Börsen på plus, Tele2 och SSAB stiger

Börsen Stockholmsbörsen inledde torsdagen lägre i likhet med de asiatiska börserna, men återhämtade sig under förmiddagen och gick därmed i motsatt riktning till de ledande europeiska börserna för andra dagen i rad.

Mindre cykliska bolag tillhörde vinnarna på torsdagen med Tele2 i topp tätt följt av storbankerna. Med undantag för SSAB, som steg, återfanns en rad verkstads- och industrijättar i botten av index.

Storbolagsindexet OMXS30 var vid 12.30-tiden upp 0,2 procent till 1.472. Aktier till ett värde av 4,4 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen. I Europa sjönk de ledande indexen med 0,3-0,4 procent.

Med undantag för SSAB, som steg 1,8 procent, gick konjunkturkänsliga verkstadsbolag överlag svagt på Stockholmsbörsen OMXS30-index.

SKF och Autoliv backade 1,2 respektive 0,9 procent. Bilsäkerhetsföretaget fick sänkt rekommendation till behåll av bland annat Pareto, som även sänkte riktkursen för SKF till 170 kronor från tidigare 190 kronor. ABB, Hexagon och Sandvik var alla ner mellan 0,3 och 0,7 procent.

Bättre gick det för mindre konjunkturkänsliga bolag. Tele2 steg med närmare 1,6 procent. Även hygienbolaget Essity noterades högre, i likhet med de svenska affärsbankerna som alla lyckades hålla näsan över nollstrecket.

Nätbanken Avanza sjönk dock 6,2 procent efter en lägre kvartalsvinst än väntat och en högre kostnadsguidning än tidigare.

"Trots att förväntansbilden kommit ned på sistone så lyckades inte Avanza infria denna", sade en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

En oförändrad utdelning på 10:50 kronor per aktie föreslås. Det fanns viss förväntan om en höjning.

Flera läkemedelsbolag steg på torsdagen. Bland dem fanns Isofol Medical som meddelade "positiva resultat" från fas 1/2a- studien i ISO-CC-005 hos patienter med metastaserande kolorektal cancer som har behandlats med arfolitixorin. Aktien var upp 2,6 procent efter att en initialt större uppgång hade dämpats.

Medicinteknik- och cybersäkerhetsbolaget Sectra upprepade sina långsiktiga finansiella mål inför torsdagens kapitalmarknadsdag. Aktien var upp knappt 1 procent.

Störst uppgång stod Ortivus för när aktien steg 7,6 procent utan at några större nyheter rörande bolaget blivit kända.

Oasmia har hamnat på observationslistan i spåren av tvisten rörande bolaget. Oasmia-storägaren Per Arwidsson presenterade tidigare i veckan ett förslag till ny styrelse där hela den gamla styrelsen föreslås ersättas. Aktien var ned 3,3 procent.

Dagens rusning stod elbusstillverkaren Hybricon för. Efter att ha fått en order på sex bussar från Skellefteå i ett kontrakt där kunden har option på ytterligare sex bussar, klättrade aktien som mest 165 procent. Vid lunchtid var aktien upp 127 procent.

På Spotlight var det handelspremiär för det nybildade fastighetsbolaget Halmslätten som äger och förvaltar två logistikfastigheter. Aktien steg 4 procent jämfört med listningskursen 100 kronor.

Graf: Storbolagsindex OMXS30 torsdagen den 17 januari

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -