På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

USA för den långsiktige

Fonder Precis hemkommen från Placeras USA-resa där jag varit både i västkustens teknikmecka och i världsstaden New York, har jag några intressanta investeringar.

De amerikanska börserna har utvecklats bra i år. De utgör en allt större del i en global aktieportfölj. Nu väger USA-börserna från drygt 52 procent till knappa 60 procent beroende på vilket världsindex du mäter emot. Och listan över världens mest värdefulla bolag utgörs till stor del av de amerikanska teknikjättarna.

En sådan stor region med så tongivande bolag bör man ha en viss investering i. För den som tycker det är krångligt och inte vill köpa enskilda amerikanska bolag så har jag ett antal bra USA-fonder.

Den första fonden jag vill slå ett slag för är den aktivt förvaltade USA-fonden Franklin US Opportunities A SEK. En fond som finns i två valutaklasser – en som är valutasäkrad till svenska kronan och en i amerikanska dollar.

Fonden har historiskt haft en tydligt vikt mot tillväxtbolag inom teknik och hälsovård, och en klar undervikt mot dagligvaror. Det ger en stor avvikelse från index. Placera gillar konceptet med att samma fond finns som en valutasäkrad variant. Det ger en ytterligare dimension i investeringen. 

För den som vill ha en billig och bra indexfond så gillar jag SPP Aktiefond USA. En passiv aktiefond som söker att efterlikna utvecklingen på den amerikanska aktiemarknaden. Den placerar normalt i 450–550 företag fördelade på många olika branscher. Den är billig, avgiften är låga 0,2 procent per år.

För den som vill ha en högre avkastning än de stora breda börsindexen finns de en genväg och det är att investera i små- och medelstora bolag. Handelsbanken Amerika småbolagsfond är en koncentrerad fond som övergripande investerarar små – och medelstora bolag efter långsiktiga teman. Ett tema är ett avgränsat område som förväntas ha högre avkastning än jämförelseindex över en längre period.

De tre senaste åren har fonden uppvisat den klart högsta avkastningen i kategorin USA, småbolag. Fonden har avkastat hela 57 procents avkastning jämfört med kategorisnittet på 45 procent. Detta till en risk som är lägre än kategorisnittet, vilket gör det till en riktigt bra prestation.

En annan väg för att slå de amerikanska börsindexen de senaste åren har varit att investera i amerikanska teknikbolag. Franklin Technology Fund A investerar i just teknikbolag. Fast fondens största innehav är kinesiska Alibaba är hela 90 procent i amerikanska teknikbolag.

Fonden har stigit med 214 procent de senaste fem åren jämfört med kategorisnittets avkastning på 200 procent. Fonden har klarat sig bra riskjusterat, då fonden har en lägre risk än kategorisnittet för liknande fonder. Värt att notera är att teknikfonderna har avkastat betydligt mer än USA-börsernas 151 procentiga uppgång de senaste fem åren.

Det finns också en lång rad amerikanska aktier vi på Placera har skrivit om. Här följer en smakprov av dessa:

Warren Buffetts alla aktieinnehav

Warren Buffetts bolag Berkshire Hathaway är ägare i 47 amerikanska börsnoterade bolag. Här är hela listan.

Nvidia slår alla förväntningar

Dataspelande och utvecklingen av artificiell intelligens har fått efterfrågan på snabba processorer att explodera. Nvidias resultat i tredje kvartalet var urstarkt.

Monster-aktien bäst i världen

Under de senaste 20 åren finns en Monster-aktie som gett en genomsnittlig årlig totalavkastning på 43,5 procent mätt i dollar. Den som investerade i oktober 1997 har idag fått 1384 gånger pengarna.

Besviken på H&M? Här finns alternativ

Det fins minst två spännande alternativ inom detaljhandeln. Ett är en amerikansk lågpriskedja, ett annat ett ganska ungt bolag.

Billig aktie i dyr sektor

Lam Research är en prisvärd aktie i en i övrigt högt värderad bransch. Men det finns skäl varför. Tagare av aktien bör vara beredd på lugnare utveckling efter 2017.

Tesla - en aktie värd sitt pris?

Tesla har rusat på börsen, trots att konkurrenterna inte sover. Men så är bolaget ingen vanlig biltillverkare heller.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -