Suckar av lättnad - för hur länge?

Makrokommentar Fredagen har innehållit en räcka intressanta makrosiffror och besked. Finansmarknaden har reagerat med viss lättnad på helheten och konjunkturellt ser det hyggligt medans annat riskerar att fortsätta skava.

Att Italien äntligen fått en ny regering har tagits emot med lättnad på finansmarknaden när kompromisskandidaten Conte får bli statsminister och den eurokritiska Savona petats från posten som finansminister för att istället bli EU-minister. Fortfarande är det dock en mycket kontroversiell regering som bildats mellan Femstjärnerörelsen och Lega, en regering som bland annat utlovat omfattande reformer som kommer att spä på den redan gigantiska italienska statsskulden ytterligare.

Fortsättning följer och vi på Placera väntar fortfarande på den finansiella dom som ECB kommer att leverera den 14 juni. Om planerna på att avsluta obligationsköpen fullföljs lär italienska räntor ta ett ordentligt skutt uppåt. Så fram till dess borde snarast den finansiella turbulensen kring Italien öka - trots fredagens suck av lättnad.

Samtidigt som Italien får en ny regering ser Spanien ut att mista sin. Premiärministern Rajoy förlorade förtroendeomröstningen i parlamentet och nu blir det en tillfällig ministär ledd av Socialdemokraterna som kommer att ta över. Nyval väntar givetvis men ett gynnsamt ekonomiskt läge för spansk ekonomi håller tillbaka mycket av den finansiella oron kring landet.

Det är ändå ytterligare ett symptomatiskt tecken på hur knackigt EMU-samarbetet egentligen är.

I Sverige steg i sin tur inköpschefsindex för industrin till 55,8 i maj. Det var en bit över förväntningarna om en uppgång till 54,7 och en välkommen vändning på den bistra trend som präglat indexet under de senaste månaderna.

Att indexet över orderingången studsar upp är det kanske mest positiva tillsammans men planerna på produktionsökningar och nyanställningar. Det visar på att det finns framtidstro hos industriföretagen.

Möjligen skulle den framtidstron kunna få sig en knäck av att USA (läs Trump) beslutat sig för att införa de planerade importtullarna på stål och aluminium från EU, Kanada och Mexico. Motåtgärder är redan aviserade och en upptrappning av handelskriget vore givetvis något som skulle kunna knäcka investerarnas riskvilja. Den positiv tolkningen av tullbeskedet är att det handlar om ett förhandlingsspel och att de ekonomiska effekterna av de nu beslutade åtgärderna är förhållandevis små.

Och slutligen har de amerikanska sysselsättningssiffrorna för maj publicerats. Antalet sysselsatta steg med 233 000 personer, vilket var något högre än väntad 188 000. Samtidigt sjönk arbetslösheten från 3,9 procent i april till 3,8 procent i maj. Den lägsta nivån sedan april 2000. Det lutar därmed mot en räntehöjning från Federal Reserve vid bankens räntebesked den 13 juni. Det som fortfarande gäckar såväl banken som analytikerkåren är att löneökningarna fortfarande ör förhållandevis låga.

I maj steg den genomsnittliga timlönen med 2,7 procent i årstakt, vilket är en bit lägre än de 2,9 procent som i februari skapade sådan oro på finansmarknaden. Därmed kan också banken gå förhållandevis lugnt fram med ytterligare räntehöjningar efter att en eventuell junihöjning levererats.

Sammantaget har fredagens högst disparata makrobesked tagits emot med lättnad på finansmarknaden och gett junibörsen en flygande start. Mycket talar dock för att vi får räkna med ökad finansiell turbulens framöver.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -