Rätt PPM-val i oroliga tider

Privatekonomi: Nu när börsen varit orolig under en tid får jag många mejl från läsare som undrar hur de ska tänka kring sina PPM-placeringar. Se här hur du kan resonera.

En läsare skriver exempelvis att nu när det är så många orosmoln i världen som skulle kunna leda till en börskrasch så skulle han vilja parkera sina PPM-pengar i ett tryggt alternativ.

Han förklarar att han inte är ute efter en värdeökning utan vill förlora så lite pengar som möjligt om börsen kraschar. Han skriver vidare att han nyligen har placerat hela sitt PPM-sparande i AP7-räntefond, och undrar om det är ett bra val?

Så väljer du rätt

Det finns flera saker att fundera över när det gäller PPM-val. För det första så bör du ta hänsyn till återstående spartid, det vill säga, hur många år du har kvar till pension.

Om du närmar dig pension eller redan är pensionär så kan du fundera över att sänka aktieandelen för att minska effekten av de svängningar som en aktieinvestering kan ge upphov till.

Om du däremot inte är nära pensionsåldern så finns det ingen större anledning att göra affärer i onödan. I oroliga tider så är det nämligen lätt att göra förändringar i sitt sparande som i efterhand inte blir de bästa.

Att byta till en placering med lägre risk kan vara lockande när börsen skakar, men det är svårt att veta hur marknaden kommer att röra sig framöver och veta när det är dags att byta tillbaka till en mer riskfylld placering.

Eftersom premiepensionen är ett långsiktigt sparande där den genomsnittliga kronan är placerad i över 30 år, bör PPM därför ses som ett komplement till inkomstpensionen, som har lägre risk och kan liknas vid en ränteplacering. Hur din inkomstpension investeras kan du inte påverka, men om du skulle vilja, kan du placera alla dina PPM-pengar i aktiefonder.

Investera därför långsiktigt och känn dig inte tvingad att göra ett byte bara för att marknaden är orolig. Oftast är det lämpligt att investera premiepensionen i aktiefonder och därmed ta en högre risk för att få ta del av den högre förväntade värdeutvecklingen över tid.

Enligt Pensionsmyndigheten så finns det en tydlig koppling mellan ålder, kapital och egna val. Unga med lite kapital gör sällan eget val, medan man gör fler egna val ju äldre och mer kapital man har i premiepensionssystemet.

”Det kan vara positivt, men vi ser också att många som en gång gjort ett eget val väljer att stanna kvar i det valet. För vissa är det ett medvetet beslut då de just gör sitt val långsiktigt, medan det för andra kan vara att intresset har svalnat längs vägen”, säger Rasmus Bjälkeson, fondexpert på Pensionsmyndigheten.  

Rasmus Bjälkeson

Han menar att det senare kan innebära en risk om valet du gjorde inte är anpassat för långsiktig investering. Till exempel för att du tagit låg risk i samband med en tidigare marknadsoro och sedan inte växlat tillbaka till en högre risk.

Vidare så konstaterar Pensionsmyndigheten att de som gjort ett eget val har lägre genomsnittlig risk i sina portföljer än vad förvalsalternativet, AP7-Såfa har.

”Vår rekommendation är därför att återgå till AP7-Såfa om du tappat intresset för att se över ditt premiepensionssparande”, säger Rasmus Bjälkeson.

AP7-Såfa är en fondportfölj som placerar i en global aktiefond, AP7-Aktiefond, och i en räntefond, AP7-Räntefond där 75 procent av räntefonden är placerad i bostadskrediter, vilket kan låta skrämmande i en tid då bostadsmarknaden skakar.  

Men enligt Johan Florén, chef för kommunikation och ägarstyrning på AP7-Såfa, så är AP7-räntefond en bra fond för den som vill ha en låg avgift till en begränsad kursrisk.

”Bostadsobligationerna i fonden är säkerställda, med andra ord så nära statspapper det går att komma”, säger han.

 Johan Florén

Vidare så är AP7-räntefond klassificerad i riskklass 2. EU har nämligen krav på att alla fonder ska redovisa sin risknivå utifrån en sjugradig skala. Riskklassen baseras på hur fondens värde varierat de senaste fem åren.

En etta betyder lägst risk och samtidigt låg möjlighet till avkastning, och en sjua innebär hög risk med större möjlighet till avkastning.

Den andra byggstenen i AP7-Såfa, AP7 Aktiefond är en global aktiefond med hög risk, och därmed riskklass 6. I augusti toppade fonden året med en årsuppgång på nära 16 procent, men sedan har det gått utför och per dagens datum har uppgången suddats ut till drygt 4 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -