödnivån gjorde det i genomsnitt -7,6 procentenheter svagare på årsbasis än andra aktier enligt Investtech-forskning*.

Millicom bröt den sista stödnivån i kursdiagrammet redan i oktober förra året. Det utlöste en säljningsignal, och kursen ligger nu långt under denna nivå, och Investtech rekommenderar fortfarande att sälja aktien.

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Insiderförsäljning

När en person i ett företags styrelse eller ledning säljer aktier kan det vara en signal att de är rädda för att aktiekursen kommer att falla. Det kan vara så att insidern anser att aktien har stigit för mycket i förhållande till företagets utveckling och potential, eller att marknaden inte har absorberat ökad risk eller negativa nyheter tillräckligt mycket. Aktier med insiderförsäljning har statistiskt* utvecklats -3,0 procentenheter svagare än jämförelseindex på årsbasis.

Biotage har stigit över 50 procent sedan kursen bottnade i mars. De två styrelseledamöterna Thomas Eklund och Torben Jörgensen har de senaste dagarna sålt ner för cirka 8 respektive 24 miljoner kronor och Biotage är därmed negativt på insiderhandel.

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Forskningsresultat

* Alla forskningsresultat baseras på data från nordiska aktier. Sverige från 2003, Norge från 1996, Danmark från 2005 och Finland från 2007. För alla länder såg vi på data fram till 31.12.2018. Årliga avkastningssiffror beräknas baserat på prisutveckling under de första tre månaderna efter signalerna.

Investtech-forskning: Fallande trend

Investtech-forskning: Säljsignal från rektangel-formation

Investtech-forskning: Kurs under motstånd

Investtech-forskning: Insiderförsäljning

Geir Linlökken – Forskningschef Investtech

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -