Köptips fonder/januari - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har bjudit på en svängig men ganska bra global börsutveckling. Till viss del räddad av en svag krona. Placeras lista över rekommenderade fonder har klarat sig bra.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av likande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför januari 2018.

Det senaste halvåret har det varit en ovanligt turbulent och orolig period på många av världens börser. Globalt aktieindex har stigit med knappt 8 procent mätt i kronor. I amerikanska dollar är uppgången nästan obefintlig.

Den svenska kronförsvagningen har varit rejält på hejad av Riksbanken. Sedan årsskiftet har krona tappat runt 9 procent i värde mot den amerikanska dollarn. Vid årsskiftet kostade en amerikansk dollar 8,17 kr mot närmare 9 kr i slutet på juni. Fallet mot euron är inte lika dramatisk. Här har kronan tappt runt sex procent.

Kronförsvagningen påverkar utländska dollar och euro-exponerade fondtillgångar positivt. Tabellen nedan ger en tankeställare. Mätt i amerikanska dollar har de flesta regioner negativ avkastning sedan årsskiftet.

USA-börserna som utgör drygt halva globala börsvärdet sticker ut med positiv avkastning på hela 11,7 procent. De stora amerikanska teknikbolagens fortsatta framfart under 2018, är en viktig faktor bakom USA-börsernas uppgång. Och inte minst har teknikbolagen gjort att de branschfonder som investerar i just teknikaktier hör till årets vinnare.

Stockholmsbörsen har stigit med 3 procent inräknat årets utdelningar. Våra kusinbörser ute i Europa har haft en liten högre uppgång på knappt 5 procent. De latinamerikanska börserna har haft det tungt de senaste månaderna och avkastningen från årsskiftet är nu på minus.

Vi gjorde inga fondbyten inför januari månad.  I absoluta tal har nio fonderna ökat i värde. Fondvalen har jämfört med sina kategoriindex klarat sig bra. Hela åtta av tio fonder har utvecklats bättre jämfört med sitt kategoriindex. Vilket vi är nöjda med.

Den klart lysande stjärnan är en teknikfond. Swedbank Robur Ny Teknik har avkastat smått otroliga 22 procent. Det är klart högre än kategorisnittet för liknande fonder. Vårt val bland globalfonderna har också haft en riktigt bra utveckling. Storebrand Multifactor har lyckats avkasta bättre än både kategorisnittet för liknande fonder och globalt aktieindex under halvåret.

Våra fondval på tillväxtmarknaderna: Länsförsäkringar Tillväxtmarknad indexnära och SEB Östeuropa Småbolag har trots sin relativt låga avkastning varit topp val inom sina respektive kategorier.

Lannebo Europa Småbolag som vi tidigare rapporterat om, att de har varit inne i en tung period. Fonden är på plus men har inte orkat upp i nivå med kategorisnittet. Investeringsfilosofin hos förvaltarna är långsiktiga investeringar och de avviker mycket från index. Nu har det varit en period när fondvalen avkastat sämre än index sådana perioder kommer nästan alltid för en aktiv förvaltare som vågar avvika mycket från index.

Placeras två blandfonder med fokus på Stockholmsbörsen har haft olika utveckling. Indexblandfonden Swedbank Robur Access Mix har avkastat som snittet för liknande fonder. Den aktivt förvaltade blandfonden Carnegie Strategifond har backat i år och avkastat sämre än sitt kategorisnitt. Carnegie fonder är en utpräglad aktiv värdeinvesterare. Vilket gör att från tid till annan kan fondens avkastning skilja mycket från kategorisnittet. Fonden är precis som i Lannebo Europa Småbolag inne i en sådan period.

De tre lågriskfonderna, Carnegie Corporate Bond, Spiltan Räntefond Sverige och Atlant Stability har levererat stabila avkastningar, som är bättre än sina kategorisnitt under perioden. Då har året börjat riktigt svagt med negativ avkastning för fondkategorin: räntor – SEK obligationer företag.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -