Två sätt att investera i IKEA

Börs IKEA har aldrig varit börsnoterat men det finns två olika sätt att ta del av Ikeas tillväxt i Sydösteuropa och i Sydostasien.

Ikeas grundare Ingvar Kamprad påpekade ofta att han var glad över att bolaget inte var börsnoterat. Det finns dock två sätt att investera i franchisetagare till Ikea.

På börsen i Singapore finns Dairy Farm International Holdings. Bolaget äger och driver bland annat tio Ikeavaruhus i Hongkong, Macau, Indonesien och Taiwan.

Under det senaste året är aktien upp 10 procent. Utdelningen ligger på 3 procent för nästa år. P/e-talet är på 24 för i år och 21 för nästa år.

Dairy Farm International Holdings är ett jätteföretag som består av livsmedelskedjor, restaurangkedjor, skönhetskedjor och av IKEA. Man finns i stort sett i hela Asien. Totalt äger och driver bolaget 7400 butiker och har över 200 000 anställda.

2017 omsatte bolaget 21 miljarder dollar. Bolaget är noterat på Londonbörsen och sekundärnoterat på Bermuda och i Singapore.

Ikeadelen av bolaget omsatte 653 miljoner dollar 2017 och försäljningen i den delen ökade med 7 procent. Särskilt bra gick varuhusen i Taiwan och i Indonesien. Ikea står alltså för cirka 5 procent av Dairy Farms omsättning och för 11 procent av vinsten.

Största ägare i bolaget är det Hongkongbaserade konglomeratet Jardine Matheson Group som kontrollerar 77 procent av aktierna. Jardine Matheson Group grundades redan 1832 i Hongkong som ett handelshus.

Så sent som den 8 november levererade Dairy Farm en vinstvarning. Bakom vinstvarningen ligger att bolagets livsmedelskedjor inte levererat lika bra som väntat. Särskilt illa ställt är det för försäljningen i Singapore och Malaysia.

När det gäller IKEA-delen av bolaget går det dock fortsatt utmärkt. Både omsättning och vinst ligger över förra året i Taiwan och i Indonesien. I Hongkong var försäljningen också högre men vinsten är något lägre på grund av högre verksamhetskostnader.

Det andra sättet att investera i IKEA skrev Placera om för ett år sedan. Det är att köpa aktier i grekisknoterade konglomeratet Fourlis Group, som handlas på Atenbörsen och som äger franchiserättigheterna till Ikea i Grekland, Bulgarien och Cypern. 

Fourlis Group äger och driver sju Ikeavarhus. Fem av dessa finns i Grekland och ett vardera i Bulgarien och Cypern. Utöver det sköter Fourlis Ikeas onlinehandel på de tre marknaderna.

Förutom Fourlis Ikeainnehav äger och driver företaget också sportbutikskedjan Intersport i Grekland, Bulgarien, Turkiet, Rumänien och på Cypern samt franchiserättigheterna i Grekland och Turkiet till sportskobutikskedjan The Athlete’s foot.

Under det senaste året har aktien backat 17 procent på Atenbörsen. Värderingen är inte ansträngande för i år ligger p/e-talet på 14 och för 2019 är det drygt 10. Direktavkastningen för nästa år spås bli 3,3 procent. På nuvarande aktiekurs värderas Fourlis Group  till 239 miljoner euro.

Under årets första nio månader steg omsättningen med 3,8 procent jämfört med samma period förra året. Omsättningen blev 325,8 miljoner euro. Av detta stod Ikeadelen för 213,1 miljoner euro. Hittills i år står alltså Ikea för 65 procent av omsättningen.

Vinsten före skatt under årets nio första månader landade på 9,5 miljoner euro jämfört med 6,1 miljoner samma period 2017.

Fourlis Groups utveckling hänger och kommer att hänga mycket på utvecklingen i den grekiska ekonomin framöver. Under det senaste året har Atenbörsen backat 14,3 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -