Så köper du Ikea-aktier

Börs Ikeas grundare Ingvar Kamprad påpekar ofta att han är väldigt nöjd över att möbeljätten inte är börsnoterad. Det finns dock ett sätt att via börsen få exponering mot Ikeas tillväxt.

Det grekiska bolaget Fourlis Group, som handlas på Atenbörsen, äger franchiserättigheterna till Ikea i Grekland, Bulgarien och Cypern. 

Totalt äger och driver bolaget sju Ikeavarhus. Fem i Grekland och ett vardera i Bulgarien och Cypern. De driver dessutom Ikeas onlinehandel på de tre marknaderna.

Förutom Fourlis Ikeainnehav äger och driver företaget också sportbutikskedjan Intersport i Grekland, Bulgarien, Turkiet, Rumänien och på Cypern samt franchiserättigheterna i Grekland och Turkiet till sportskobutikskedjan The Athlete’s foot.

Ikeavaruhusen står för merparten av omsättningen. 2016 genererade Ikea hela 68 procent av Fourlis Groups omsättning. Cirka 40 procent av Fourlis Groups omsättning kommer från verksamheten utanför Grekland.

Första halvåret i år var bruttovinsten knappt 83 miljoner euro. 51 miljoner euro kom från Ikea-delen.

Hittills i år har det varit en väldigt bra investering att ta rygg på grekiska Ikea. Fourlis Groups aktie har stigit med hela 34 procent och handlas för närvarande till 5,5 euro per aktie.

Atenbörsen har hittills i år stigit med 14,3 procent. Uppgången har främst drivits av allt bättre BNP-siffror för den grekiska ekonomin. Atenbörsens index har dock fortfarande långt kvar att till att nå sin hittills högsta nivå på över 5300. I dagsläget handlas index på 734.

Fourlis Group värderas till 277 miljoner euro. P/e-talet är 24 och förväntas sjunka till 15 respektive 12 för 2018 och 2019, enligt 4-traders.

Under första halvåret 2017 krympte Ikeavaruhusdelen av Fourlis Group omsättningen med drygt 2 procent jämfört med samma period 2016: från 127,6 miljoner euro till 124,7 miljoner euro. Bakom nedgången ligger den grekiska marknaden.

I de grekiska Ikeavaruhusen krympte omsättningen med 6,9 procent medan omsättningen samtidigt totalt ökade med 7,9 procent i Ikeavaruhusen i Bulgarien och Cypern.

Totalt sett minskade också antalet besökare i samtliga Fourlis Groups Ikeavaruhus med 1,5 procent under första halvåret 2017.

Forulis Groups utveckling hänger och kommer att hänga mycket på utvecklingen i den grekiska ekonomin framöver.

Andra kvartalet fortsatte återhämtningen. Ekonomin växer om än i långsam takt. 2017 spår IMF en tillväxt på 1,8 procent. För 2018 förutspår IMF att den grekiska ekonomin kommer att växa med 2,6 procent.

Analytiker räknar dock med att tredje kvartalet kommer att bli bättre. Tillverknings PMI för juli månad var den högsta på åtta år och turismen går mycket starkt. Inflationstakten som ligger på 1,2 procent förväntas stiga till 1,3 procent under kommande år.

Ökningen beror främst på ökad export och en ökning av den offentliga konsumtionen. Privat konsumtion växer svagare och är fortsatt påverkad av den relativt höga arbetslösheten. Arbetslösheten i Grekland är för närvarande 22,3 procent och förväntas sjunka till 20,7 procent under 2018.

Den lägre prognosticerade arbetslösheten tillsammans med vändningen i den grekiska ekonomin är sannolikt något som positivt kommer att påverka Fourlis Group framöver.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -