Nya miljarder till PPM-spararna

Privatekonomi Nästa vecka får du nya PPM-pengar. Senast på söndag behöver du göra eventuellt byte för att undvika kö.

På måndag den 10 december är det dags för årets nya PPM-pengar att börja fördelas ut till alla PPM-sparare. I år handlar det om totalt 41,4 miljarder kronor vilket motsvarar ett genomsnitt på 7 247 kronor per sparare.

Du kan max få en insättning till premiepensionen på cirka 11 700 kronor för hela året eftersom det finns ett maxtak på 7,5 inkomstbasbelopp, vilket motsvarar en årslön på 468 000 kronor, eller 39 000 kronor i månadslön, brutto.

Källa: Pensionsmyndigheten. Fakta pensionsinsättningar 2017 och 2018 (miljarder kronor).

De nya pengarna kommer att placeras enligt din valda fondfördelning. Det betyder att om du vill att de nya pengarna ska fördelas på något annat sätt, behöver du agera.

”Senast nu på söndag den 9 december behöver du ha bytt fonder för att garanterat slippa hamna i kö. Om du till exempel gör ett fondbyte på måndag, så kommer bytet inte att ske förrän tidigast den 14 december”, säger Johan Andersson, kommunikationsansvarig på Pensionsmyndigheten.

Gör du ingenting placeras dina pengar alltså i de fonder du har per söndagen den 9 december. Tänk på att om du har du många år kvar till pensionen, och redan valt breda aktiefonder som du tror på lång sikt, finns det ingen större anledning att göra några förändringar, trots börsoron.

Närmar du dig pensionen, eller vill trygga dina PPM-pengar av andra orsaker kan det dock finnas skäl att fundera. Läs gärna mer om hur man kan tänka kring PPM-placeringarna här.

Är du nyfiken på att veta hur mycket pengar du fick i år? Tidigast på måndag kväll kommer du att kunna se beloppet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -