På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser visar på köpsignaler i en läkemedelsjätte och ett spelbolag. Samtidigt varnas det för en aktie.

Stockholmsbörsen (OMXSPI) steg svagt under måndagen med +0.53 procent och indexet stängde på 585 punkter. Den tekniska bilden för indexet präglas av brott ned genom en stigande trendkanal på medellång sikt. Indexet har fått en ordentlig rekyl uppåt efter det stora raset i februari och mars. 580-punkternivån testas och indexet har marginellt brutit upp genom motståndet. En etablering en bit över denna nivå är positivt för indexet och kommer att stärka de tekniska utsikterna. På kort sikt är trendbilden positiv. Likaså på lång sikt, med motstånd vid 600 punkter och stöd vid 547 punkter. På kort- och medellång sikt har vi stöd vid bottennoteringen runt 480 kronor, medan vi på kort sikt även har ett stöd vid 530 punkter.

Det hårda säljtrycket senaste veckorna återspeglas i Investtechs optimistindikator - Hausseindex. Investtechs Hausseindex som visar andelen optimister på marknaden har stigit till 55 på kort sikt. Det indikeras därmed en övervikt av opmister över pessimister. Den panik som tidigare präglat marknadsbilden har därmed avtagit något. Stora svängningar kan dock fortsatt uppstå på kort sikt och är något vi förväntar oss framöver.  

Börsens insiders har varit aktiva av en sällsynt skådad grad under februari och mars. Många insiders passade på att köpa aktier i de egna bolagen under nedgången. Köpandelen är fortsatt god på månadsbasis med 84 procent. Antalet köp på 590 är också större än i normala fall. Börsens insiders ger därmed fortsatt signal om att många av bolagen på Stockholmsbörsen är fundamentalt billiga. Kommande veckor kan vi dock förvänta oss en lägre aktivitet då rapportsäsongen tar sin början och personer med insyn i bolaget därmed är förbjudna att handla. Aktierna med högst insiderscore finns här.

Sammantaget har vi rekommendationen Neutral för OMXSPI på medellång sikt. För långsiktiga investerare som avser vara i marknaden två år eller mer, menar vi att det fortsatt kan vara ett bra köpläge.  Rapporten från 25 mars visar hur marknaden tidigare har utvecklat sig efter stora fall och låga värden på Hausseindex.

Indexet är totalt sett tekniskt neutralt på medellång sikt (1-6 månader).

 

Läkemedelsbolaget AstraZeneca återfinns i en stigande trendkanal på grafen för medellång sikt. Det är ett resultat av att investerare har varit villiga till att betala högre kurser för att köpa ins sig i bolaget. Stigande trender är ett centralt begrepp inom teknisk analys och ger isolerat sett goda utsikter för fortsatt uppgång enligt Investtechs forskningsresultat på trender.

Nyligen bröt aktiekursen upp genom en motståndsnivå runt 980 kronor som därmed omvandlats till en stödnivå. Enligt Investtechs forskningsresultat på stöd och motstånd är det positivt då aktier med denna typ av köpsignal i genomsnitt har presterat signifikant mycket bättre än marknaden de kommande månaderna. Det saknas motstånd i kursdiagrammet och ytterligare uppgång indikeras.

RSI är över 70 vilket visar att momentum i aktien är starkt positivt på kort sikt. Bolaget förväntas presentera delårsresultat den 29 april där ny information kommer till marknaden. Det kan medföra att den tekniska bilden snabbt kan förändras. AstraZeneca är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Investerare har betalat allt högre kurser för att köpa aktier i mobilspelsbolaget Qiiwi Interactive. Det har resulterat i en stigande trendkanal som våra algoritmer har identifierad på grafen för medellånga sikt. Enligt Investtechs forskningsresultat på trender ger stigande trendkanaler goda utsikter för ytterligare kursuppgång.

Det saknas motstånd i kursdiagrammet och ytterligare uppgång indikeras enligt Investtechs forskningsresultat på stöd och motstånd. Vid reaktioner tillbaka har aktien stöd vid cirka 27.30 kronor. En starkt positiv volymbalans med en högre omsättning i handeln i aktien på dagar med uppgång än på dagar med kursnedgång bekräftar att köparna optimistiska, vilket bekräftar den stigande trendkanalen.

Med ett RSI-värde över 70 har aktien ett starkt positivt kortsiktiga momentum. Tidigare har många ansett att RSI över 70 är en varningssignal. Sådana aktier kallades överköpta och teorin menade att de snabbt skulle reagera ned. Följt av Investtechs forskning har emellertid sådana aktier fortsatt upp och det i en starkare takt än marknaden. Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

I.A.R Systems Group återfinns i en fallande trendkanal. Det är ett resultat av att investerare över tid har godtagit lägre kurser för att sälja aktien. Enligt Investtechs forskningsresultat på fallande trender så indikeras en fortsatt negativ utveckling. Aktier med fallande trender har i genomsnitt presterat svagare än marknaden. I dataunderlaget från 26943 signaler från nordiska aktier under perioden 1996-2018 var underavkastning mot referensindex -5.1 procentenheter (%e) årligt.

Aktiekursen har stöd runt 96.00 kronor och möter på motstånd vid cirka 170 kronor. Bolaget förväntas presentera delårsresultat den 29 april där ny information kommer till marknaden. Det kan medföra att den tekniska bilden snabbt kan förändras.

Aktien är totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Stigande och fallande trendkanaler – centrala tekniska indikatorer

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckling tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du överväga att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtechs forskning visar att aktier i stigande trendkanaler på Stockholmsbörsen tenderat följas av meravkastning mot börssnittet, medan aktier i fallande trendkanaler tenderat underprestera. Forskningen visar också att trendsignalernas signifikans beror av vilket tidsperspektiv som betraktas. Trendkanaler på kort och medellång sikt, som baseras på kursdata på 5 månader respektive 1,5 års sikt har gett signifikanta signaler.

Diagrammet visar att aktier i stigande trendkanaler (blått diagram) på Investtechs medellångsiktiga kursgraf tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier i fallande trendkanaler (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

 

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -