På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Miljö-ETF med bra avkastning

ETF/Fonder Kan en investering vara bra för plånboken utan att vara förfärlig för miljön? Placera har tittat närmare på Ishares Low Carbon Target ETF.

Sedan presidentvalet i USA har intresset för miljövänliga investeringar fått ett uppsving. Utvecklingen tolkas som en motreaktion på Donald Trumps fientlighet mot miljön, hans ställning för kolkraft och skrotandet av Parisavtalet.

Att vara ”klimatsmart”, är ett koncept som lockat många människor sen långt innan Trump var påtänkt som president. Men få är beredda att göra egna avkall för att miljön ska bli mindre dålig imorgon.

När det kommer till investeringar är avkastning målet och att avstå ränta får förödande effekter för sparkapitalet över tid. Men tillskillnad från andra miljövänligare val vi kan göra i vardagen, behöver miljösmarta investeringar inte innebära varken någon större uppoffring eller avkall på resultaten.

I takt med att intresset för den här typen av investeringar har ökat växer också antalet investeringsalternativ. Det finns flertalet ETF:er som fokuserat på minimal miljöpåverkan och vi har fastnat för Ishares Low Carbon Target ETF (CRBN).

Den börshandlade fonden har fokuserat på de bolag som släpper ut mindre koldioxid, i relation till försäljningen, jämte sina konkurrenter. Fonden investerar globalt i en bred aktieportfölj med över 1 100 bolag. Den kan därför vara en bra bas i en mer miljömedveten aktieportfölj.

Likt klassiska globalfonder är fördelningen överviktad mot Nordamerika, följt av Europa och Asien, men rymmer mindre kinesiska aktier. Finanssektorn tar stor plats i portföljen, precis som teknikbolagen. Minst är exponeringen mot råvaror, telekom och infrastruktur.

Det förefaller vara ett sunt sätt att investera, och avsaknaden av börsens ”smutsigaste bolag” märks inte på avkastningen, loppet mellan Ishares Low Carbon och globalfonden Ishares global index ETF ACWI Index fund är mycket jämt.

Jämför vi fondernas största innehav är skillnaderna hårfina. De tio främsta positionerna är snarlika, men viktningarna skiljer sig. Störst positionerna för Low Carbon är it-aktierna, Apple, Alphabet, Microsoft och Amazon. På tio i topp-listan saknas Exxon Mobil i Low Carbon, vilket är den mest dramatiska skillnaden.

De amerikanska it-giganterna har varit en bra laguppställning senaste åren och avsaknaden av bolag med högre utsläpp märks alltså inte på avkastningen. Ett uppsving för råvarusektorn skulle kunna skjuta försprånget i sank, med en liten fördel för den ”vanliga” globalfonden.

Baserat på hårda fakta är innehaven i Low Carbon marginellt billigare och administrationskostnaden något lägre. Direktavkastningen skiljer sig marginellt.

Värt att tänka på för svenska investerare är att ETF:en noteras i dollar. Kolla även din nätmäklares växlingsavgifter och courtage.

Fler ETF-artiklar:

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -