Oljefondens nya svenska favoriter

Aktier Norska oljefonden har ökat sitt innehav i svenska banker, telekomoperatörer, vapentillverkare och värmepumpar samtidigt som man valt att sälja spelutvecklare och byggaktier, visar en genomgång från Placera.

Världens största statsfond norska Statens Pensjonsfond Utland eller norska oljefonden, har sammanlagda tillgångar för 978 miljarder norska kronor.

På Stockholmsbörsen äger fonden aktier för drygt 115 miljarder svenska kronor. Det gör fonden till den sjunde största placeraren på Stockholmsbörsen, enligt ägartjänsten Holdings.

Sedan årsskiftet har norska oljefonden valt att kraftigt öka sitt innehav i Telia. Totalt har man köpt 28 miljoner aktier sedan inledningen av året. Fonden är nu sjätte största ägaren i Telia med 58 miljoner aktier. Köpen i Telia har varit mycket vältajmade. I samband med rapporten tidigare i veckan steg Teliaaktien kraftigt.

Även storbankerna Nordea och Swedbank ligger i fondens gunst. Totalt har man köpt fler Nordeaaktier för 332 miljoner kronor och Swedbankaktier för 321 miljoner kronor.

Sammantaget äger fonden 69 miljoner Nordeaaktier och 24 miljoner Swedbankaktier. Det gör att man är den sjätte respektive nionde största ägaren i de svenska storbankerna.

Andra som oljefonden ökat sina innehav i är försvarskoncernen Saab, värmepumpsbolaget Nibe, stålbolaget SSAB och nöjeskonglomeratet MTG.

Helt nya innehav sedan årsskiftet är plasttillverkaren Nolato samt banken Avanza. Det rör sig dock om små innehav.

På säljsidan har man nästan helt gjort sig av med innehavet i telekombolaget Ericsson. Sedan årsskiftet har oljefonden sålt 31 miljoner aktier i företaget, motsvarande 96 procent av aktierna man ägde. Idag har man endast kvar lite drygt 1 miljon Ericssonaktier. I efterhand var tajmingen för försäljningen ytterst dålig. Ericssonaktien steg kraftigt efter en oväntat starkt rapport tidigare i april.

Även Handelsbanken har hamnat i onåd till skillnad från Nordea och Swedbank. Oljefonden har sålt 99 procent av innehavet i banken. Lika stor andel av sitt innehav i byggbolaget Skanska har man gjort sig av med.

Fonden har även valt att minska innehavet i gruvbolaget Boliden med drygt 30 procent till 11 miljoner aktier. Trots minskningen är fonden näst största ägare i Boliden med 4 procent av kapitalet.

Man har även sålt av en stor del av innehavet i säkerhetsbolaget Securitas, livsmedelsbolaget Axfood, teleoperatören Tele2 och verkstadsbolaget SKF.

Oljefonden har valt att helt likvidera innehaven i onlineshoppingbolaget Boozt Fashion, badrumstillverkaren Svedbergs, forskningsbolaget Camurus och byggvarumärkesbolaget Bergman & Beving.

Fonden har även valt att sälja 99 procent av sitt innehav i spelutvecklaren Net Ent. Innehavet i fastighetsbolaget Wallenstam har sålts av till 98 procent.

I procent räknat gjordes största ökningen i spelmarknadsföringsbolaget Catena Media, MTG och i teknikbolaget Fingerprint Cards.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -