På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Månadens hetaste ETF-trender

ETF/Fonder Artificiell intelligens, rent vatten och lägre utsläpp är månadens tre temainvesteringar. ETF-urvalet görs av Placeras fondredaktör Pär Ståhl och aktieskribenten Fredrik von Schantz.

Förra månaden var det premiär för Placeras månatliga lista över ETF-trender. Då var det robotteknik, IT-säkerhet och miljardärer som var heta teman.

Valen föll på ETF:erna ROBO Global Robotics and Automation ETF (ROBO), ETFMG Prime Cyber Security ETF (HACK) och Direxion ibillionaire ETF (IBLN).

ETF-trion har varit hyggliga placeringar på en månad. ROBO har stigit 4,0 procent, IBLN 4,5 procent och Hack 1,0 procent.

Nu i mitten på oktober har vi tre nya trender och ETF:er vi tror kan vara goda teman att titta närmare på. Analyserna som publicerats tidigare på Placera hittar ni i sin helhet via länkarna. Här är månadens tre ETF:er:

Rent dricksvatten är en bristvara, även i utvecklade delar av världen. En triljon dollar måste investeras i ny infrastruktur och lösningar för att komma till bukt med problemen bara i USA. Och vattenbristen blir allt värre i takt med att befolkningen ökar.

Vatten handlas inte på någon råvarumarknad, likt olja eller apelsinjuice. Den enklast vägen att exponera sig mot bristvaran är istället genom industrin kring vattenförsörjningen. Det görs bäst via någon av många nischade bransch-ETF:er. Vårt val är en ETF med global exponering: Powershares Global Water Resources.

 

Det går att investera miljösmart utan att försämra avkastningen. Miljövänliga investeringar blir allt mer populära. Efterfrågan ökar i USA som en motreaktion på president Trumps ovilja att sätta miljön i första rummet.

Avkastning är målet när pengar placeras på börsen. Men genom att göra små förändringar i portföljen kan ett slag slås även för miljön. CRBN investerar i bolag som släpper ut mindre koldioxid än sina konkurrenter i relation till försäljningen. Portföljen är global och har en bra bredd med närmare 1 200 bolag.

I jämförelse med en vanlig globalindex-ETF, med likvärdig exponering, (Ishares MSCI ACWI Index fund (ACWI)) är skillnaderna små bland de tio största innehaven. Men ur CRBN har oljebolaget Exxon Mobil helt sorterats bort.

Miljövänligare investeringar med likvärdig avkastning är månadens andra temaplacering. Vårt favoritval är globalfonden Ishares MSCI ACWI Low Carbon Target ETF.

 

Smarta maskiner är kokhet på finansmarknaden. Artificiell intelligens och automatisering spås bidra till att den globala tillväxten fördubblats fram till år 2035. Konsultfirman Accenture tror att introduktionen av AI i näringsliv och industri kan få samma genomslag som datorn hade i slutet på 1900-talet.

AI-robotar skulle kunna ersätta människor vid farliga, enkla och monotona arbeten. Men på sikt kommer de kunna lösa även mer kvalificerade uppgifter.

Tesla och Google lägger enorma resurser på självkörande bilar, vilket är en typ av AI vi snart kommer se rulla ut. Inom medicin tillämpas AI för att snabbare kunna ställa rätt diagnos och ge bättre vård.

Månadens tredje investeringstema är Artificiell intelligens och smarta robotar. Placeras favorit-ETF på temat är Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -