Börsen idag: Öppning över nollan

Morgonrapport De amerikanska börserna såg under fredagens handel en generell nedgång. De asiatiska börserna sjönk under morgonens handel. Ledande terminer pekar på en öppning uppåt för OMXS30.

De amerikanska börserna backade något under fredagens handel. Nedgången berodde framförallt på att oljepriset under fredagen sjönk. Detta fick energisektorn att backa och drog med sig resten av börsen ned. Trump ställde under torsdagen in sitt planerade möte med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un vilket fick investerarna att bli ännu försiktigare. Vid stängning hade både Dow Jones industriindex och breda S&P 500 backat 0,2 procent. Däremot gjorde Nasdaqs kompositindex en blygsam klättring på 0,1 procent.

På råvarusidan så minskade de flesta råvaruslagen i värde. Det var oljan som så många gånger tidigare under året som stod i fokus under fredagens handel. Denna gång var det dock inte en fortsatt klättring som uppmärksammades. Oljan såg en stor nedgång och är nu nere på de nivåer som rådde i början av maj. Nedgången kom efter att Opec och Ryssland sagt att oljeproduktionen kommer att ökas under det kommande halvåret. Opec har haft begränsad oljeproduktion sedan början av 2017, något som nu verkar förändras. Brentoljan hade vid stängning backat 2,5 dollar medan WTI backade 2,9 dollar.Ett fat olja kostade då 76,3 respektive 67,8 dollar.

Bland basmetallerna sågs generellt sett endast mindre rörelser nedåt. Den största nedgången stod bly för. Blypriset backade 2,2 procent. Zinkpriset ökade med 0,6 procent och stod för den största uppgången. Guldpriset backade 1,1 dollar. Guldet handlas nu till priset 1 303,5 dollar per uns.

Bland de amerikanska bolagen så var det framförallt energibolagen som stack ut som en följd av oljeprisets nedgång. Oljebolagen Exxon Mobil och Chevron backade med nästan 2 procent respektive 3,5 procent. En bransch som dock klättrade till följd av oljeprisets nedgång var flygbolagen som tidigare i år varit hårt pressade av bränslepriserna. Skokedjan Foot Locker klättrade under fredagen med imponerande 20 procent efter att bolaget uppvisat en positiv utveckling.

De asiatiska börserna utvecklades under morgonens handel negativt. Även i Asien var det oljepriset som fick investerarna att bli oroliga. Även på de asiatiska börserna var det framförallt flygbolagen som gick fram starkt som en följd av det lägre oljepriset. Nikkei och Hong Kong-baserade Hang Seng backade under morgonen 1,2 respektive 1,8 procent. Däremot ökade Shanghai Composite 0,2 procent

Den tioåriga amerikanska statsobligationen sänktes 5 punkter till 2,93 procent.

På Stockholmsbörsen ser vi under måndagen en mjukstart på veckan. Följande bolag håller under måndagen stämmor: 2Curex, Catella, Ivisys, Kontigo Care, Mantex, Nuevolution, Obducat, Ortoma, Talkpool, Waystream. Det kan även noteras att Björn Borg handlas utan inlösenrätt om 2,0 kronor per aktie från och med imorgon.

Internationellt kan det noteras att under måndagen är världens två viktigaste börser, det vill säga USA- och Londonbörserna, stängda på grund av helgdag. I övrigt noteras att SCB släpper aprilsiffrorna över den svenska handelsbalansen klockan 09.30. Utöver detta ser vi en lugn start på veckan ur ett makroperspektiv.

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -