Aktierna med köpsignaler

Teknisk analys Investtech har hittat två aktier med köpsignaler och en aktie som bör säljas. Allt enligt deras tekniska analys.

OMX Stockholm PI har passerat motståndet från topparna upp till 600 punkter, som begränsat uppsidan på börsen sedan drygt ett drygt år tillbaka. Under veckan har också avståndet till det närmast horisontella trendtaket ökat. Brottet upp från trendkanalen indikerar att det skett ett positivt skifte bland investerare och att börsen ska fortsätta i den långsiktigt uppåtgående trenden.

Investtechs kortsiktiga hausse-index (optimismindex) indikerar att det är jämvikt av optimister på kort sikt, medan det långsiktiga indikerar en svag övervikt av optimister på lång sikt.

Köpandelen bland insynspersoner är 75 procent den senaste månaden, vilket är något högre än under det senaste året. Att insiders köper när börsen står nära historiskt höga nivåer indikerar att dessa anser att värderingarna är befogade samt att man ser ytterligare uppsida baserat på fundamentala underlag.

Indexet är tekniskt positivt på medellång sikt.

 

Ortoma har brutit en närmast horisontell trendkanal på kort sikt vilket indikerar att det skett ett positivt skifte bland investerare och att det nu är övervikt av optimistiskt inställda investerare. Det saknas horisontella motstånd över dagens kursnivå vilket indikerar att uppsidan härifrån är stor. Den senaste uppgången inleddes i samband med att bolaget presenterade en delårsrapport.

Positiv volymbalans och RSI på höga nivåer är kortsiktiga styrketecken.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

JM har brutit upp genom taket i en fallande trendkanal på medellång sikt. Det ger förbättrade utsikter för uppgång enligt Investtechs forskning, då dessa aktier i genomsnitt stigit i linje med börssnittet under efterföljande tre månader. Detta jämfört med att aktier inne i fallande trendkanler följts av genomsnittlig underavkastning på cirka två procentenheter under samma period.

Kursen ligger strax under en indikerat stark motståndsnivå. Här har många investerare lockats att ta ut eventuella kortsiktiga vinster. Säljarna här kan fortsätta begränsa uppsidan men det finns också förutsättningar ytterligare uppgång. Högt RSI-värde indikerar att kortsiktigt momentum är starkt positivt och att optimismen tilltar. Insynspersoner har köpt aktier vid flera tillfällen under senaste året vilket indikerar att dessa tror på ett positivt trendomslag för aktiekursen. Trots motståndet är utsikterna övervägande positiva under kommande månader.

Investtechs rekommendation: Svagt köp.

 

Elekta B som haft ett mycket framgångsrikt år på börsen bröt den stigande trendkanalen inför delårsrapporten som redovisades i torsdags. Trendbrottet ger försvagade utsikter för uppgång men är isolerat ingen säljsignal.

I samband med rapporten föll kursen på hög volym vilket indikerar att osäkerheten kring bolagets ekonomiska utveckling tilltagit. Slutkursen under 120 kronor indikerar att ett negativt skifte skett bland investerare och har utlöst en säljsignal. Negativ volymbalans, vilket innebär att kursen tenderat falla på dagar med hög handelsvolym och stiga på dagar med låg handelsvolym – är något som stärker säljsignalen. Ytterligare svaghetstecken är en fallande RSI-kurva.

Investtechs rekommendation: Sälj.

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -