Bilia: Räcker det med utdelningen?

Aktieanalys. Bilia har fortsatt medvind från en stark bilmarknad. Den ser dock ut att ha toppat för den här gången och bolagets vinsttillväxt de kommande åren väntas vara svag.

Bilia-aktien har gått kräftgång på Stockholmsbörsen i ett och ett halvt års tid. Värderingen var under 2015/2016 uppe på historiskt höga nivåer och verksamheten har de senaste åren inte riktigt kunnat leverera den vinsttillväxt på sista raden som krävts för att försvara så höga p/e-tal. Vinsten per aktie föll något under 2016 och ökade drygt 5 procent under fjolåret.

Aktiemarknaden har även oroat sig för att de senaste årens urstarka nybilsförsäljning i Sverige går mot sitt slut. Branschbedömare har spått en utplaning eller nedgång de senaste åren, men det är först de senaste månaderna som en sådan har kunnat skönjas. Branschorganisationen Bil Swedens statistik över nybilsregistreringarna har visat på nedgångar tre månader i rad nu.

Det är bland annat den kraftiga ökningen för privatleasing som drivit på nybilsförsäljningen. De låga räntorna har gjort det till ett populärt alternativ till att köpa en begagnad bil. Bilia gynnas då leasingavtalen knyter kunderna till deras verkstäder.

Det är i verkstäderna som Bilia tjänar den absoluta merparten av sina pengar. Under 2017 svarade affärsområdet Service för två tredjedelar av det operativa rörelseresultatet.

Den starka leasingtrenden har dock även medfört ett nytt orosmoln. Det gäller risken som Bilia tar när det gäller slutvärdet på bilen efter att leasingperioden löpt ut. Om Bilias antagande om marknadsvärdet är felaktigt tynger det resultatet. Begagnataffären i både Sverige och Norge påverkades negativt i fjärde kvartalet av effekter från värderingen av lagret av bilar.

Det bidrog till ett lägre rörelseresultat i Sverige för Bilia i fjärde kvartalet. Marginalen föll till 4,8 procent från 5,6 procent året innan. I Norge förbättrades resultat och marginal trots en mindre förlust i begagnataffären.

Sverige är Bilias största marknad och svarade för 63 procent av omsättningen i fjol. Norge stod för 27 procent och Västeuropa för 10 procent. Verksamheten i Västeuropa är relativt ny och har tillkommit via förvärv i bland annat Tyskland och Luxemburg. Bilia har dock det senaste året legat lite lågt med nya förvärv nere på kontinenten med hänvisning till att den konsolidering av återförsäljarmarknaden som man förutspått i området ännu inte materialiserats.

Den operativa rörelsemarginalen i Västeuropa låg för helåret 2017 på 1,8 procent att jämföra med 3,3 procent i Norge och 4,5 procent i Sverige.

Lönsamheten sjönk något i Sverige jämfört med året innan. Förutom en förlust i begagnataffären har Bilia även haft en brist på mekaniker. Ett flertal har anställts under året men ännu fler behövs. Med personalbrist brukar ett tryck uppåt på lönerna följa vilket påverkar lönsamheten negativt.

Att Bilias verkstäder har behov av mer personal är så klart i grunden positivt då det vittnar om hög efterfrågan. Även om nybilsförsäljningen har tappat något de senaste månaderna så ligger den fortfarande på historiskt höga nivåer. Februarisiffran från Bil Sweden var exempelvis den tredje högsta någonsin.

Bilias orderstock av nya bilar var vid årsskiftet 1,5 procent högre än för ett år sedan, räknat i antal bilar. Den minskade något i Sverige och Västeuropa men ökade i Norge.

Vd Per Avander skriver i bokslutsrapporten att han för första kvartalet 2018 räknar med att efterfrågan på bilar kommer att vara något lägre än motsvarande kvartal i fjol. Efterfrågan på service väntas däremot vara något högre.

Bil Swedens prognos för nybilsregistreringarna 2018 är en nedgång på cirka 5 procent jämfört med 2017, som var det bästa året någonsin. Slår prognosen in blir 2018 det tredje bästa året någonsin. Det som talar för en fortsatt bra efterfrågan på bilar är en stark ekonomi och låga räntor.

De analytiker som bevakar Bilia räknar enligt databasen Factset i snitt med att Bilias omsättning i år är oförändrad jämfört med 2017. Inte heller 2019 väntas någon tillväxt i omsättningen. Rörelsemarginalen väntas också ligga still vid 3,6 procent så långt prognoserna sträcker sig.

Vinsttillväxten väntas därför vara svag de kommande åren. Innevarande år väntas sluta med en vinst per aktie på 6,87 kronor, upp knappt 2 procent från i fjol. Prognosen för 2019 ligger på 7,05 kronor, en ökning på 2,5 procent.

De prognoserna innebär i skrivande stund p/e-tal på 12,2 respektive 11,9 för de närmaste åren.

Bilia föreslår en utdelning på 4,50 kronor per aktie för 2017. Direktavkastningen i vår uppgår därmed till 5,4 procent. De kommande åren väntas bjuda på direktavkastningar på 5,5 procent respektive 5,8 procent.

Den höga direktavkastningen är det bästa köpargumentet i Bilia-aktien för tillfället. Värderingen är relativt låg men vinsttillväxten ser å andra sidan ut att bli rejält svag de kommande åren. Bilia är aktiva på förvärvsfronten och dessa ingår som regel inte i estimaten innan de genomförs. Med nära nolltillväxt i utgångsläget krävs dock stora förvärv för att lyfta siffrorna till mer attraktiva nivåer.

Nybilsmarknaden är fortsatt stark, men den ser ut att ha toppat. Det bidrar till den väntade svaga tillväxten för Bilia. Konkurrensen om verkstadskunderna är också fortsatt hård. Långsiktigt finns hot mot Bilias lönsamma verkstäder i form av ett ökat antal elbilar. De har få rörliga delar och därmed lägre servicebehov.

De senaste årens starka nybilsförsäljning har också föryngrat fordonsparken. Nya bilar behöver allt färre verkstadstimmar under sin livstid. Dessutom finns en trend mot att färre unga skaffar körkort vilket på sikt talar för ett minskat antal bilar i trafik.

Det är dock långa trender och Bilia kan sannolikt parera en del genom att justera sin verksamhet mot nya områden. I närtid finns problemet med en väntat svag vinsttillväxt de kommande åren. För utdelningsjägare är direktavkastningen klart attraktiv. Sammantaget stannar dock rekommendationen vid Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bilia A Neutral 84,55 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -