På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Bråda dagar i Silicon Valley

(Palo Alto, Kalifornien) Nu har jag äntligen landat i San Fransisco efter för många timmar i luften. Det här är startskottet på min USA-resa som börjar på USA:s västkust. Första nedslaget blir närmare bestämt i Palo Alto, i hjärtat av Silicon Valley.

Det blir bråda dagar. Flera intressanta företagsbesök är planerade, samt ett besök hos fondbolaget Franklin Templeton som faktiskt har sin bas och huvudkontor just i Silicon Valley söder om San Fransisco.

Jag börjar med en mjukstart och tar mig rakt över gatan från hotellet, till universitetsområdet för elituniversitet Stanford.

Universitet grundades 1891, och alltså inte lika gammalt som de rivaliserande Ivy League-universiteten på den amerikanska östkusten som det ville efterlikna vid grundandet.

Stanford har fostrat flera Nobelpristagare, 31 stycken faktiskt, i helt skilda discipliner som kemi, medicin och ekonomi.

Det placerar universitetet som det sjunde bästa universitetet i världen mätt efter Nobelpriset. Stanford kniper platsen före det 800 år äldre brittiska Oxford universitetet.

Stanfords goda akademiska rykte och unika läge mitt i det dynamiska Silicon Valley, har gjort att det attraherar många lovande studenter från hela världen. Förutom alla Nobelpristagare har universitetet lyckats leverera unikt många grundare och företagsledare till många framgångsrika Silicon Valley-bolag de senaste 20 åren.

Listan kan göras lång och nationaliteterna på studenterna är mångfasetterad. Bland de mest kända hittar vi ryssen Sergey Brin och amerikanen Larry Page som grundade Google 1998 på universitetsområdet.

Larry Page och Sergey Brin

Google intar andraplatsen efter Apple som världens största bolag med ett marknadsvärde på 5 240 miljarder kronor. Otroligt för ett bolag som inte ens fyllt 20 år.

Andra kända serieentreprenörer som fått inspiration på Stanfords universitetsområdet är Telsa-grundaren sydafrikanen Elon Musk och tysken Peter Thiel. De skapade tillsammans betaltjänsten Paypal. Efter det har Elon Musk fortsatt starta flera nytänkande bolag inkluderande solceller, elbilar, rymdraketer och Hyperloop.

Elon Musk

I det yngre gardet hittar vi den 27-årige Kalifornien-sonen Evan Spiegel som trots sina ungar år hunnit med att medgrunda applikationen Snapchat med två andra Stanford studenter.

Men det slutar inte här. Golfens största begåvning Tiger Woods, föddes i Orange County i Kalifornien och studerade och spelade framgångsrikt golf för Stanfords universitetslag. Det blev bara två år på universitet med studier i nationalekonomi före proffslivet lockade.

Håll utkik efter fler artiklar från min resa!

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -