Aktierna som får köpsignaler

Teknisk analys Ett oljebolag och ett spelbolag får köpsignaler i Investtechs tekniska analyser. En verksadsjätte får däremot säljsignaler.

OMX Stockholm PI återfinns under golvet av den stigande trendkanal som Investtechs algoritmer nu bedömer dominera på medellång sikt. Trendbrottet signalerar isolerat en svagare stigningstakt eller mer horisontell kursutveckling. Motstånd från flera kurstoppar runt 595-600 punkter kan begränsa uppsidan.

Volymutvecklingen svagt negativ och RSI-värdet är lågt vilket antyder att momentum är svagt. Investtechs hausseindex (optimistindex) antyder att det råder övervikt av pessimister på både kort och lång sikt. En positiv förändring i dessa indikatorer skulle kunna höja helhetsbilden.

Köpandelen bland insynspersoner den senaste veckan är 83 procent, vilket är högre än köpandelen de senaste tolv månaderna som är 75 procent. Den höga köpandelen är ett sundhetstecken för börsen.

Indexet är tekniskt neutralt på medellång sikt.

 

Maha Energy AB ligger i en stigande trendkanal på medellång sikt vilket innebär att köparna under en längre tid kunnat möta säljarnas krav på allt högre priser. Detta antyder att optimismen tilltar bland investerare och enligt teknisk analys-teori skall aktien fortsätt att stiga. Investtechs statistik ger stöd till teorin då dessa aktier i genomsnitt levererat meravkastning mot börssnittet på 1,5 procentenheter på tre månaders sikt. Volymtoppar och volymbottnar motsvaras väl av toppar och bottnar i kursen. Det förstärker trendbilden.

Uppgången från trendgolvet har skett på hög volym vilket antyder att aggressiviteten hos köparna återigen tilltagit efter en kortare period av nevativ kursutveckling.

Maximalt positiv insiderhandel efter köp som rapporterats den 30 oktober antyder att aktien är fundamentalt billig.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Netent AB har brutit den fallande trendkanalen på medellång sikt, vilket innebär en förbättring i utsikterna för uppgång enligt Investtechs statistik. Den genomsnittliga kursutvecklingen efter trendbrottet motsvarar den för börssnittet på tre månader sikt. Detta kan jämföras med en genonsnittlig underavkastning på cirka två procentenheter för aktier inne i fallande trendkanaler.

Trendbrottet förstärks av positiv volymbalans – normalt har aktien stigit på dagar då omsättningen varit hög och fallit då omsättningen varit låg –  och vid rekyler tillbaka finns nu ett stöd vid 43 kronor som kan hindra aktien att ta sig tillbaka in i den fallande trendkanalen.

Investtechs rekommendation: Svagt köp.

 

SKF B har brutit ned från en närmast horisontell trendkanal på medellång sikt. Det indikerar att det skett ett negativt skifte i hur investerare ser på bolagets ekonomiska utveckling, nivåer där många investerare ansett aktien som köpvärd har inte kunnat begränsa nedsidan. Enligt Investtechs statistik har genomsnittsutvecklingen tre månader efter trendbrottet motsvarat fyra procentenheters underavkastning mot börssnittet.

På medellång sikt har aktien motstånd vid 150 kronor och utvidgas analysen till att också innefatta den långsiktiga kursgrafen observeras kurstoppar i första hand upp till cirka 160 kronor som kan begränsa uppsidan. Här finns också ett stöd kring 140 kronor som givit en rekyl. Fortfarande finns risk för ytterligare attacker nedåt och att stödet bryts vilket skulle öppna upp för ytterligare nedgång till cirka 120 kronor. Ett sundhetstecken är att insynspersoner rapporterat köp kring 135 kronor vilket antyder att den är fundamentalt köpvärd. Det höjer rekommendationen något.

Investtechs rekommendation: Svagt sälj.

Volymbalans – Investtechs indikator på aggressivitet hos köpare och säljare

Investtech har utvecklat indikatorn Volymbalans som ett mått på aggressiviteten hos köpare och säljare av en aktie. Syftet var att utforma en indikator som kunde förutsäga om en aktie stod inför en uppgång eller nedgång. Tanken var att om kurs- och volym-mönster i en aktie kunde förklaras av att köparna var aggressiva och säljarna passiva, skulle detta indikera att kursen skulle stiga. På liknande sätt skulle ett mönster med aggressiva säljare och passiva köpare förutsäga att aktiekursen skulle falla.

Figuren visar att aktier med positiv volymbalans (blått diagram) tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier med negativ volymbalans (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om volymbalans här.

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -