ELBILAR
BIDEN VILL FYRFALDIGA TULL FÖR KINESISKA ELBILAR - WSJ (Direkt)

2024-05-10 17:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bidenadministrationen förbereder en fyrfaldig höjning av tullavgifterna för elbilar från kinesiskt håll.

Höjningen är en del av ett tullavgiftspaket, där tullarna höjs på ett flertal varor inom energiomställningen, rapporterar Wall Street Journal och hänvisar till källor.

Beskedet väntas komma på tisdag och förutom elbilar kan även tullarna för viktiga mineraler, produkter inom solenergi samt batterier. Det är dock elbilar som regeringstjänstemännen lagt det primära fokuset och tullavgiften där förväntas höjas från 25 procent till 100 procent. Därtill ska en ytterligare 2,5-procentig tullavgift införas på importerande fordon oavsett bränsleform.

Enligt tidningen har den befintliga tullen i stort sett omintetgjort importen av kinesiska bilar till den amerikanska marknaden, men anledningen till den nya höjningen i fråga är på grund av regeringstjänstemännens oro över att 25 procent inte kommer att räcka till på grund av skalan av tillverkningen i Kina.

I april varnade USA:s finansminister Janet Yellen kinesiska ledare att deras överinvesteringar i produktionskapacitet för elbilar, solpaneler och andra varor inom grön teknik hotade skapa en oacceptabel exportvåg som skulle skada producenter och arbetstagare i USA och andra länder.


Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -