När tar festen slut?

Aktiekrönika Börsveckan är tillbaka efter juluppehållet och rivstartar året med den klassiska utdelningsspecialen. Samtidigt är börsen urstark och många frågar sig hur länge festen egentligen kan pågå?

Det är en makalös start på börsåret 2018 vi har fått med uppgångar i princip varje dag. I skrivande stund är OMXSPI upp nära 4 procent sedan årsskiftet, på hittills 7,5 handelsdagar. I stort sett samtliga branscher är på plus och någonstans börjar man fråga sig hur länge uppgången kan hålla i sig efter 6 års börsuppgång?

Vi på BV har som vanligt ingen tydlig uppfattning om hur börsen kommer gå på kort sikt. Vårt primära fokus ligger på att vaska fram bra och köpvärda bolag som kan gå bra oavsett börsklimat.

Letar man tillräckligt långt ner på listorna så ökar också chansen att hitta ”dolda” pärlor som har bra förutsättningar för att ge en god avkastning till aktieägarna på sikt. Samtidigt ökar givetvis risken ju längre ner i bolagsstorlek man letar, så det gäller att verkligen göra sin hemläxa ordentligt.

Därför försöker vi bistå Er läsare med så mycket relevant fakta och underlag som krävs för en väl underbyggd analys. Tillsammans med vår bedömning av bolagets utsikter mynnar det ut i råd som vi hoppas fungerar som både inspiration och beslutsstöd för er investeringsprocess.

På längre sikt finns det mycket som talar till börsens fördel. Företagsvinster tenderar att stiga över tid, ekonomier förstärks, nya innovationer skapar nya möjligheter för börsbolag och det finns stora världstrender som pekar mot bättre hälsa, bättre klimat och en stadigt sjunkande fattigdom, om än att variationerna mellan olika regioner fortfarande är väldigt stora.

En av megatrenderna som på allvar påbörjades för några år sedan och som nu accelererat är digitalisering och e-handel. Det här har vi sett tydligt under hösten, när bolag som H&M och andra klädbolag fått se tillväxten i fysiska butiker falla drastiskt. Men det gäller absolut inte enbart klädsektorn. Denna trend slår mot i princip alla branscher.

Bolag som hamnat på efterkälken inom digitaliseringsområdet har en stor skuld att betala tillbaka och det kan bli riktigt kostsamt om det inte görs snabbt och på rätt sätt då konkurrensen aldrig tar paus.

Marknadsandelar kan snabbt eroderas och lönsamheten kan ta mycket stryk om man sitter på gamla system och lösningar som inte efterfrågas i lika hög utsträckning nu som då. Det här är något man bör ha i åtanke under 2018.

Sedan har vi fotbolls-VM i Ryssland som jag tror kan addera lite mer tillväxt i den redan väldigt heta spelbranschen i år. Vi har hårdbevakat spelbolagen de senaste åren och har ett par favoriter som levererat mycket god avkastning genom åren.

För tillfället har vi Nordic Leisure i BV-portföljen, ett bolag som vi tror kan gynnas rätt mycket av fotbolls-VM med sin starka närvaro i Baltikum och närmare hälften av intäkterna inom operatörsverksamheten från sportsbetting.

En annan typ av bolag som jag tror har fortsatt bra förutsättningar att gå bra är sådana med en beprövad och tydlig förvärvsmodell. Industrigrossisterna är sådana exempel.

Räntorna är låga och även om det mesta pekar mot att räntenivån kommer stiga härifrån så är det från onormalt låga nivåer. Det är fortfarande väldigt förmånligt att låna pengar och det går fortfarande att göra bra värdeskapande förvärv utanför börsen.

Ser man till värderingen på börsen så ligger p/e-talet för OMXS30 på 16,4 för 2018, en bit högre än det historiska snittet kring 15. Beaktar man att vinsten förväntas stiga med 13 procent i år, jämfört med 2017, så är det dock inte särskilt ansträngande. Speciellt inte i en lågräntemiljö.

Man bör också ha i åtanke att vinsten för OMXS30 för helåret 2017 (ännu ej avslutad då boksluten återstår) förväntas backa med 1 procent på grund av vinstfall i tunga pjäser som Investor, Ericsson, Skanska, H&M, Telia och Autoliv. Så innevarande års vinsttillväxt utgår från ett pressat 2017 (åtminstone på pappret), vilket gör det lite lättare att svälja.

Rensar man för ovan nämnda bolag siffror så ökar vinsterna för de största svenska industribolagen med hela 26 procent under 2017 (inräknat eventuella engångsposter). Under innevarande år väntas industribolagen fortsätta öka vinsten med 11 procent. Direktavkastningen för OMXS30-bolagen är samtidigt mycket fina 3,9 procent på prognoser för 2018.      

Tittar man enkom på värderingsmultiplarna och vinstförväntningarna så är det fortsatt köpläge. Men analytiker har en tendens att överreagera, såväl på upp- som på nedsidan, så man måste verkligen fråga sig om vinstprognoserna är rimliga eller ej?

Utöver denna fråga så ska man veta att börsen tenderar att ligga steget före vinstutvecklingen. Därför toppar börsen innan vinsterna toppar och bottnar innan vinsterna bottnar. Normalt toppar börsen ungefär 6-9 månader innan vinsterna når sin toppen.

För att tro på fortsatt börsuppgång härifrån så ska man anta att konjunkturen stadigt kommer att fortsätta förbättras de kommande 1-2 åren och att vinsttillväxten kommer fortsätta ligga på en hög nivå (vilket konsensus verkar tro alltså). Jag ser en viss fara för att börsen är något överhettad just nu, men det har jag trott sedan sommaren och uppgången har ändå fortsatt.

Min oro handlar primärt om två saker. Den ena är att jag är osäker på om vinsttillväxten kommer att vara lika fantastisk som marknaden prisat in under 2018. Känslan är snarare att vinsttillväxten lär plana ut sakteligen efter flera goda år. Det andra är att räntan bottnat och kommer börja stiga härifrån de kommande åren. Börsens värderingsmultipel är kopplad till räntan.

Ju högre ränta, desto lägre värderingsmultipel och vice versa. Magkänslan är väl att vi börjar närma oss ett slut på börshaussen, men exakt när trenden kommer brytas är omöjligt att säga.

Jag gissar att börsen kan fortsätta utvecklas starkt fram till åtminstone sommaren, men att det därefter blir lite mer slagigt, med dragsida åt det negativa hållet. Det kanske summeras till en total uppgång på omkring 6-7 procent för helåret 2018, inräknat utdelningar.

Oavsett om detta inträffar eller inte så kan det vara klokt att vara försiktig och kanske dra ner risken i portföljen under året, för när uppgången väl knäcks så är nedsidan rätt stor från de här höga nivåerna.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -