På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Student? Därför är det bra att sälja i år

Student CSN slopar fribeloppet under hela 2020. Det kan skapa ett gyllene tillfälle för studenter som avvaktat med försäljning av bostad eller värdepapper för att inte bli återbetalningsskyldiga.

Fribeloppet är den inkomst som CSN godkänner att du har samtidigt som du får studiebidrag och studielån. Det finns med andra ord tiotusentals kronor att spara, givet att din försäljning inte generar lägre vinst på grund av att bostadsmarknaden påverkas negativt av coronaeffekter, förstås.

Hittills har det dock inte varit någon härdsmälta att tala om på bostadsmarknaden till följd av coronakrisen. Bostadsmarknaden backade i själva verket blygsamma 0,5 procent i mars, något mer i storstäderna.

Studenter som är i slutet av sin studietid och är lyckliga nog att ha ett fondkapital som en insats till första lägenheten kan alltså sälja detta utan att vare sig studiebidrag eller studielån påverkas.

När det kommer till fonder kan det vara läge att inte kasta sig på säljknappen direkt. Börsen är, trots den senaste tidens uppgång, ned 15 procent i år. Tänk på att du har hela 2020 på dig att sälja, så du inte grämer dig i efterhand för att du missade en eventuell uppgång senare i år.

En annan effekt av det slopade fribeloppet är att du som jobbar extra utöver dina studier inte behöver oroa dig för att tjäna för mycket.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -