På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Stark börsavslutning, index upp 4,5%

Börsen Stockholmsbörsen inledde måndagen starkt med stöd av USA-stimulanser men vände sedan ner för att bjuda på en rejäl vändning under den sista timmens handel.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 4,5 procent till nivån 1.447. Aktier för 33,3 miljarder hade då bytt händer på Stockholmsbörsen. I Europa var CAC40 i Paris upp 3,7 procent medan motsvarande index i Frankfurt var upp 1,8 procent.

Bland storbolagen inom OMXS30 noterades ett flertal bolag för uppgångar på mer än 8 procent. Bland dessa fanns Atlas Copco som steg 9,6 procent och var med det bästa storbolag, samt Handelsbanken och H&M som var upp omkring 9 procent vardera.

Finansinspektionen kommer att senarelägga beslutet i den pågående sanktionsprövningen i undersökningen av SEB:s åtgärder mot penningtvätt i Baltikum till juni från tidigare planerat april. Aktien rörde sig inte nämnvärt mer än index i direkt anslutning till beskedet men var vid stängning upp 7,6 procent.

Swedbank återfanns i motsatt ände av indexlistan med en uppgång på 0,5 procent tillsammans med Getinge som var upp 0,2 procent. Även de båda teleoperatörerna Tele2 och Telia syntes längre ned när riskaptiten återvände.

Electrolux Professional bjöd på en uppgång på hela 15 procent till 23 kronor. Handelsbanken Capital Markets har inlett bevakning av Electrolux-avknoppningen med rekommendation köp och riktkurs 36 kronor.

Kundanskaffningsbolaget Catena Media, vars aktie haft det tufft under coronaoron, rusade cirka 49 procent efter att ha släppt siffror för januari-februari som inte indikerade någon coronaeffekt, samt lämnat besked att coronavirusets spridning inte kommer att ge några förutsebara långsiktiga effekter på verksamheten.

Rusade gjorde även forskningsbolaget Oasmia, som var upp drygt 29 procent, efter att ha tecknat globalt samarbetsavtal med amerikanska Elevar Therapeutics om kommersialisering av Oasmias cancerpreparat Apealea. Oasmia får en engångsbetalning på 20 miljoner dollar och samarbetet innefattar milstolpsbetalningar med en potential på upp till 678 miljoner dollar.

Specialpapperstillverkaren Ahlstrom-Munksjö bedömer att ebitda-resultatet för det första kvartalet 2020 ska bli högre än för samma kvartal i fjol, och aktien var upp över 26 procent.

Medicover som steg 18,2 procent efter en köprekommendation från Nordea. Beijer Electronics, verksamt inom automation, vände en nedgång till uppgång på 4,9 procent efter besked om avtal med en nordamerikansk tågoperatör till ett värde om 80 miljoner kronor.

Serneke hade en sämre dag på börsen och backade 5 procent efter att byggbolaget meddelade att det inte har kunnat slutföra överenskommelsen med Oaktree Capital om Karlatornet i Göteborg.

Nedåt var också riktningen för Dometic som förlorade närmare 2,7 procent, trots att leveranserna på den amerikanska marknaden för fritidsfordon fortsatte att stiga omkring 2 procent i februari. Detta var dock i ljuset av en uppgång på nära 30 procent i januari.

Graf: Det svenska storbolagsindexet OMXS30 den 25 mars

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -