Aktierna med köpsignaler

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser visar på köpsignaler i ett fastighetsbolag och ett investmentbolag. Men det blir säljsignaler på en telekomaktie.

OMX Stockholm PI utmanar toppnivån från slutet av augusti vilket är det enda horisontella motstånd som i dagsläget kan hindra en fortsättning innanför den långsiktigt stigande trendkanalen. Omsättningen på dessa nivåer är betydligt lägre än omsättningen kring stödnivåerna, som i första skedet återfinns mellan 585–595 punkter, vilket antyder att stödet är klart starkare i relation till motståndet. Uppgången i slutet av förra veckan skedde på hög volym medan omsättningen under måndagens nedgång var betydligt lägre. Detta är en positiv förändring mot volymmönstret den senaste månaden.

Investtechs hausse-index (optimismindex) indikerar att det är jämvikt av optimister och pessimister på både kort- och lång sikt.

Köpandelen bland inynspersoner är på nivåer kring 75 procent, vilket är ett sundhetstecken.

Indexet är tekniskt svagt positivt på medellång sikt.

 

Latour har brutit upp från en stigande trendkanal på medellång sikt vilket enligt Investtechs statistik är ett styrketecken. Stigningstakten har i genomsnitt tilltagit efter denna typ av trendbrott. Dessutom ger positiv volymbalans understöd till signalen.

På lång sikt befinner sig aktien strax under golvet i en stigande trendkanal. En slutkurs över 114 kronor skulle öppna upp för ytterligare kursuppgång i den långsiktiga trenden. Den positiva volymutvecklingen är något som ökar möjligheten för detta. Vid attacker nedåt finns stöd ned till trendgolvet på medellång sikt vid cirka 98 kronor som kan begränsa nedsidan.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Bonava utlöste en köpsignal redan i juli efter att aggressiva köpare pressat kursen över den tidigare motståndsnivån på 112 kronor. Sedan dess har en uppåtgående trendkanal på medellång sikt identifierats av Investtechs algoritmer och dessutom har topparna vid 120 kronor passerats. Den senaste veckan har aktien fallit tillbaka och format ett kortsiktigt motstånd vid 133 kronor.

Enligt Investtechs forskning är det en god idé att studera volymutvecklingen i en aktie. I Bonavas fall är denna positiv vilket innebär att kursen tenderat att stiga på dagar med hög omsättning och falla på dagar med låg omsättning. Så är också fallet på kort sikt vilket antyder att säljarna är passiva. Nedgången kan därför öppna upp för bättre ingångskurser i aktien som sett till Investtechs statistik har mer att ge.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Nokia har enligt Investtechs algoritmer gjort ett trendomslag under sommaren och befinner sig just nu i en fallande trendkanal på medellång sikt. Detta ger svaga utsikter för uppgång under kommande månader. Visserligen har aktien format ett stöd strax under dagens kursnivå och köparna här har lyckats begränsa nedsidan i aktien, men samtidigt finns ett indikerat starkt motstånd vid cirka 53 kronor på medellång och lång sikt som kan begränsa uppsidan.

Skulle stödet vid 47 kronor brytas finns inga tydliga stöd, som kombineras med relativt hög handelsomsättning, som kan begränsa nedsidan förrän runt 38 kronor. En slutkurs över 53 kronor skulle vara en positiv signal men vid kurstopparna runt 55 och cirka 57,50 kronor har det tidigare omsatts relativt många aktier vilket kan stärka motstånden.

Trenden är nedåtgående även på lång sikt och i dagsläget är risk reward-förhållandet i inte gynnsamt och man bör därför hålla sig undan Nokia-aktien.

Investtechs rekommendation: Svagt sälj.

 

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -