Månadens bästa och sämsta fonder

Fondkommentar Den senaste månaden har avkastningen på världens börser varit bra trots ökad risk med Turkiet-konflikten. Bland vinnarfonderna hittar vi bland annat förra månadens förlorarfond. Det visar Placeras sammanställning.

Sommaren inleddes med en tydlig börs- och Trumporo. Sedan rapportperioden startade i mitten på juli har vi sett ett betydligt bättre börshumör. Det har gjort Stockholm till en av sommarens bästa fondmarknader, en efterlängtad revansch efter vårens kräftgång.

Den senaste månaden hör Stockholmsbörsen till de starkaste marknaderna med en uppgång på knappt 4 procent. De stora europeiska börserna har haft en tyngre utveckling med sämre avkastning. Det är inte bara i Sverige som bolagsrapporterna varit bra, utan även i USA. Starka rapporter har lyft de amerikanska börsindexen till nya höjder och de närmar sig gamla rekordnoteringar, från januari.

De amerikanska börsernas uppgång har bidragit till att globalt aktieindex nått en avkastning på drygt 2 procent. Asien och Latinamerika som haft flera tunga månader under våren, har vänt upp den senaste månaden och levererat positiv avkastning.

Klart värst drabbat är den tidigare fondstjärnan östeuropafonder, där investerarna har haft det riktigt kämpigt den senaste månaden, med minus avkastning. En stor anledning är en total kollaps i den turkiska liran och börsnedgången på Istanbul-börsen. Även Moskvabörsens nedgång har haft en negativ påverkan. Båda länderna utgör tillsammans en stor del av Östeuropafonder.

USD/SEK

Värt att notera är att avkastningssiffrorna är i kronor. Kronförsvagningen har fortsatt den senaste månaden främst mot den amerikanska dollarn. Om inte kronan fortsatt sjunka i värde hade avkastningarna från utländska dollar tillgångar varit betydligt lägre under månaden.

Placera har listat den senaste månadens vinnare och förlorare utifrån Avanzas fondutbud. Den senaste månadens börsuppgång tillsammans med utökade amerikanska rysslandssanktioner och Turkiet oro har skapat stor skillnad i fondernas avkastning. Det skiljer hela 39 procentenheter mellan den bästa och sämsta fonden och det är riktigt mycket med tanke på den korta mätperioden på en månad.

På vinnarlistan hittar vi en stor blandning av aktiefonder. Den innehåller flera länder fonder från olika delar av Asien samt en hälsovårdsfond och en fond med Sverigefokus.

Men överst hittar vi förra månadens förlorarfond Tundra Vietnam.

Förra månaden backade fonden 17 procent och nu har den haft vind i segel och avancerat drygt 11 procent. Vietnam-börsen toppade i april med en hög värdering. Börsen har sedan toppen backat betydligt när investerare sålt ut aktier, men nu ser värderingen mer normal ut. Och investerarna har letat sig tillbaka. Trots årets turbulens och stora svängningar på Vietnambörsen, är fondens avkastning hela 30 procent det senaste 12 månaderna.

Klar tvåa på listan är Lancelot Avalon som är en aktivt förvaltad fond med fokus på små- och medelstora bolag. Den har en koncentrerad portfölj och förvaltaren gillar bolag med bra strukturell tillväxt och investerar sker också i omstruktureringsbolag.

Fonden har avkastat betydligt mer än kategorisnittet, som har stigit med 2,2 procent den senaste månaden. Största innehav i fonden är finska Pöyry på knappt 12 procent av fondens värde, vilket är ett typiskt omstruktureringsbolag. Näst största innehav är fastighetsbolaget D. Carnegie på 11,4 procent, som gynnas av en tydligt strukturell efterfrågan på bostäder.

Båda aktierna har stigit mycket den senaste månaden, Pöyry hela 14 procent och D. Carnegie drygt 11 procent. Det är en viktig faktor bakom fondens höga månadsavkastning.

Pöyry

Tredje bästa fond är DNB Fund India Retail som avkastat knappt 9 procent. Indienfonderna har haft en kämpig inledningen på 2018. Vi har tidigare hittat dem på förlorarlistan. Den sista månaden har kategorisnittet för Indienfonder avkastat 3 procent. Den senaste månadens rally på Bombay-börsen har lyft avkastningen för kategorisnittet av Indienfonder, till plusavkastning sedan årsskiftet på 4 procent.

De indiska aktiemarknaderna har vänt upp efter flera månader med rejäl motvind av nya regleringar och införande av reavinstskatt samt en riktig bankskandal. Men nu har marknaden tagit till sig de senaste starka BNP-siffror för Indien samt ökade företagsvinster.

Nu till förlorarlistan där månadens sämsta fondavkastning kommer från Turkietfonder och närliggande Östeuropafonder.

Den krisande relationen med USA förstärker de turkiska ekonomiska problemen. President Erdogan anklagas för att minskat centralbankens oberoende och hans svärson Berat Albayrak är ny finansminister (var tidigare energiminister). I fredags aviserade president Trump fördubblade tullavgifter på stål och aluminium från Turkiet, vilket fått de internationella investerarna att fly hals över huvud. Det har sänkt den turkiska liran som är årets sämsta valuta mot den amerikanska dollarn med ett tapp runt 40 procent.

USD/Lira

Problemen är många för president Erdogan. Inflationen är den högsta på 15 år. Den drivs upp allt snabbare av en valuta i fritt fall. Det påverkar även företagen i Turkiet som har stora dollarlån. Dollarlånen var länge billiga när räntorna var låga.

Nu är räntorna på väg upp och med en allt dyrare dollar kan de slå hårt mot Turkiets ekonomi om det blir betalningsinställelse från turkiska företag. Den europeiska centralbanken är orolig för att den svaga liran ska spilla över till europeiska banker. Flera europeiska banker har en betydande utlåning till turkiska banker och företag, vilket gör att problemen med den svaga liran kan sprida sig.

Turkietfonderna har sjunkit med liran och börsnedgången. Morningstars kategorisnitt för Turkietfonder är minus 23 procent den senaste månaden. Nedgången sedan årsskiftet är hela minus 45 procent.

De två fonder som det har varit tuffast för är East Capital Turkiet och HSBC GIF Turkey Equity AC. Båda fonderna har tappat drygt 25 procent under månaden. Det gör att fonderna nästan har halverats i värde sedan årsskiftet.

Turkietoron har till viss del spridit sig till Östeuropafonder. De har oftast mellan 10-20 procent inverterat på Istanbulbörsen. Som inte det vore nog för Östeuropafonderna, har USA ökat trycket igen mot Moskva. USA ha flaggat för nya sanktioner som slår mot upplåningen för statliga och närliggande bolag. Det har gjort att både rubeln och Moskvabörsen backat betydligt den senaste veckan. Ryssland utgör den klart största delen i Östeuropafonder. Oftast är runt 50 procent av värdet placerat i ryska bolag.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -