Slagig börs med nya vinnare

Utblick Stockholmsbörsen har vunnit tillbaka förlorad mark hittills i april men utvecklingen har varit fortsatt slagig. Nu väntar utdelningar från storbolagen och en viktig rapportsäsong.

Trump härjar på Twitter och aktiehandlarna har haft svårt att tolka den amerikanska presidentens tvetydiga budskap. Oron för handelskrig och hans aggressiva hot mot Ryssland har bidragit till att april hittills varit en geopolitisk rysare.

Osäkerhet har skapat tvära kast på aktiemarknaden. Volatiliteten har förvisso sjunkit sedan februari men vi befinner oss fortfarande i en sågtandsmarknad. Ömsom upp- och neddagar gör det svårare att tjäna pengar på börsen.

Den geopolitiska oron har också pressat upp priset på brentolja som nu etablerat sig över 70 dollar per fat. Det spekuleras också om att Saudi minskat sin produktion i syfte att stabilisera oljepriset inför börsnoteringen av statliga Aramco, vilket förväntas ske under 2018. Därför tror flera analytiker att oljepriset kan stiga till hela 80 dollar fatet under året, rapporterar Bloomberg.

I Norden finns en rad bolag som gynnas av detta. Till vinnarna i sektorn hör bland annat Statoil, Enquest och Lundin Petroleum. På en månad har den nordiska olje- och gassektorn stigit 13 procent.

Hela råvarusektorn har utvecklats positivt och det förefaller som vi befinner oss i en positiv råvarucykel. I år har tillexempel SSAB och Boliden utvecklats bättre än index.

Sammanslagningar, uppdelningar och bud blir allt vanligare bland bolagen på Stockholmbörsen. I förra veckan mötes aktieägarna i medicinbolaget Wilson av erbjudandet att få sälja till en premie på 70 procent. Den tilltänkta köparen är Alexion Sweden.

På listan över köpvärda aktier har sex av nio papper stigit högre sedan publiceringen för drygt två veckor sedan. Kinnevik, Lifco och Autoliv är nära nya rekordnivåer.

Mjukvarubolaget Vitec backade något på en neutral rekommendation från vår systertidning Börsveckan. Placera har efterlyst nya förvärv från bolaget, vilket är vad som driver omsättningstillväxten. I förra veckan meddelades det senaste köpet av PP7 Affärssystem. Tyvärr kommer det nya koncernbolaget endast få marginell påverkan på resultat och omsättning. Bolaget omsatte ifjol 8 Mkr till en ebitda-marginal på 17,5 procent.

HSBC har höjt sin riktkurs på Volvo till 195 kronor. Och på två veckor har aktien avkastat 6 procent inkluderat utdelning på 4,25 kronor per aktie.

I slutet på mars meddelade värmepumpsbolaget Nibe ytterligare ett förvärv, från Alfa Laval köper man ett fjärrvärmebolag med en omsättning omkring 300 Mkr, vilket inkluderas i affärsområdet Climate Solutions från och med sista maj. Aktiepriset har återigen stigit över 80 kronor, vilket är intressant ur ett tekniskt perspektiv eftersom aktien ser ut att bryta ut uppåt genom en sluttande trendlinje.

Stockholmsbörsen breda index (OMXSGI) har stigit ungefär 1,5 procent de senaste två veckorna. Utvecklingen dag för dag är dock slagig.

Storbankerna tynger index, till viss del på grund av tagna utdelningar. Men sektorn är fortsatt svag. Det tror vi beror sannolikt på oron i den svenska bostadsmarknaden. FI har begränsat hushållens möjligheter att skuldsätta sig ytterligare, vilket varit en av de starkaste drivkraft för bankerna under senare år. Nytillkomna uppstickare pressar också storbankerna att sänka sina bolåneräntor, vilket kommer slå direkt på marginalen i förlängningen.

H&M-aktien, som är en viktig indexkomponent,  har vunnit tillbaka förlorad mark. Aktien har stigit högre under drygt tio handelsdagar. Det förklarar alltså delvis den positiva utvecklingen på Stockholmsbörsen.

Ljuva utdelning, säsongen är igång och storbolagen väntas i snitt ge tillbaka en direktavkastning på 4,6 procent till sina ägare. Mot slutet av april drar även rapportsäsongen igång på allvar. Som vanligt är förväntningarna höga.

I väntan på besked från bolagen är det naturligt att aktiehandeln är mer avvaktande. Vad exportbolagens ledningarna vågar uttrycka om framtiden blir intressant för att tolka konjunkturen. Och även byggbolagen med fokus på bostadsbyggande lär leverera intressant läsning.

Resultaten kommer sätta stämningen på börsens kommande månader. Förhoppningsvis får vi ett slut på denna tradiga varannandagsbörs.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -